Zakładam że telefon by uwiecznić w materiale wideo 😂 co do gaśnicy nawet w ICE, to mam w rodzinie dwóch strażaków po szkołach pożarniczych i według nich prawdopodobieństwo ugaszenia gaśnicą samochodową palącego się samochodu jest bliskie zeru. A dopytywałem bo jeździłem diesel'em BMW z serii, która miała wadliwe chłodnice EGR doprowadzające do samozapłonu....Temat gaśnic, tu był.. I mi bliski z racji kamperowania (kilku znam co się fajczyli, podczas np gotowania obiadu itp.. Niemniej gasnica w EV, to raczej do gaszenia nie całego auta, a pożaru saszetki torebki i jako wmóg lub zalecenie.
Proszkowe tanie i syfią. Halonowe ideał ale zabronione (ja takie mam np w kamperze), są podobne lub mgłowe te nie brudzą i auto po ugaszeniu małego pożaru jest do użytku.
Reasumując gaśnica w elektryku służy do ugaszenia kiepa, lub do pomocy innym gdy ci się palą w ICE.
2 kg to minimum, którym cokolwiek coś zgasimy. 1kg to tylko dla pozorów.
Ja wożę w bagażniku, bo w razie pożaru zabieram telefon, wysiadam, odchodzę aby sobie popatrzeć.
Obecnie EASA powołuje się na wytyczne zawarte w Okólniku Doradczym FAA AC
20-42D, które są uznane przez Agencję za akceptowalne. W okólniku tym podano
zatwierdzone przez FAA (uznane także przez EASA m.in. w CS-23, AMC 23.1197 oraz w
CS-25 i CS-29) trzy zamienniki halonów 1211 i 1301, które pomyślnie przeszły certyfikację
spełniając wymagania MPS (Minimum Performance Standards):
HFC-227ea (FM-200)
HFC-236fa (FE-36)
HCFC Blend B (Halotron 1)
Na liście tej nie ma środka gaszącego Novec 1230, który był już stosowany na
niektórych statkach powietrznych.
Niestety, powyższe zamienniki są od halonów cięższe i zajmują większą objętość dla
osiągnięcia takiej samej skuteczności gaszenia płomienia. Powoduje to konieczność
stosowania większych, cięższych butli. Dodatkowo FM-200 i FE-36 są gazami powodującymi
efekt cieplarniany, a także są kilkakrotnie bardziej toksyczne dla ludzi niż halon. Powoduje
to, że nadal prowadzone są badania nad wynalezieniem nowych środków gaśniczych
MOŻE tu?Czysty środek FE-36 jest zamiennikiem halonu 1211, jest zgodny z postanowieniem Konwencji Genewskiej o zakazie stosowania halonu. Posiada atest PZH jest bezpieczny dla ludzi oraz przyjazny środowisku. Środek gaśniczy FE-36 o bardzo wysokiej skuteczności, nie szkodliwy dla ludzi, nie niszczący warstwy ozonowej.
Nie ma tego jeszcze. I nie wiadomo czy bedzie.Jak wygląda wentylowanie / chłodzenie foteli w M3 w najnowszych autach?
Trafiłem na taki artykuł, który o tym wspomina: https://elektrowoz.pl/auta/tesla-do...i-jest-tez-wzmianka-o-wentylowanych-fotelach/