Tesla 3 jaka wybrac

Marian

Nowy na Forum
Witam
Jestem na etapie wyboru tesli i mam kiła pytań - podstawowa czy LR , warto dopłacić 40 K
- czy opcje autopilot za 19500 i pełny za 39K
Można dokupić np. Po kilku miesiącach użytkowania ( i czy warto )
- pompy ciepła są już w każdym modelu
Dziękuje pozdrawiam

solik

Pionier e-mobilności
Jak lubisz uderzenie mocy to LR, jak jezdziles czyms co ma 10s+ do 100 km/h to podstawowa wystarczy :) no i podstawowa to naped na tyl, czasem sobie smyrnie zadkiem a napedu na wszystkie kola w TM3 nie da sie wyprowadzic z rownowagi (LR ma na wszystkie)

LR ma tez znaczaco lepsze audio, podstawowy autopilot juz jest przestarzaly w naszych rejonach wiec ja bym w zyciu nie doplacil za wyzsza wersje do czasu znaczacej aktualizacji

Kwestia baterii rowniez inna, w LR wieksza, realnie okolo 70-100km wiecej przejedziesz w porownywalnych warunkach niz w wersji bazowej

Pompa ciepla jest.. ja mam SR+ i w sumie moglbym juz miec Performance :D

gim-kg

Pionier e-mobilności
Miałem ten sam dylemat i pytałem o to na forach. Ostatecznie wybrałem LR ze względu większy zasięg i na napęd na 4 koła (miałem wcześniej Mercedesa z napędem 4Matic). Dwa silniki to podstawa. Nawet w mieście na mokrym napęd na 4 koła to ogromny plus. Po doświadczeniach, nie zamienił bym tego na pojedynczy napęd.
Przy obecnej infrastrukturze w Polsce zasięg jest wart każdych pieniędzy. Ten podawany na stronie Tesli to czysta teoria szczególnie jak się zimno robi. Jak ładowarek będzie tyle co na zachodzie to z SR nie będzie problemu. Zasięg SR nie jest zły, ale jak będziesz miał dylemat czy ładować się w danej chwili czy za 100 km to już będzie poważny dylemat. Przy odsprzedaży będzie też więcej klientów na LR niż SR.
Jeżeli masz te 40k pln aby dopłacić to nie zastanawiaj się.
Autopilot jest wystarczający na obecne możliwości w EU, poza tym samochód zarówno rozszerzony autopilot jak i FSD możesz dokupić w każdej chwili po odbiorze samochodu. Dodatkowo masz 14 dni aby z tego zrezygnować. Wielu czeka aż będzie dostępna czasowa subskrypcja wtedy możesz wykupić FSD na miesiąc jak będziesz np. jechał na wakacje.
Pompa ciepła jest w standardzie od końca 2020 roku.

damsas-40

Zadomawiam się
Czy jest możliwość dołożenia haka po złożeniu zamówienia na TM3P? W konfiguratorze brak takiej opcji. Ogólnie czekam z zamówieniem żeby wstrzelić się na dostawę w czerwcu 2023r. Póki co dostawę wskazują na luty…

Last edited:

Piernik

Posiadacz elektryka
Czy jest możliwość dołożenia haka po złożeniu zamówienia na TM3P? W konfiguratorze brak takiej opcji. Ogólnie czekam z zamówieniem żeby wstrzelić się na dostawę w czerwcu 2023r. Póki co dostawę wskazują na luty…
Nie można, nie wiadomo czemu. Podobno przez opony chociaż brzmi to bez sensu.

slaveq

Pionier e-mobilności
Nie dobrze. Liczyłem, że nie będzie problemu z dołożeniem. Jeszcze zostanie ewentualnie TMYP ale chyba bardziej podoba mi się 3. Y nie jeździłem, nie wiem jak zachowuje się na zakrętach…
No jak się zachowuje na zakrętach to ci nie powiem ale widziałem to auto na żywo z bliska kilkukrotnie i w porównaniu do M3 jest szkaradne, szczególnie wersja biała ze srebrnymi felgami. Bardzo ubolewam nad tym, że całe noce produkcyjne dwóch fabryk idą na jej produkcję. Warto zobaczyć na żywo zanim kupisz.

Koshotzkee

Zadomawiam się
W moim wypadku roznica między sr+ ,a LR to 63 tys PLN. Większy zasięg przydałby mi się z raz ( auto mam od czerwca). Uważam, że ekonomicznie się nie opłaca.
Oczywiście obiektywnie LR jest lepszym samochodem, a Perf marzeniem 😀

damsas-40

Zadomawiam się
No jak się zachowuje na zakrętach to ci nie powiem ale widziałem to auto na żywo z bliska kilkukrotnie i w porównaniu do M3 jest szkaradne, szczególnie wersja biała ze srebrnymi felgami. Bardzo ubolewam nad tym, że całe noce produkcyjne dwóch fabryk idą na jej produkcję. Warto zobaczyć na żywo zanim kupisz.
Mam podobne odczucia, ale funkcjonalność bagażnika jednak większa. Chociaż w ciągu 6 lat użytkowania sedana nie miałem jakiś większych problemów z funkcjonalnością. W przypadku Y cena jest zdecydowanie inna.