6a8

Posiadacz elektryka
Pytanie do kolegów z dłuższym stażem : gaśnica - jaką polecacie ( 1 , 2 kG, 2x1 ? ) , gdzie najlepiej ją umieścić ( podobno bagażnik wg. policji nie jest uznawany za właściwe miejsce )

Bronek

Pionier e-mobilności
Temat gaśnic, tu był.. I mi bliski z racji kamperowania (kilku znam co się fajczyli, podczas np gotowania obiadu itp.. Niemniej gasnica w EV, to raczej do gaszenia nie całego auta, a pożaru saszetki torebki i jako wmóg lub zalecenie.
Proszkowe tanie i syfią. Halonowe ideał ale zabronione (ja takie mam np w kamperze), są podobne lub mgłowe te nie brudzą i auto po ugaszeniu małego pożaru jest do użytku.
Reasumując gaśnica w elektryku służy do ugaszenia kiepa, lub do pomocy innym gdy ci się palą w ICE.
2 kg to minimum, którym cokolwiek coś zgasimy. 1kg to tylko dla pozorów.

Ja wożę w bagażniku, bo w razie pożaru zabieram telefon, wysiadam, odchodzę aby sobie popatrzeć.

rawier

Posiadacz elektryka
Temat gaśnic, tu był.. I mi bliski z racji kamperowania (kilku znam co się fajczyli, podczas np gotowania obiadu itp.. Niemniej gasnica w EV, to raczej do gaszenia nie całego auta, a pożaru saszetki torebki i jako wmóg lub zalecenie.
Proszkowe tanie i syfią. Halonowe ideał ale zabronione (ja takie mam np w kamperze), są podobne lub mgłowe te nie brudzą i auto po ugaszeniu małego pożaru jest do użytku.
Reasumując gaśnica w elektryku służy do ugaszenia kiepa, lub do pomocy innym gdy ci się palą w ICE.
2 kg to minimum, którym cokolwiek coś zgasimy. 1kg to tylko dla pozorów.

Ja wożę w bagażniku, bo w razie pożaru zabieram telefon, wysiadam, odchodzę aby sobie popatrzeć.
Zakładam że telefon by uwiecznić w materiale wideo 😂 co do gaśnicy nawet w ICE, to mam w rodzinie dwóch strażaków po szkołach pożarniczych i według nich prawdopodobieństwo ugaszenia gaśnicą samochodową palącego się samochodu jest bliskie zeru. A dopytywałem bo jeździłem diesel'em BMW z serii, która miała wadliwe chłodnice EGR doprowadzające do samozapłonu....

Bronek

Pionier e-mobilności
Mi taki znajomy strażak zrobił po cichu kilka halonowych, kilka rozdalem/sprzedałem po kosztach znajomym, sobie zostawiłem do kampera. Tam jest kilka zgrożeń (gaz, lodówka na niego i ogólnie jak w domu) Po proszkowej mamy jak po szlifowaniu gipsu w domu. Proszek w nosie itp.
Halon nie zostawia śladu i jest skuteczny, ale niszczy ozon, to go zabronili. Niemniej na łodziach podwodnych i w samolotach, chyba go jeszcze stosują?
Są podobne patenty. Te niebrudzące gaśnice kosztują więcej. Ale do osobówki ubezpieczonej, wystarczy atrapa, czyli 1 kg z aktualną nakepką za 19 zł

6a8

Posiadacz elektryka
Oby nikt z nas ( i nie tylko z nas ) tego nie musiał ćwiczyć na własnej skórze bo jako czytelnik elektrowozu już wiem że jak się elektryk tak na prawdę zapali, to do ugaszenia najlepiej mieć wagon z wodą. Ale przepisy - mamy jakie mamy. Zastanawiam się nad optymalnym miejscem, w kabinie takie 2 kilo, to chyba nigdzie nie wejdzie. A w bagażniku, zaraz za oparciem, tak aby można się dostać po opuszczeniu oparcia ?
@Bronek znasz jakieś inne niebrudzące oprócz halonowych ?

Michal

Moderator
Po lewej za nadkolem jest wielka dziura na taki graty.

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie jestem strażakiem jakby co
Obecnie EASA powołuje się na wytyczne zawarte w Okólniku Doradczym FAA AC
20-42D, które są uznane przez Agencję za akceptowalne. W okólniku tym podano
zatwierdzone przez FAA (uznane także przez EASA m.in. w CS-23, AMC 23.1197 oraz w
CS-25 i CS-29) trzy zamienniki halonów 1211 i 1301, które pomyślnie przeszły certyfikację
spełniając wymagania MPS (Minimum Performance Standards):
HFC-227ea (FM-200)
HFC-236fa (FE-36)
HCFC Blend B (Halotron 1)
Na liście tej nie ma środka gaszącego Novec 1230, który był już stosowany na
niektórych statkach powietrznych.
Niestety, powyższe zamienniki są od halonów cięższe i zajmują większą objętość dla
osiągnięcia takiej samej skuteczności gaszenia płomienia. Powoduje to konieczność
stosowania większych, cięższych butli. Dodatkowo FM-200 i FE-36 są gazami powodującymi
efekt cieplarniany, a także są kilkakrotnie bardziej toksyczne dla ludzi niż halon. Powoduje
to, że nadal prowadzone są badania nad wynalezieniem nowych środków gaśniczych
Czysty środek FE-36 jest zamiennikiem halonu 1211, jest zgodny z postanowieniem Konwencji Genewskiej o zakazie stosowania halonu. Posiada atest PZH jest bezpieczny dla ludzi oraz przyjazny środowisku. Środek gaśniczy FE-36 o bardzo wysokiej skuteczności, nie szkodliwy dla ludzi, nie niszczący warstwy ozonowej.
MOŻE tu?
Niby to halony ale to nie halony, niemniej na legalu

https://sklep.fireshop.pl/gasnice-cug-halon/gasnica-halonowa-gh-2x-b-fe-36

Jakieś erzatze są, ale ja bym gadał ze strażakami. Halo ową swoją mam w opakowaniu proszkowej dla niepoznaki bo liczy się skuteczność.
Ale co tu kombinować i tak g da jakakolwiek.
Są mgłowe ale chyba duze

krzyss

Pionier e-mobilności

6a8

Posiadacz elektryka