zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Elbud Bełchatów. Na PlugShare są ich lokalizacje. Staram się aktualizować na bieżąco. Część jest już podłączona do sieci i oferuje możliwość ładowania.
Śmiem twierdzić, że tłumów tam nie ma...
Za rok się okaże, że nikt się nie chce ładować, to się nie opłaca, trzeba zamknąć ;-P

solik

Pionier e-mobilności
W Kołobrzegu publiczne ładowarki AC (max 22kw) po 3,5 zł za kWh
Elocity na kapielisku ufunduowanym przez Krakow ma podobne stawki, to tylko potwierdza ze co publiczne/panstwowe to ujowe

Stawka taka byla na dlugo przed tym obecnym zamieszaniem

gim-kg

Pionier e-mobilności
Edit, Edit, Edit….
Przepraszam muszę uderzyć się w pierś…
Publiczne ładowarki AC z przetargu zorganizowanego przez magistrat (operator Elbud) dopiero się otwierają. Z siedmiu lokalizacji na razie działają trzy. Cena na razie 2 zł za kWh.
Ładowarka AC w porcie jachtowym (operator Elbud) jest zainstalowana na terenie prywatnym (zarząd portu) i cena na niej to 3,5 zł za kWh. (Parking MARINA SOLNA Warzelnicza 1, 78-100 Kołobrzeg, Poland
https://www.plugshare.com/location/407459)

gim-kg

Pionier e-mobilności
I ktoś z tego korzysta w takiej cenie? Probowałem coś o nich wygooglać i chyba ktoś z szefostwa ma jakąś łódkę albo domek w Kołobrzegu, bo poważnie to chyba nie wygląda, ale mogę się mylić.
Jak widać po zameldowaniach na PlugShare - tak. To ładowarka zamontowana na terenie prywatnym przez zarząd portu. Dodatkowo to jest parking płatny 5 zł/h ale z powodu złego oznakowania wg mnie elektryki nie powinny tam płacić. Ja nie płace, ale kolega dostał wezwanie do uiszczenia opłaty dodatkowej na początku sierpnia. Napisaliśmy odwołanie i do dzisiaj brak odpowiedzi.

JareG

Pionier e-mobilności
Czyli cena ma być odstraszająca, żeby się jakiś plebs im tam nie pałętał w ilościach hurtowych.. ciekawe, czy wzięli na to jakąś dotację.. 🤣

Pozdrawiam

gim-kg

Pionier e-mobilności
Na jednym z lokalnych portali informacyjnych pojawił się taki komentarz:

„Dzisiaj zadzwoniła do mnie pani z Energa obrót z Gdańska i zaproponowała ochronę stawki za KWh do końca roku dla grupy G-11 0.66gr. I UWAGA!!!!
Od nowego roku 2023 do 31.12.2024 za 1KWh stawka 1.71pln”

Niestety nie mogę tego zweryfikować. Myślę, że to kolejna próba, przywiązania klienta na dwa lata do stałej stawki, jak to miało miejsce już kilka lat temu. Nie znam dalszych szczegółów, bo stawka za kWh to jedno, ale są też inne składowe chociażby opłata handlowa. Poza tym, czy to nie jest tak, że podpisując „lojalkę” z operatorem automatycznie wykluczamy się ze stawek zatwierdzonych przez URE?

Piter

Posiadacz elektryka
Jest jak jest.
Strasznie Wam przeszkadza te 2000kwh.
Ale wcześniej jak ładowaliscie się także dotowanym prądem domowym, a ci biedni często emeryci , których i tak nie stać na elektryki dopłacali się do waszego prądu w zakupach , płaceniu za usługi( bo przecież zawarta w tym jest realna cena prądu , to nie martwiliscie się.
Świat nie jest idealny.
Nie życzę Wam sytuacji , ktorA za chwilę dotyczyć będzie np autobusów elektrycznych
Podejdźmy do tego liberalnie.
Zlikwidować dotowane taryfy.
Urealnić ceny prądu do 2.5 do 3 zł.
??
Smutny to kraj w którym zamiast pracować systematycznie nad rozwiązaniami które służyłyby tańszej energii dla wszystkich to my myślimy komu zabrac komu dać a komu zarzucić ze bierze na koszt jeszcze innych. Akurat ktoś kto kupił elektryka reprezentuje tych co coś robią by było lepiej a nie tych co przejedli miliardy z certyfikatów co2 a teraz rzucają ochłap w postaci limitów 2Gwh rocznie. Nadal nie słyszałem gdzie długofalowe plany na tańszą energię, gdzie ten węgiel który miał byc na 200 lat a zniknął po roku?

Michal

Moderator