Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

krzyss

Pionier e-mobilności
Na 100% dolece do Ciechocinka :p
A jak włączyć przygotowanie baterii ? masz na mysli włączenie ogrzewania kabiny ? bo inaczej sie chyba nie da, albo wskazac SuC

newbe

Posiadacz elektryka
No zobaczymy, moze w weekend bede lecial nad morze to ciechocinek zalicze.
Najlepiej włączyć przygotowanie do wyjazdu na konkretną godzinę z ekranu samochodu.
Z aplikacji próbowałem przy podpięciu do 11 kW między 95% oraz 100% i to tylko krótko działało (ikonka baterii z może 10 minut była widoczna w aplikacji).
Potem w nawigacji oczywiście mieć ten Ciechocinek, ale mi się wydaję że Tesla sama wybierze SC a ogrzewanie się zacznie nawet 100 km wcześniej (zależy od prędkości/oczekiwanego czasu dojazdu).

newbe

Posiadacz elektryka
Ja dałem radę ładując do 90% z Ciechocinka do Warszawy i jeszcze coś tam ZTCP zostało. 140km/h gdzie się dało.
Z powrotem mi się wydaję że pod górkę, czyli więcej potrzeba energii. Nie jechałem z Ciechocinka do Warszawy cały czas A1/A2, tylko zjechałem na DK92 i nie trzeba było ładować do 90%, 65% wystarczyło by zostawiając ~16% buforu, tylko po drodze i tak musiałem zrobić dodatkowy przystanek, a przy okazji zaliczyłem jeszcze bezpłatnego Orlena (ul Wyszgorodska, Plock).
PS: też nie miałem możliwości w warszawie naładować się do 100%, dlatego zaliczyłem tego Lotosa.

Last edited:

Relevant

Fachowiec
dzis naladowalem moja LR z 6% - 100%
wg evse zencar weszlo 67,5kWh
Wg. Licznika ktory sobie zamontowalem wyszlo 71kWh.
Ladowalem pradem 10A na 3 fazach.
Malo wchodzi tego pradu do baterii... spodziewalem sie uzytkowych 75kWh w LR 2021.
No to 71/(100-6)=75
Imho wszystko się zgadza, nie?

Relevant

Fachowiec
No to 67,5/(100-6)~=72 czyli i tak w połwoie drogi do "użyteczna od 0 do 100% to tylko ~70 kWh."
W kościach czuję jednak, że zmierzenie od 0 mogłoby dać ciut inny (nie wiem w którą stronę) wynik. Z moich obliczeń jw na mojej baterii, też z zencarem, wychodziło podobnie do tej wartości, której producent nigdy nie deklarował :)

krzyss

Pionier e-mobilności
Nie chcialem baterii wydrenowac do 0% bo to jej szkodzi... ogolnie jestem zadowolony ale spodziewalem sie jednak wiecej... w zalaczeniu szybka droga do Bialegostoku z Wawki.

Attachments

• 3A661AC7-DF88-4B40-AD16-CA4AD997BF44.jpeg
    3A661AC7-DF88-4B40-AD16-CA4AD997BF44.jpeg
    917,7 KB · Liczba wyświetleń: 82