Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

andrzejkla

Zadomawiam się
@andrzejkla Nie mam doświadczenia z tą 'ładowarką' ale wygląda mi to na podróbkę Teslowego Wall Connectora. A to poniższe też brzmi jak googlowe tłumaczenie z chińskiego:

Ponadto wydaje mi się że RCD typ A na zasilaniu, gdy w urządzeniu jest RCD typ B jest niezgodne ze sztuką

Plus każą sobie słono płacić (760zł) za 'moduł DLB', który nie będzie niczym innym jak zainstalowaniem przekładnika pradowego za 60-70 zł na obwodzie wejściowym do posesji
Moduł DLB mnie akurat nie interesuje. Obecnie pobieraną moc w domu mogę oszacować na jakimś dosyć niskim poziomie. Automatyczne dopasowywanie mocy ładowania według bieżącej produkcji PV nie jest u mnie priorytetem. Bardziej zależy mi na ładowaniu możliwie niską mocą by nie dobierać dużo z sieci.

nabrU

Moderator
Wszystko OK. Ja tylko sygnalizowałem, że każą sobie słono płacić za coś co kosztuje grosze plus na stronie mają średnio techniczny opis co mi sugeruje, że w tej firmie nie ma nikogo na tyle 'technicznego' aby to poprawić. Więc ja bym się trzymał od tego wyrobu z daleka.

Wolałbym już kupić oryginalny Tesla Wall Connector za te 2350zł (o ile są jeszcze w tej cenie). Szczegóły tutaj

Michal

Moderator
Trafiłem akurat na fajny film wyjaśniający dlaczego warto zrezygnować od razu z firmy, która namawia Was na optymalizatory albo mikro inwertery. Bardzo fajnie wyjaśnione i pokazane na konkretnym przykładzie jak nowoczesne panele z diodami "by-pass" (obecnie wbudowane we wszystkie chyba panele), nie potrzebują kompletnie optymalizatorów, aby działać dobrze nawet w cieniu. Jest jedno zastosowanie - krótkie stringi i panele skierowane w różnych kierunkach. Ja od siebie dodam kolejne - mikro inwertery potencjalnie ułatwiają i obniżają koszty rozbudowy systemu w przyszłości.
Optymalizatory są kompletnie nieprzydatne, a nawet kosztują 2% energii.
Polecam obejrzeć:

Ps. Ogólnie to jest świetny kanał YT.

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Trafiłem akurat na fajny film wyjaśniający dlaczego warto zrezygnować od razu z firmy, która namawia Was na optymalizatory albo mikro inwertery. Bardzo fajnie wyjaśnione i pokazane na konkretnym przykładzie jak nowoczesne panele z diodami "by-pass" (obecnie wbudowane we wszystkie chyba panele), nie potrzebują kompletnie optymalizatorów, aby działać dobrze nawet w cieniu. Jest jedno zastosowanie - krótkie stringi i panele skierowane w różnych kierunkach. Ja od siebie dodam kolejne - mikro inwertery potencjalnie ułatwiają i obniżają koszty rozbudowy systemu w przyszłości.
Optymalizatory są kompletnie nieprzydatne, a nawet kosztują 2% energii.
Polecam obejrzeć:

Ps. Ogólnie to jest świetny kanał YT.
He he,
Chetnie bym zobaczyl moja instalacje bez optymalizatorow ;)

viallos

Pionier e-mobilności
Wkleję swoją analizę dla mojego instalatora z marca przed założeniem optymalizatorów na wszystkie panele.

Zrobiłem jeszcze takie średnie porównanie ile produkują panele z optymalizatorami vs te bez optymalizatorów.

Zakładając że te z optymalizatorami są w dużo gorszej lokalizacji (pod samym kominem) one powinny mniej produkować a tutaj niespodzianka.

10 optymalizowanych paneli średnio każdy wyprodukował 33,7kWh w marcu, a nieoptymalizowane tylko 31,3.

Generalnie w tej chwili widzę uzyski w okolicach 10%.
Niech każdy sam oceni czy warto ...

Michal

Moderator
Fizycznie nie ma powodu żeby optymalizator znacząco poprawiał produkcję, bo jeśli jakiś fragment panela jest zasłonięty, to dioda sama w sobie powoduje obejście takiej sekcji. Optymalizator pracuje tylko na tym, co dioda już i tak wytnie, a do tego "pobiera" 2% energii za optymalizację.
Miały one może jakoś sens przy braku paneli half-cut albo jeśli sam falownik nie potrafi znaleźć optymalnego miejsca pracy podczas wystąpienia zacienienia.
Zwiększają też cenę panela o około 30%.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
mikro inwertery potencjalnie ułatwiają i obniżają koszty rozbudowy systemu w przyszłości
Skąd taki wniosek? Nawet jeśli całą instalację masz na zwykłym falowniku to w każdej chwili w każdym miejscu możesz dołożyć dwa panele (czy ile tam chcesz) na mikrofalownikach. Istniejąca instalacja na mikrofalownikach/zwykłym falowniku w żaden sposób tego ani nie utrudnia ani nie ułatwia. No może samo wpięcie do sieci byłoby prostsze, bo przy mikrofalownikach napięcie 230V masz już na dachu, a tak to musisz pociągnać kabel tam, gdzie je masz dostępne. No ale bez przesady - to nie jest jakaś wielka różnica.

Michal

Moderator
Masz rację dwa panele pewnie można dołożyć ale mi chodziło bardziej o rozbudowę typu z 7 kWp do 10 kWp, bo nie będzie wymagała zmiany falownika.

vwir

Pionier e-mobilności
Ale to nadal niczego nie zmienia. Możesz dołożyć 3kWp na mikrofalownikach gdy masz 7kWp na zwykłym falowniku. Gdyby te 7kWp było na mikrofalownikach to niczego by to nie zmieniało.