Michal

Moderator
Jak 30 razy kręcąc się na karuzeli strzelisz na wprost, to 1/10 strzałów będziesz miał w kierunku celu :p
To że jakiś jeden albo nawet i 10 aut w tej galerii (nie będę tego nazywał testem) wypadnie w miarę poprawnie, to nie zmienia faktu, że pozostałe mogą być kolosalnie oszukane i nie warto patrzeć na takie porównania. Jedno auto mogło być "testowane" przy -10C, a inne przy 20C. Jedno pod górkę, a inne z górki. Nic tam nie wiadomo, a jak nic nie wiadomo, to wiadomo, że chodzi o kasę. Ktoś na pewno spędził więcej czasu myśląc o tym jaki ma być wynik i jakie auta mają wypaść najlepiej niż analizując naprawdę wyniki.

JareG

Pionier e-mobilności
Ale TM3 wypadl realnie. Od dawna twierdze ze przy 140km/h przejedzie okolo 300km a przy 120kh/h okolo 400.
Wynik 360km przy 130km/h zdaje sie to potwierdzac.
Tylko tak w EQV się nie da - to jest kloc wysoki na 2m, ważący 3T, no i aerodynamika u niego to taka sobie jest.. tutaj im szybciej jedziesz, tym 'spalanie' robi się coraz mniej ciekawe.. miałem też takie wrażenie, że rekuperacja działa gorzej/słabiej niż w e-Soul'u.

Pozdrawiam

Michal

Moderator
Ten kloc ma ma baterię 100 kWh, więc skoro oni tutaj podają zasięg 273 km, to wychodzi średnie zużycie 360 Wh/km, więc jak kloc.
Tam nawet nie wiadomo jaką wersję TM3 testowali, chyba performance ale w sumie to nie wiadomo... No no kompletnie bez sensu te dane są.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ten kloc ma ma baterię 100 kWh, więc skoro oni tutaj podają zasięg 273 km, to wychodzi średnie zużycie 360 Wh/km, więc jak kloc.
Tam nawet nie wiadomo jaką wersję TM3 testowali, chyba performance ale w sumie to nie wiadomo... No no kompletnie bez sensu te dane są.
TM3 estymowane 602km czyli LR. Perf chyba nigdy nie mial WLTP powyzej 600km.

Ja z wynikami tesli sie zgadzam.

JareG

Pionier e-mobilności
100kWh brutto, użytecznie jest to 90kWh :)
A zużycie wg producenta to jakieś 28kW z groszami.. ale żeby już tak nie kopać leżącego to grupa PSA ma w swoich minibusach silnik 136KM, 260 niutonów, baterię 75kWh netto i podaje zużycie 26kWh. A, prędkość maksymalna to 136km/h (EQV 165/h, i niutonów 360 bodajże). Jedyny plus to waga - niecałe 2200kg.. czyli można zrobić konwersję spaliwca tego typu, która będzie miała jakąś sensowną wagę.
.. ale cenę mają z dudy wziętą, pod 300k zeta - a za tyle aktualnie można już dostać demówkę EQV, i to bez negocjacji nad rabatem.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

KKL

Posiadacz elektryka
Mam podobne doświadczenia z moim Soulem. 120km/h to jest prędkość graniczna by przejechać 300km. Aczkolwiek nie do końca chce mi się wierzyć, że Kona przejedzie 56km (20%) więcej na tym samym silniku.

pawcjo

Posiadacz elektryka
> pawcjo < i inni forumowicze
Co Ty na to ?
Pomijam czy podłokietnik jasny czy ciemny.

View attachment 6454
Dzisiaj jeszcze przeanalizowałem cennik i doszedłem do wniosku, że nie będziemy mieć takiego wnętrza (jasnego).
Przy wersji L jest napisane: Tapicerka materiałowo – skórzana beżowa (skóra ekologiczna, kolorystyka wnętrza DFS)
Z kolei przy XL: Tapicerka skórzana czarno - beżowa (skóra wegańska, kolorystyka wnętrza DFS)
Z tego wynika, że różne będą tylko fotele, a wnętrze będzie szaro-czarne.

W katalogu tak to wygląda:
1661426656581.png

HMS

Zadomawiam się
Dzisiaj jeszcze przeanalizowałem cennik i doszedłem do wniosku, że nie będziemy mieć takiego wnętrza (jasnego).
Przy wersji L jest napisane: Tapicerka materiałowo – skórzana beżowa (skóra ekologiczna, kolorystyka wnętrza DFS)
Z kolei przy XL: Tapicerka skórzana czarno - beżowa (skóra wegańska, kolorystyka wnętrza DFS)
Z tego wynika, że różne będą tylko fotele, a wnętrze będzie szaro-czarne.

W katalogu tak to wygląda:
View attachment 6532
Wiem, że spekulujemy ale jeżeli byłoby tak jak piszesz > Z tego wynika, że różne będą tylko fotele, a wnętrze będzie szaro-czarne.<
To dopiero wtedy byłby miszmasz normalnie kaszana i okazałoby się, że najgorzej wygląda najdroższa wersja ( XL )
Najbardziej mnie wku... to, że nikt w Kia nie napisze jak jest i praktycznie trzeba czekać aż gdzieś w salonie pojawi się do odbioru XL-ka z jasnym wnętrzem.
Na str jest >Wersja XL Tapicerka ze skóry wegańskiej w kolorze jasnoszarym z czarnymi boczkami, kolorystyka wnętrza czarno-szara<
Widocznie dla Kia to bez znaczenia czy coś jest szare albo jasnoszare.
Powiem tak ja się poddaję w rozważaniach jak to ma wyglądać :mad:
Zgadnij które zdjęcie jest Kia ?
Zrzut ekranu 2022-08-25 o 20.31.59.pngZrzut ekranu 2022-08-25 o 20.12.51.png

Last edited:

electricar

Zadomawiam się
Jak to widzę to mój mozg podświadomie rysuje na tym plam, dużo plam przy dzieciach. To jest nie do utrzymania i wygląda tak sobie. A nawet słabo.