Elon i jego kamery…

Michal

Moderator
No właśnie: ja nie bardzo widzę ten pozytywny kierunek - AP działa gorzej niż kiedy odebrałem samochód, nie przywrócili statystyk podróży spod animacji samochodu, kamera laguje, aplikacje znacząco dłużej sie odpalają, komputer kłamie co do zużycia... Zasięgi zamiast wzrosnąć to maleją, a światła i wycieraczki.... To już oddzielna kategoria spierdolenia. Jak mogli jeszcze podpiąć to do AP to ja nie rozumiem, kiedy od paru lat wszyscy mówią że autobeam i wycieraczki nie działają i wszyscy jadą na manualu...
U mnie:
  • AP znacznie lepiej niż na początku;
  • Statystyki podróży nie były mi do niczego potrzebne, a swaipowanie na boki w tym miejscu upierdliwe;
  • kamera lagowała przez 1-2 tygodnie (u mnie 1-2 dni) chyba pół roku temu. Od dawna żadnych problemów;
  • aplikacje odpalają się ZNACZĄCO szybciej - obecnie YT 5 sek, wcześniej 10-15;
  • nie kłamie co do zużycia na trasie - nie wiem skąd te rozjazdy się biorą, bo analizowałem wiele tras i zużycie pokazuje poprawne;
  • zasięgi mam takie same (<1% degradacji po 45kkm);
  • auto długich nie używałem nigdy - nie włączałem ich nawet, teraz po Waszych narzekaniach sprawdzam i jest lipa;
  • też uważam, że to błąd - zmuszanie do auto długich. Trzeba to zgłaszać i nagłaśniać - może w końcu coś z tym zrobią;
  • wycieraczki moim zdaniem działają naprawdę dobrze - włączać ręcznie zdarza mi się 1/100 przejazdów w deszczu.

cooler

Pionier e-mobilności
  • Statystyki podróży nie były mi do niczego potrzebne, a swaipowanie na boki w tym miejscu upierdliwe;
What?
  • AP na początku pewnie przejeżdżał nawet spore zakręty na serpentynach w Rumunii, a bez intwerencji na kierownicy potrafił dużo dłużej jechać, włącz teraz AP na jakiejkolwiek krętej drodze to od razu się wyłączy i każe przejąć kontrolę. Dodatkowo jadąc bez AP kiedyś wyraźnie ostrzegał przed każdym zjazdem z pasa bez kierunkowskazu, teraz samochód szlaja się po 2 pasach i czasem zareaguje, ale najczęściej wcale. Jak będę gdzieś jechał to nagram filmik. Assytenci włączeni.
  • To wg Ciebie lepiej przeklikiwać się przez menu które w dodatku zasłania nawigację?
  • Co do lagowania kamery to może się przyzwyczaiłeś, ale dalej nie jest płynnie, nie zawiesza się ale obraz przeskakuje, im bliżej przeszkody tym ostrożniej trzeba bo można przestrzelić
  • Zużycie nie kłamie? Załaduj się przed trasą, zobacz ile zaraportował kWh dodanych a potem zobacz ile na tym przejedziesz... Wyraźnie to widać mając teslamate - to co raportuje samochód i to co wylicza teslamate różni się gdzieś o 8%. Ładujesz 74 kWh a przejedziesz zużywając 68kWh
Syndrom sztokholmski czy co?

kaziwich

Posiadacz elektryka
What?
  • AP na początku pewnie przejeżdżał nawet spore zakręty na serpentynach w Rumunii, a bez intwerencji na kierownicy potrafił dużo dłużej jechać, włącz teraz AP na jakiejkolwiek krętej drodze to od razu się wyłączy i każe przejąć kontrolę. Dodatkowo jadąc bez AP kiedyś wyraźnie ostrzegał przed każdym zjazdem z pasa bez kierunkowskazu, teraz samochód szlaja się po 2 pasach i czasem zareaguje, ale najczęściej wcale. Jak będę gdzieś jechał to nagram filmik. Assytenci włączeni.
  • To wg Ciebie lepiej przeklikiwać się przez menu które w dodatku zasłania nawigację?
  • Co do lagowania kamery to może się przyzwyczaiłeś, ale dalej nie jest płynnie, nie zawiesza się ale obraz przeskakuje, im bliżej przeszkody tym ostrożniej trzeba bo można przestrzelić
  • Zużycie nie kłamie? Załaduj się przed trasą, zobacz ile zaraportował kWh dodanych a potem zobacz ile na tym przejedziesz... Wyraźnie to widać mając teslamate - to co raportuje samochód i to co wylicza teslamate różni się gdzieś o 8%. Ładujesz 74 kWh a przejedziesz zużywając 68kWh
2 grosze ode mnie:
- AP: jezdziles na 28.x? Pomijajac skopane auto high beam, ktore trzeba wylaczac recznie, plynnosc jazdy, pokonywanie ostrych zakretow, łączenie pasów dzialaja o niebo lepiej
- zuzycie: nie widze takich rozbieznosci, wizales pod uwage ze tesla nie bierze pod uwage zuzycia w czasie kiedy nie masz wrzuconego „D”?

