Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

viallos

Pionier e-mobilności
@Cav z pompą ciepła w zachodnipomorskim mam to samo. Muszę czekać 4 miesiące podczas gdy w Wawie miałem przynajmniej 2 na miejscu w magazynach u lokalnych instalatorów. Ale znowu klimę w zachodniopomorskim załatwiłem w 2 dni a w Wawie ten model u tych których pytałem nie był już dostępny.
Takie czasy, trzeba mieć też trochę szczęścia.

vwir

Pionier e-mobilności
Żebyście widzieli, o czym rozmawiamy. Właśnie wpiąłem watomierz do:
- ups
- dasan światłowód->ethernet
- switch 16 portowy 1gbps
- ruter mikrotik
- dwie anteny ubiquiti
- serwer Intel NUC (tam jest HA, baza danych influx, pi-hole, grafana, zigbee2mqtt, serwer NAS, etc)
- ruter wifi do mesh

CAŁY ten bajzel w sumie zużywa 32W. To są najbardziej prądożerne urządzenia, o jakich mogłem pomyśleć. Zabawki typu brama, etc zużywają po ok. 2-3W (sprawdzałem). Nadal w żaden sposób nie jestem w stanie dojechać do 200W. Nic to, gdy się czegoś dowiem to dam znać.
No i połowa zużycia już wyjaśniona. Największe zaskoczenie? Lodówka. Nie sądziłem, że aż tyle zużywa. Średnio 45W. Zamrażarka 22W. Do tego wspomniany wyżej sprzęt ruterowo/internetowo/serwerowy i mamy 100W. Czyli połowę już znalazłem. Drugiej połowy nawet nie szukam, bo 100W to spokojnie przypadnie na pozostałe 2 rutery mesha, kilkadziesiąt sterowników radiowych (chociażby rolety - kilkanaście sztuk, każda ma osobne radio, do tego bramy, etc).

Swoją drogą - producent lodówki twierdzi, że zużywa 328kWh rocznie. Tymczasem u mnie wyjdzie ok. 400kWh rocznie. Pamiętam, że widziałem kiedyś wpisy gdzie gość sprawdzał to u siebie i też mu wyszło 20% więcej, niż podaje producent. Czyli wygląda na to, że jest praktycznie tak samo jak z WLTP: odejmij (tutaj dodaj) 20% i będzie w miarę realistycznie.

viallos

Pionier e-mobilności
Po to kupuje froniusa , Panasonica itp aby się nic nie psuło. Ale oczywiście gwarancji nie mam żadnej. Natomiast myślę że te firmy będą znacznie lepiej serwisować swój sprzęt i wspierać go dłużej aniżeli jakieś chińczyki.

Cav

Pionier e-mobilności
Po to kupuje froniusa , Panasonica itp aby się nic nie psuło. Ale oczywiście gwarancji nie mam żadnej. Natomiast myślę że te firmy będą znacznie lepiej serwisować swój sprzęt i wspierać go dłużej aniżeli jakieś chińczyki.
Jak poczekasz 4 miesiące na naprawę/wymianę, to przestanie mieć znaczenie jak długo będziesz miał tak "dobry" serwis.

viallos

Pionier e-mobilności
Nie wiem dlaczego myślisz że na chiński serwis będziesz czekał krócej.. o ile w ogóle się doczekasz.
O tym że 2x drożej też już nie chce mi się komentować.
W tym wątku zdaje się był przykład wspaniałego serwisu chińskich mikrofalownikow ... co chwilę walka na dachu.
Kończę temat ... każdy wybiera co chce, lubi bądź na co go stać z pełnymi tego konsekwencjami.
Życzę każdemu dobrych wyborów.

Cav

Pionier e-mobilności
Skoro nawet instalatorzy ze strony Froniusa, nie chcą instalować Froniusa, z braku dostępności, to ten wybór jest taki sobie.
Polecali właśnie taki sprzęt, który ma sprawny serwis w Polsce.

Wiem, że ma go teraz i wcale nie znaczy że tak będzie w przyszłości, ale jak widać markowe firmy nawet tego nie oferują.

viallos

Pionier e-mobilności
Polecali właśnie taki sprzęt, który ma sprawny serwis w Polsce.
No to masz już swój typ .. a tym czasem mój Fronius działa doskonale i zwiększył moją autokonsumpcję oraz straty 20% na wysyłce do sieci w ogromnym stopniu.

1665044851227.png