zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

Michal

Moderator
Jak powiedział premier 2000kWh da oszczednosci 150 PLN miesięcznie. Czyli prad będzie drozszy o 1,1 PLN kWh
Oszczędności 150 zł/mc to 1800 rocznie, a po podzieleniu na 2000 kWh daje to oszczędności 0,9 pln/kWh, więc to takie podwyżki się szykują.

Michal

Moderator
A hgw, co oni tam wymyśla, żeby tylko nie wyszło na to, że ich niekompetencja spowodowała biedę i recesję.
Mieliśmy do tej pory 3 inne kryzysy finansowe i zawsze byliśmy zieloną wyspą, a teraz jesteśmy czerwoną :p

JareG

Pionier e-mobilności
A hgw, co oni tam wymyśla, żeby tylko nie wyszło na to, że ich niekompetencja spowodowała biedę i recesję.
Niestety obawiam się, że właśnie to nas czeka. I nie wiem tylko, czy to ich niekompetencja, czy świadome działanie - ale tak czy siak, chciałbym zobaczyć ich łby np. na tym placu przed schodami do nieba.. i to dosłownie, a nie w przenośni.

Pozdrawiam

Michal

Moderator
Można sobie zadać pytanie jakie działania związane z energetyka w Polsce obecna władza wykonała?
  • Ostrołęka C - budowa w 2012 roku określona jako nieopłacalna i wstrzymana, ruszyła ponownie w 2018 i po wydaniu 1,35 mld zł stanęła, bo okazało się, że będzie trwale nierentowna.
  • Może ktoś myśli, że skoro gazoport jest Imienia Lecha, to został zbudowany przez obecną władzę... Jeśli tak, to jest w dużym błędzie.
  • W 2018 roku rząd wprowadził "ustawę odległościową" 10H, która w zasadzie kompletnie uniemożliwiła rozwój elektrowni wiatrowych w kraju. Teraz się z tego wycofują ale co się stało, to już się stało - 4-5 lat w dupę.
  • Coś jeszcze? Ktoś coś chce dodać?

JareG

Pionier e-mobilności
Co do Ostrołęki, to jeszcze kilkaset mln wydadzą na rozbiórkę; co do 10H to chyba wcześniej ją wprowadzili, więc więcej czasu jest w dudę. 2mld na przekop; gdzieś się rozpłynęło przy okazji covidu sporo ponad 200mld i nikt nie wie gdzie; może w AD2023 się dowiemy, ile nas kosztował Polski Wał.... mówiąc krótko, za co się (poza kradzieżą jawną i ukrytą, no i rozpierduchą tego, czego nie da się ukraść) nie wzięli, to dali dudy. I cały czas twierdzą, że to dla naszego dobra.
BTW: ŻADNEJ GRUBEJ KRESKI dla tej bandy.

Pozdrawiam

6a8

Posiadacz elektryka
Chyba można jeszcze do tego dołożyć zmiany w fotowoltaice :cautious: Na tle np: .de, gdzie od początku roku wprowadzono obowiązek stawiania PV na nowym/remontowanym dachu. Jak oni to robią że nie maja po 280 V na fazie ? Ano, mają normalne sieci przesyłowe, na których nie odkładają się spadki napięcia. A u nas energetyka ma to w głębokiej czarnej. Nie wiem jakie tam są zasady rozliczania, może ktoś mieszkający w .de się wypowie ?

Michal

Moderator
Aaaa wiem wiem... Jeszcze jest sprawa opłat za CO2, które trafiają do budżetu i są przejadane na bieżące transfery społeczne.

KKL

Posiadacz elektryka
Ale jest jeden pozytyw tej całej historii.. mimo wszystko w wielu przypadkach także suweren będzie płacił te wyższe stawki. Do tego inflacja dojeżdżająca wszystkich.. plus brak węgla. W którymś momencie nawet suweren ich pogoni. Historia pokazuje, że do zmiany Polaków nie zachęcaja sprawy wyższe.. demokracja, praworządność... Ale pusta micha doprowadza zazwyczaj do rewolty. Ja tam jakoś zęby zacisnę i przetrwam. Ale znaczną część suwerena już nie. I tylko to daje mi nadzieję na przyszłość :)