zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

Cav

Pionier e-mobilności
W PL jest podobnież 10 ładowarek przy Lidlach, i kilka przy Kauflandach.. niech będzie że w sumie jest 20 szt. na całą Polskę. IMO można to darmowe ładowanie potraktować jako reklamę :) Albo wprowadzić zasadę, że za ileś tam wydanych w sklepie $$ dostajesz ileś kWh. To nie Reich, gdzie mają grubo ponad 1300 szt. tych do niedawna darmowych ładowarek - przy takiej ilości to już można poczuć i tę darmowość, i te wprowadzone opłaty. A u nas niczego nie poczują, a nawet wręcz mogą stracić - bo ja np. nie będę u nich robił zakupów.. zobaczymy jak to będzie.

Pozdrawiam
W Niemczech niedawno wprowadzili opłaty, w Czechach również, ja nie mam złudzeń jak będzie.

JareG

Pionier e-mobilności
W Niemczech niedawno wprowadzili opłaty, w Czechach również, ja nie mam złudzeń jak będzie.
Cav, ale tam mieli (mają) tych ładowarek masakrycznie więcej niż w PL. Przy tej naszej ilości to naprawdę mogą albo się poświęcić i zostawić darmowe, albo wprowadzić jakiś program lojalnościowy i dawać kWh za zakupy. Ten darmowy prąd pewnie i tak przynajmniej częściowo wrzucają w koszty, i to dla całej sieci..

Pozdrawiam

nabrU

Moderator
W UK Lidlowe 50kW są płatne od ponad roku (co prawda tylko 28p/kWh czyli najmniej ile kosztuje 50kW w UK). Fakt że jest ich sporo (u mnie w mieście jest ich chyba z 5).
ALDI ma ładowarki 11kW, za które od niedawna trzeba płacić 25p/kWh. Inne supermarkety też mają płatne ładowarki.

Pozostało jedynie darmowe Tesco z ich ładowarkami 7kW ale supermarkety w UK (nie tylko Tesco) mają limit parkowania od 1,5 do 3h nadzorowany przez kamery ANPR więc kiepsko widzę ten 'free loading' na wolnych ładowarkach.

Gdzieś tu pisałem, że u mnie urząd miasta ma ładowarki 7 i 11kW na parkingach miejskich i te wciąż są darmowe. Plus darmowych 11 ładowarek na lotnisku (ale parking płatny).

Tak to wygląda u mnie (Southampton), choć kazdy symbol ładowarki to minimum 2 słupki, choć są i takie parkingi gdzie jest i 10 ładowarek, więc mapka trochę zaniża ilości. Ale ja się nie łudzę, że darmowe to one chyba przestaną być wkrótce...

Trzeba też pamiętać, że niektórzy mają darmowe ładowarki w pracy (np. ja (y)), więc to ciężko generalnie powiedzieć, że EV przestaje się opłacać w kosztach użytkowania w porównaniu do ICE. Jak zwykle każdy przypadek jest inny...

P.S. zapomniałem, że mam (dzięki Wam też(y)) jeszcze trochę free kWh od Bonnet też ;)

1663325951765.png

Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
Cav, ale tam mieli (mają) tych ładowarek masakrycznie więcej niż w PL.
W Czechach?
Licząc nasze Lidle łącznie z Kauflandami?
Aż takich różnic raczej nie ma, może mają więcej, ale nie jest to aż tak duża różnica.

PiotrS

Posiadacz elektryka
Jest jeszcze jedna nadzieja na tańszy prąd dla mieszkających w mieszkaniach i mający podlicznik do ładowania w części wspólnej.
Otóż wspólnoty miały często podpisane umowy długoterminowe na dostawę prądu.
Dziś się dowiedziałem, że cenę taką jak w zeszłym roku, będę miał do końca 2023 roku.

JareG

Pionier e-mobilności
Jak powiedzia premier 2000kWh da oszczednosci 150 PLN miesięcznie. Czyli prad będzie drozszy o 1,1 PLN kWh
Czyli poza bonusem prad po 2 zlote?
Przecież te młoty tego nie wiedzą, bo nie potrafią niczego policzyć i zaplanować (i dopilnować). Wyjdzie w praniu, tak jak z Polskim Wałem, z dodatkiem do wyngla itd.

Pozdrawiam

Najnowsze dyskusje