Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

Bronek

Pionier e-mobilności
Z tymi NEMA to się powtarzają pytania i pewnie będą. PODOBNIE Z TYPAMI Evse. Warto przeczytać, to co jest napisane na evse Tesli , bo może się to zmieniać.
U mnie było 1 faza 32A, dlatego kombinowałem. ale jeśli ktoś może, to nie ma jak zadbać o 3x16A. I jeśli tylko są takie możliwości to lepiej wydać kasę na jakies 3 fazowe Evse, nawet bez bajerów, bo one de facto po czasie stają zbędne, a sterujemy i tak ładowaniem samochodem lub apką.
Jak pisalem to mocne jednofazowe evse Tesli u mnie jest do Leafa ( przypadek) a Trójkę ładuję jakimś hiszpanskim 3 fazowym

Lsk

Zadomawiam się
A podczas podróży po Europie co łatwiej spotkać (czyli co lepiej zdobyć): duże czy małe niebieskie?
Duża siła 32A mała siła 16A niebieskie 32A i niebieskie 16A, a tak na serio to zależy, gdzie jedziesz. Na polach namiotowych często jest małe lub duże niebieskie złącze NAMA, na stacjach, w hotelach, i innych punktach często jest duża siła 32A czasem nawet widziałem sile 64A. Na różnych placach sportowych, torach wyścigowych, czy stadninach jest często małą silą.

Ja generalnie proponuję dużą, małą sile duże NAMA i ok 20-30 metrów przedłużacz 5x 4mm2.

Bronek

Pionier e-mobilności
CO KRAJ TO Obyczaj. jako kamperowiec to mam rózne przejściówki. Ale na kempingach i stacjach czasem personel ma za darmo lub za np 1 Euro różne .
I narobiłem ich też trochę . Ale wozić jak już i to EVSE 3 fazy 11 kW czyli 3x16A. A wtedy przjściówke na gniazdo 32A ( z 40 zł?)
itd...
Ale to pomalutku już jest historia. ładowarek przybywa. Kabel ewentualnie typ 2.

krzyss

Pionier e-mobilności
dzis naladowalem moja LR z 6% - 100%
wg evse zencar weszlo 67,5kWh
Wg. Licznika ktory sobie zamontowalem wyszlo 71kWh.
Ladowalem pradem 10A na 3 fazach.
Malo wchodzi tego pradu do baterii... spodziewalem sie uzytkowych 75kWh w LR 2021.

newbe

Posiadacz elektryka
dzis naladowalem moja LR z 6% - 100%
wg evse zencar weszlo 67,5kWh (poprzednio takie smao ladowanie 69kWh.
Wg. Licznika ktory sobie zamontowalem wyszlo 71kWh.
Ladowalem pradem 10A na 3 fazach.
Malo wchodzi tego pradu do baterii... spodziewalem sie uzytkowych 75kWh w LR 2021.
Jaka bateria? Mówili że pojemność netto to tylko 74 kWh. A użyteczna od 0 do 100% to tylko ~70 kWh.
Screenshot_20210425-170002_ABRP.jpg

krzyss

Pionier e-mobilności
Ta panasonica c3de czy jakos tak.
ABTR pokazuje takie cos

Attachments

• 395B2123-E77C-46EC-B67E-5A92435C4CDC.jpeg
    395B2123-E77C-46EC-B67E-5A92435C4CDC.jpeg
    266,2 KB · Liczba wyświetleń: 74

krzyss

Pionier e-mobilności
ABRP wylicza tylko na podstawie energii dostarczonej pod czas ładowania DC, zwiększy się z czasem.
PS: ile było ładowań do 100% za tę 6000 km?
Na DC nie ladowalem sie jeszcze do 100%
na AC ladowalem sie do 100% jakies 6-8 razy, az tak nie pilnuje, ale po takich ladowaniach staram sie odrazu ruszac w trase, max 2-4h.

newbe

Posiadacz elektryka
Na DC nie ladowalem sie jeszcze do 100%
na AC ladowalem sie do 100% jakies 6-8 razy, az tak nie pilnuje, ale po takich ladowaniach staram sie odrazu ruszac w trase, max 2-4h.
Ładowałem do 100% tylko 4 razy, ale pojemność pokazywana przez ABRP wzrosła w trasie do Warszawy i z powrotem gdy ładowałem na SC 3 razy po 15 minut.
2 razy przy ładowaniu do pełna miałem przygotowanie baterii...