Elon i jego kamery…

Phitherek_

Posiadacz elektryka
Właśnie dlatego wszędzie Linux. Dopóki sam czegoś nie zepsuję to wszystko działa. Opensuse Tumbleweed na x64, Debian (RpiOs) na moich 3 raspberry Pi 4 (jeden hostuje Teslamate pod dockerem). Widocznie jestem Toyota man, bo lubię jak coś jest dopracowane i po prostu działa.
Na Tesli też Linux ;)

krzyss

Pionier e-mobilności
Właśnie dlatego wszędzie Linux. Dopóki sam czegoś nie zepsuję to wszystko działa. Opensuse Tumbleweed na x64, Debian (RpiOs) na moich 3 raspberry Pi 4 (jeden hostuje Teslamate pod dockerem). Widocznie jestem Toyota man, bo lubię jak coś jest dopracowane i po prostu działa.
Multimedia systemy w toyocie :D no są jak linux... takie 20 lat do tyłu :p

cooler

Pionier e-mobilności
Na Tesli też Linux ;)
Którym steruje szalony Elon, który na nas testuje swoje niedopracowane pomysły. Wspomnicie moje słowa, jak Toyota się na poważnie weźmie za elektryki (bo na razie bez przekonania jakoś) to Elon skończy w psychiatryku.
Wracając do tematu: mam nadzieję że ktoś zbiera statystyki użycia AP oraz AutoHiBeam oraz wycieraczek, bo powinno im to dać do myślenia dlaczego trasę którą zwykle w 99% przelatuję na AP, ostatnio w 2 strony zrobiłem manualnie... Po wizycie w serwisie zgłaszam to oczywiście jako awarię - AP działał a teraz nie można go używać gdyż obawiam się mandatu oraz stwarzania niebezpiecznych sytuacji poprzez oślepianie kierowców, co może się skończyć nawet rękoczynami.

cooler

Pionier e-mobilności
Multimedia systemy w toyocie :D no są jak linux... takie 20 lat do tyłu :p
Mam w Siennie 2015 multimedia, które działają normalnie, dotykowy ekran z szybką reakcją, bez problemu odtwarza co potrzebuję i wyświetla też to co trzeba w czasie jazdy. A już na pewno tylna kamera nie laguje (w Tesli znów mi zaczeła) i wyświetla obraz w czasie rzeczywistym. I zawsze działa, co w Tesli nie jest regułą. Jeżeli takie były standardy 20 lat temu, to chciałbym aby te czasy wróciły

krzyss

Pionier e-mobilności
Mam w Siennie 2015 multimedia, które działają normalnie, dotykowy ekran z szybką reakcją, bez problemu odtwarza co potrzebuję i wyświetla też to co trzeba w czasie jazdy. A już na pewno tylna kamera nie laguje (w Tesli znów mi zaczeła) i wyświetla obraz w czasie rzeczywistym. I zawsze działa, co w Tesli nie jest regułą. Jeżeli takie były standardy 20 lat temu, to chciałbym aby te czasy wróciły
Sprzedaj to Padło :D zarobisz trochę grosza i starczy na toyote co gubi koła.
Chętnie zobaczę tą mutlimedialną toyotę, bo nawet takiego lexusa nie widziałem :)

Michal

Moderator
Jak się nic nie robi, to się nic nie psuje. Jak się coś robi, to od czasu do czasu coś się popsuje ale jeśli kierunek jest pozytywny, to na pewno warto.
Dla mnie Toyota, którą kupujesz i koniec - nic się nie zmienia - to są jakieś nudy i jednak trochę wstyd w dzisiejszych czasach...

krzyss

Pionier e-mobilności
Jak się nic nie robi, to się nic nie psuje. Jak się coś robi, to od czasu do czasu coś się popsuje ale jeśli kierunek jest pozytywny, to na pewno warto.
Dla mnie Toyota, którą kupujesz i koniec - nic się nie zmienia - to są jakieś nudy i jednak trochę wstyd w dzisiejszych czasach...
Wycieraczki i światła w teslach są spiepszone od kiedy nią jeżdżę... i nie liczył bym że coś się poprawi...

cooler

Pionier e-mobilności
No właśnie: ja nie bardzo widzę ten pozytywny kierunek - AP działa gorzej niż kiedy odebrałem samochód, nie przywrócili statystyk podróży spod animacji samochodu, kamera laguje, aplikacje znacząco dłużej sie odpalają, komputer kłamie co do zużycia... Zasięgi zamiast wzrosnąć to maleją, a światła i wycieraczki.... To już oddzielna kategoria spierdolenia. Jak mogli jeszcze podpiąć to do AP to ja nie rozumiem, kiedy od paru lat wszyscy mówią że autobeam i wycieraczki nie działają i wszyscy jadą na manualu...

abes99

Posiadacz elektryka
To może ja mam zepsuty 🤨
Na każdym zakręcie się gubi.
A masz podświetlone na zielono obie ikonki? "Auto na pasach" jest od asystenta nieprzekraczania linii i wtedy auto jedzie jak pijane (odbija się od linii jak ping pong, a przy większym kącie przejeżdża ją). Obok jest druga ikona - "kierownica". Jak złapie linie i zmieni się na zielone, to ładnie prowadzi w miarę środkiem pasa. Na przelotówkach tylko co chwilę trącam kierownicę i całkiem zgrabnie prowadzi samemu. Skoro mam w najniższej wersji eSoula to u Ciebie chyba też powinno być (albo wycięli w nowszym roku modelowym ze względu na brak podzespołów, mam MY21).

Ps. Sorry za offtop ;)
Ps 2. Jak chcesz kontynuować temat to może otwórz nowy wątek w Kijankowym ;)

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
No właśnie: ja nie bardzo widzę ten pozytywny kierunek - AP działa gorzej niż kiedy odebrałem samochód, nie przywrócili statystyk podróży spod animacji samochodu, kamera laguje, aplikacje znacząco dłużej sie odpalają, komputer kłamie co do zużycia... Zasięgi zamiast wzrosnąć to maleją, a światła i wycieraczki.... To już oddzielna kategoria spierdolenia. Jak mogli jeszcze podpiąć to do AP to ja nie rozumiem, kiedy od paru lat wszyscy mówią że autobeam i wycieraczki nie działają i wszyscy jadą na manualu...
Nie zgadzam się, statystyki są, tylko daleko żeby je znaleźć. Kamera moja działa lepiej niż jak kupowałem auto. YT odpala sie szybciej, nadal dlugo ale szybciej. Zasiegi mam takie same jak na poczatku.