krzyss

Pionier e-mobilności
U mnie:
  • kamera lagowała przez 1-2 tygodnie (u mnie 1-2 dni) chyba pół roku temu. Od dawna żadnych problemów;
  • aplikacje odpalają się ZNACZĄCO szybciej - obecnie YT 5 sek, wcześniej 10-15;
  • nie kłamie co do zużycia na trasie - nie wiem skąd te rozjazdy się biorą, bo analizowałem wiele tras i zużycie pokazuje poprawne;
  • zasięgi mam takie same (<1% degradacji po 45kkm);
  • auto długich nie używałem nigdy - nie włączałem ich nawet, teraz po Waszych narzekaniach sprawdzam i jest lipa;
  • też uważam, że to błąd - zmuszanie do auto długich. Trzeba to zgłaszać i nagłaśniać - może w końcu coś z tym zrobią;
  • wycieraczki moim zdaniem działają naprawdę dobrze - włączać ręcznie zdarza mi się 1/100 przejazdów w deszczu.
YT wlacza Ci sie 5 sekund ???? To ja mam cos zepsute. Ide zmierzyc ale u mnie to blizej 45sekund.

Michal

Moderator
What?
Może myślisz tak, bo kiedyś nie mieli w pełni zaimplementowanego zarządzenia UN w tej sprawie i niestety musieli się dostosować do tego durnego prawa w EU :p
Tutaj zajedziesz naprawdę dokładne omówienie dlaczego AP w EU jest do dupy i dlaczego to się nie poprawi jeśli nie zmienią się regulacje:
Film jedt dość długi, a gość mówi w trochę nudny sposób ale moim zdaniem naprawdę warto to obejrzeć, bo bardzo dobrze wyjaśnia każdy, dosłownie KAŻDY problem z AP w EU.

Nie używam tego, więc tak - dla mnie lepiej. To nie jest dla mnie podstawowa funkcjonalność, która powinna być łatwo dostępna. Skoro masz Teslamate, to nie rozumiem po co Ci szybki dostęp do tego.

U mnie lagowała może z 2-3 razy kiedy coś zepsuli - był o tym jakiś wątek na forum. Zawsze jak wyjeżdżam z garażu to mam do pokonania tyłem jakieś 30-40m i naprawdę sporadycznie (raz na 100) zdarza mi się łapać jakieś zawiechy. Nie wiem, może dłużej zbieram się do jazdy przed ruszeniem i auto ma czas się uruchomić. W każdym kompie po wybudzeniu całość działa jednak trochę wolniej, bo pod spodem dużo rzeczy się jeszcze uruchamia. To jednak nie jest ekran na lusterku, którego jedynym zadaniem jest wyświetlanie obrazu z kamery i uruchamia się tylko w takim celu :p Jak włączasz tomtoma, to jednak czekasz aż się choć trochę uruchomi zanim zaczniesz klikać, więc tutaj też chyba warto poczekać chwilę zanim zacznie się cofać. Może ja to robię nieświadomie i dlatego nie mam problemów, które opisujesz.

Ja używam TezLab i to na tej podstawie twierdzę, że całkiem nieźle estymuje zużycie. Z resztą 8% przy ICE to około 0,5 L/100km przy spalaniu około 7 L/100km - dokładnie o tyle zaniżała spalanie moja Kia Ceed :p
Nie wiem czy to możliwe, ale przychodzi mi do głowy, ze może masz źle skonfigurowane auto w Teslamate? Może on liczy zużycie na podstawie spadku %, a zakłada pojemność baterii 71 kWh i dlatego masz takie rozjazdy? Nie wiem nie używałem Teslamate.

Do sztokcholmskiego musiałbym chyba najpierw cierpieć, a ja naprawdę jestem zadowolony z tego auta i nadal nie wyobrażam sobie w przyszłości zakupu auta innej marki.

Przyznaję, że auto długie działają z dupy, a zmuszenie do auto długich na AP, to błąd. Podpowiadam jak wpłynąć na zmianę tego zgłaszając w aplikacji serwis w tej sprawie, nie wiem co więcej miałbym zrobić? Zacząć narzekać na zasadzie spoufalania się z Tobą - to może też być jakiś syndrom :p

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
What?
Przepisy UE wymusily na tesli te 15sekund i ruszanie kierownica. Pokonywanie zakretow tez zwiazane jest z przepisami. Sam pisalem w lipcu 2021r ze mi na zakrecie AP sie wylaczyl w CRO. Bylo zle i jest minimalnie lepiej, bo na AP w korku jedzie teraz plynniej.
Mi kamera nie laguje, czasem cos tam przeskoczy ale to uwazam za naprawione.
Co do zuzycia ja nie mam zastrzezen. Przypominam Ci ze nie masz baterii 81kWh mimo ze Ci sie tak wydaje.

Michal

Moderator
Sprzawdzilem YT po ostatniej aktualizacji laduje mi sie 12sekund ! Wow ! Duza poprawa !
Rzeczywiście teraz 12s, naprawdę sprawdzałem jakiś czas temu i było około 5 :p
Pewnie ta aktualizacja pozwalająca minimalizować wydłużyła znowu ładowanie :/

krzyss

Pionier e-mobilności
Rzeczywiście teraz 12s, naprawdę sprawdzałem jakiś czas temu i było około 5 :p
Pewnie ta aktualizacja pozwalająca minimalizować wydłużyła znowu ładowanie :/
A jak minimalizowac YT ?

Michal

Moderator
K
A jak minimalizowac YT ?
Klikasz ten pasek na górze i po lewej pojawiają się takie strzałki. Po kliknięciu minimalizuje się do obszaru mapy.
PXL_20220921_154504117~2.jpg

PXL_20220921_154522375~2.jpg
Tak samo działa Netflix

Last edited: