gim-kg

Pionier e-mobilności
... Ale do osobówki ubezpieczonej, wystarczy atrapa, czyli 1 kg z aktualną nakepką za 19 zł
Odnośnie nalepki….
Temat gaśnicy w samochodzie reguluje „Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia z dnia 31 grudnia 2002 roku.” W rozdziale 2 wymienione jest obowiązkowe wyposażenie każdego pojazdu. W punkcie 14 jest mowa o gaśnicy:
”Pojazd samochodowy wyposaża się w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwodostępnym w razie potrzeby jej użycia.”
Jak widać, rozporządzenie nie mówi niczego na temat pojemności, legalizacji czy daty ważności, a nawet sprawności gaśnicy, choć oczywiste jest, że powinna być sprawna.

@6a8 Gaśnica ma znajdować się w takim miejscu, do którego użytkownik pojazdu ma dobry dostęp i może z niej sprawnie skorzystać kiedy zajdzie taka potrzeba. Nie jest napisane, że ma być ”pod ręką” ani wewnątrz pojazdu. Umieszczenie jej w bagażniku, o ile nie jest schowana za bagażami nie stanowi tu złamania przepisów.

Bronek

Pionier e-mobilności
Chyba były nawet czasy, jak rodzina jednego z senatorów produkowała gaśnice, to wtedy wymagali aby tylko nasze i o określonych parametrach. Potem to zmieniono, na te mgliste i ogólne przepisy, aby wybrnąć z absurdu. Tak mi się coś roi we łbie...
Niemniej w kilku przypadkach się przydały, ale do raczej gaszenia zespołowego.
Sam zaliczyłem raz pozytywny efekt posiadania, gasząc nią grila który się wywalił na flaszkę rozpałki, na działce teściowej.

6a8

Posiadacz elektryka
@gim-kg , dzięki za słowa otuchy. chyba ją umieszczę za oparciem tylnej kanapy. I nawet przy załadowanym bagażniku, można się będzie łatwo do niej dostać po położeniu oparcia. Oczywiście ktoś może dalej to kwestionować, bo w przypadku zablokowania tylnych drzwi to już nie będzie takie łatwe, ale jak widać ciężko o idealne rozwiązanie. Nie wiem, czy w innych krajach są analogiczne wymagania ? Bo właściwie, to chyba producent powinien o to zadbać.

karol.kar

Pionier e-mobilności
@gim-kg , dzięki za słowa otuchy. chyba ją umieszczę za oparciem tylnej kanapy. I nawet przy załadowanym bagażniku, można się będzie łatwo do niej dostać po położeniu oparcia. Oczywiście ktoś może dalej to kwestionować, bo w przypadku zablokowania tylnych drzwi to już nie będzie takie łatwe, ale jak widać ciężko o idealne rozwiązanie. Nie wiem, czy w innych krajach są analogiczne wymagania ? Bo właściwie, to chyba producent powinien o to zadbać.
U mnie jest w narożniku pomiędzy oparciem siedzenia a lewą "ścianką" bagażnika, mała zgrabna, w woreczku rzepowym nie przeszkadza.
1662028407157.png

6a8

Posiadacz elektryka
No i super rozwiązanie, ten rzep dobrze trzyma ? Ten woreczek miałeś w komplecie z gaśnicą czy osobno ?
Możesz podać jakiś namiar ?

karol.kar

Pionier e-mobilności
No i super rozwiązanie, ten rzep dobrze trzyma ? Ten woreczek miałeś w komplecie z gaśnicą czy osobno ?
Możesz podać jakiś namiar ?
tutaj

Rzep bardzo dobrze się "klei" jest na całej powierzchni z tyłu. Gaśnica jest lekko pod skosem tak aby najlepiej była wpasowana.
Ładując skrzynie transportową do bagażnika nie ma z tym problemu, nic nie ociera o gaśnicę.

Michal

Moderator
Ja naprawdę nie rozumiem po co sobie komplikować temat. Przecież jest ta kieszeń za nadkolem dokładnie w takim celu - nic nie klekocze, nie suwa się, nie przeszkadza w załadunku innych rzeczy do bagażnika:
ev_charging.jpg