eldawido

Zadomawiam się
niestety sporo producentów robi tak, że przednie czujniki włączają się i są aktywne przez chwilę dopiero po włączeniu wstecznego.
Próżno oczekiwać pomocy przy parkowaniu dojeżdżając przodem do przeszkody.
Nie rozumiem dlaczego kia czy toyota nie ogarnia aktywacji przednich czujników przy niższej prędkości.

Olecki

Pionier e-mobilności
Nawet jeszcze nie man VINu. Formalnie mam mieć na koniec listopada, a Ty?
Żebyś dostał w listopadzie to musiałby zostać wyprodukowany w tym tygodniu. W zasadzie 10 tygodni to minimum od produkcji do gotowości do wydania:
transport do portu i załadunek na statek 1-2 tygodnie
rejs do Koper 4-5 tygodni (zależy od portów gdzie będzie zawijał)
transport z Koper do składu celnego 1-2 tygodnie
papiery celne i znakowanie pojazdu około 2 tygodnie
transport do dealera 1-2 tygodnie
przygotowanie do wydania 1-2 tygodnie

Oczywiście pod warunkiem że nie będzie gdzieś obsuwy. Jutro odbieram swojego (zadzwonili że mogę już dzisiaj ale nie dałem rady czasowo) to będę mógł dokładnie powiedzieć kiedy został wyprodukowany ale zakładam że w okolicach 10-15 czerwca.

I jako ciekawostkę dodam że dzisiaj widziałem na ładowarce w Lidlu pierwszą sztukę nowego Niro która chyba była już wydana klientowi bo nie była oklejona oznaczeniami demo z salonu. Interstellar Grey L lub XL, świeciła się jakby dopiero co wyjechała z salonu - najbliższy jest jakieś 2 kilometry dalej :).

JareG

Pionier e-mobilności
Kiedyś już chyba dyskutowaliśmy o tym? U mnie jest przycisk niezależnie od uruchamiania przy wstecznym.
Masz fabryczne przednie czy dokładane? Bo u mnie są fabryczne, i jedyny 'podejrzany' przycisk to ten od wyciszania pipczenia.. albo jest jeszcze jakiś inny, ale mocno ukryty :D

Pozdrawiam

kiki111

Fachowiec
niestety sporo producentów robi tak, że przednie czujniki włączają się i są aktywne przez chwilę dopiero po włączeniu wstecznego.
Próżno oczekiwać pomocy przy parkowaniu dojeżdżając przodem do przeszkody.
Nie rozumiem dlaczego kia czy toyota nie ogarnia aktywacji przednich czujników przy niższej prędkości.
W nowej niro też tak jest? Nigdy nie miałem toyoty ani kii i jestem szczerze zaskoczony, że ktoś to tak sobie wymyślił. W każdym moim aucie które miało czujniki z przodu działało to zawsze prawidłowo. Rzadko potrzebuję czujników z przodu jadać do tyłu, a dojeżdżając przodem na gazetę są niezastąpione. Absurd.

Jobski

Fachowiec
W Citroenie przednie działają przy niskich prędkościach.
W tylnych + kamera udało mi się znaleźć martwy punkt przywalając w słupek podczas cofania.

Szczurek

Zadomawiam się
Mam Toyote CHR i tam przednie aktywuja sie same ponizej jakiejs predkosci, to pewne bo zawsze jak stane za blisko kogos z przodu to piszcza i nie da sie tego wyciszyc (takiego przycisku nie przewidzieli).
Maciej

Wojciech

Zadomawiam się
W Fordzie SMAX z 2018 przednie czujniki aktywują się same. W Skodzie Superb (ale starej z 2012) trzeba wcisnąć przycisk.