Ubezpieczenie Tesli Model 3 - co trzeba wiedzieć (PZU, Hestia, ...)

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Co do kalibracji to mogę powiedzieć że serwis Tesla też mi raz oddał auto bez skalibrowanej kamery. Objawiło się to tak że na autopilocie auto bujało się od linii do linii lub jechało przytulone do środkowego pasa. Wystarczy zatrzymać się, w konfiguracji wykasować dane kalibracji kamery i rozpocząć ponowną kalibracje. Polega ona na tym że trzeba jechać dobrze oznaczoną drogą trzymając się równo pasa, po 15-20km sprawa jest załatwiona.

danielm

Pionier e-mobilności
Ale jak nie robią kalibracji, to można się nie zgodzić na Wiesia?
nie jestem specjalistą ale wydaje mi się że to zależy jak masz ubezpieczenie zrobione. jak masz gwarancje originalnych części to możesz pana wiesia olać, a jak nie to ubezpieczyciel w ciemno każe ci robić w warsztacie z którym mają podpisaną umowę. to samo chcieli na mnie wymusić rok temu gdy miałem całą prawą stronę auta do wymiany. koniecznie chcieli mi zapłacić 16tys zł i żebym pojechał do nich do warsztatu w Bydgoszczy gdzie: "
dopilnujemy, aby odbyła się ona z zachowaniem norm i zaleceń producenta z użyciem nowych, oryginalnych części w przypadku zakwalifikowania ich do wymiany
"
uśmiałem się bo tylko autoryzowany warsztat tesli dostanie originalne nowe części a nie pan wiesio

PiotrS

Posiadacz elektryka
Auto będę miał ubezpieczone tam gdzie Ty ;)
Casco mam w wersji ASO, ale szyby to tak jak wyżej. Na zamiennikach.
Niech będzie i zamiennik, ale kalibracja powinna być.

A w międzyczasie wpadła odpowiedź na temat samodzielnej kalibracji.

Z ciekawości dach robiony jest z ogólnego casco, czy z auto szyby?

danielm

Pionier e-mobilności
Auto będę miał ubezpieczone tam gdzie Ty ;)
Casco mam w wersji ASO, ale szyby to tak jak wyżej. Na zamiennikach.
Niech będzie i zamiennik, ale kalibracja powinna być.

A w międzyczasie wpadła odpowiedź na temat samodzielnej kalibracji.

Z ciekawości dach robiony jest z ogólnego casco, czy z auto szyby?
dach jest superwytrzymały więc w sumie nie wiem z czego by poszedł. 2 tygodnie temu zderzenie czołowe z motocyklistą, cały przód do wymiany, przednia i tylna szyba do wymiany, dach bez zadrapań

gim-kg

Pionier e-mobilności
Gwoli wyjaśnienia, wszystko zależy czy naprawę wykonujemy z ubezpieczenia Auto Casco czy Auto Szyby. To dwa różne ubezpieczenia i każde z nich ma swoje OWU z którymi trzeba się zapoznać. Nie wiem czy w OWU Auto Szyby w Warcie jest kalibracja kamer, ale w PZU jej nie ma.
Co do szyb dachu to tez nie wchodzą one w skład ubezpieczenia Auto Szyba. Dyskusyjna jest sprawa tylnej szyby, ale można to podciągnąć pod to ubezpieczenie. Poza tym naprawa z ubezpieczenia Auto Szyby nie ma wpływu na szkodliwość tylko u obecnego ubezpieczyciela, bo UFG będzie widniał wpis o szkodzie.
Samo ubezpieczenie Auto Szyby jest trochę mydleniem oczu przez agentów ubezpieczeniowych. Zawsze powtarzam, czytajcie OWU.

Michal

Moderator
Cześć, ma ktoś może aktualną ofertę na pełny pakiet z Generali dla nowego samochodu ?
Napisz do agenta z wątku:

6a8

Posiadacz elektryka
Napisz do agenta z wątku:
Dzięki za poradę, ale to już nie będzie to. Chce się zorientować na podstawie innej oferty czy Generali tylko mnie nie lubi, czy już wszystkich.

Tak więc pytanie - nadal aktualne.

6a8

Posiadacz elektryka
Cześć Wszystkim, pytanie do ubezpieczających nowe samochody : czy ktoś dostał z Generali akceptowalną ofertę ( OC + AC ) ?
Bo ja dostałem taką za "paywallem", dość wysokim. Tak jak pisałem wcześniej, czy tylko mnie nie lubia, czy już wszystkich.