Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

Bronek

Pionier e-mobilności
Energa u nas jak nigdy się lekkko zamuliła .Niestety zawsze byl odczyt i fv co 2 miesiące teraz ich przycięło .
Doszla mi pompa ciepła , a ta żre ok 800 do 1000kwh/mc w zimie. W roku wpierdzieli ponad 1/3 produkcji. To koszt lekko mniejszy niż gazu , bo ten gaz ma rok ochronny .
Ponieważ u nas ceny i przewidywania są polityczne , to niczego nie można przewidzieć .
Dlatego 20 latkom chcacym co osiągnąć w życiu a nie tył egzystować , mówię uczcie się dzieci języków i wypierdzielajcie z stąd , bo szkoda czasu na liczenie że będzie "perspektywicznie" tak jak było niedawno lub lepiej w najbliższym czasie . I to chyba nawet trzeba dalej niż zza Odrę ?

PePeL

Zadomawiam się
Tylko powiedz gdzie, bo chyba na całym zachodzie przechodzą na ręczne sterowanie wszystkim z góry. Na południu podatkami łupią ile wlezie a Rumunia też jakoś mnie nie pociąga.

nabrU

Pionier e-mobilności
Tylko powiedz gdzie, bo chyba na całym zachodzie przechodzą na ręczne sterowanie wszystkim z góry.

Jakieś przykłady bo nie wiem o czym mowa...

tomA

Fachowiec
Nie będzie, bo jest w PGE. A PGE używa bilansowania wektorowego. Nie wprowadzaj w błąd.

Czekaj czekaj, żebyś się nie zapędził. Sprawdź w liczniku w C.80.0 czy masz napisane ferraris czy nie. Raczej masz ferraris, bo PGE tak ustawia liczniki. To oznacza, że masz bilansowanie wektorowe. Czyli PGE zsumuje wszystko co produkujesz (na wszystkich fazach), zsumuje wszystko co pobierasz (na wszystkich fazach) i dopłacisz albo oddasz różnicę. Ja tak ładuję leafa na jednej fazie, a produkuję na trzech fazach. Bilansuje się na zero.
Nie znalazłem tego C.80.0. No i sprawdziłem jak przy obciążeniu fazy 3 (bez instalacji PV ) w tym momencie wykazuje ze pobiera prąd (1.7.0) mimo iż na dwóch fazach z PV miałem nadprodukcje i oddawałem do sieci (2.7.0). Czyli bilansowanie wektorowe i godzinowe musi odbywać się pewnie na poziomie operatora po odczytach. Tak przynajmniej mi się wydaje 🤔

Ok. Znalazłem te c.80.0. I mam napis normal

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie znalazłem tego C.80.0. No i sprawdziłem jak przy obciążeniu fazy 3 (bez instalacji PV ) w tym momencie wykazuje ze pobiera prąd (1.7.0) mimo iż na dwóch fazach z PV miałem nadprodukcje i oddawałem do sieci (2.7.0). Czyli bilansowanie wektorowe i godzinowe musi odbywać się pewnie na poziomie operatora po odczytach. Tak przynajmniej mi się wydaje 🤔

Ok. Znalazłem te c.80.0. I mam napis normal
nie masz międzyfazowego , najuczciwsza wersja to zliczanie na poziomie licznika . Normal oznacza że nie masz zliczania .
Dostawcy tłumaczyli , że liczniki mają atest . To ściema i dziwne bo swego czasu bywało że to loteria była , jedni mieli "normal" inni "ferraris" .
Niestey też mam normal.
Godzinowe zlicznie na ich poziomie coś tam leczy czasem nawet na naszą korzyść , ale to i tak nie jest to co powinno być
Zwykle ustawienie w liczniku, a problem znika , tylko to przerasta pojmowanie Prawa i Sprawiedliwości w tym Kraju

tomA

Fachowiec
nie masz międzyfazowego , najuczciwsza wersja to zliczanie na poziomie licznika . Normal oznacza że nie masz zliczania .
Dostawcy tłumaczyli , że liczniki mają atest . To ściema i dziwne bo swego czasu bywało że to loteria była , jedni mieli "normal" inni "ferraris" .
Niestey też mam normal.
Godzinowe zlicznie na ich poziomie coś tam leczy czasem nawet na naszą korzyść , ale to i tak nie jest to co powinno być
Zwykle ustawienie w liczniku, a problem znika , tylko to przerasta pojmowanie Prawa i Sprawiedliwości w tym Kraju
👍🏼 Zjebane i posrane to jak wszytsko w tym kraju…. Trzeba się okombinowac żeby wyjść na swoje….

vwir

Pionier e-mobilności
👍🏼 Zjebane i posrane to jak wszytsko w tym kraju…. Trzeba się okombinowac żeby wyjść na swoje….
W PGE i normal? To niezbyt częsta praktyka. Godzinowe i tak to wyrówna, ale mimo wszystko…
Dotychczas słyszałem tylko o jednym takim przypadku. Gość pisał jakieś pisma do PGE ale mu nie zmienili ustawienia. Ostatecznie zażądał wymiany licznika. Coś tam musiał za to zapłacić, ale nowy licznik już miał ustawione ferraris. Tylko wtedy nie było godzinowego, więc warto było walczyć. Teraz jeśli już jest bilansowanie godzinowe to chyba nie ma sensu, bo i tak się to wyrówna.

tomA

Fachowiec
W PGE i normal? To niezbyt częsta praktyka. Godzinowe i tak to wyrówna, ale mimo wszystko…
Dotychczas słyszałem tylko o jednym takim przypadku. Gość pisał jakieś pisma do PGE ale mu nie zmienili ustawienia. Ostatecznie zażądał wymiany licznika. Coś tam musiał za to zapłacić, ale nowy licznik już miał ustawione ferraris. Tylko wtedy nie było godzinowego, więc warto było walczyć. Teraz jeśli już jest bilansowanie godzinowe to chyba nie ma sensu, bo i tak się to wyrówna.
Dokładnie. Nie chce mi się tracić czasu już na takie rzeczy. Szkoda ze niesprawdzilem przed wymiana na ten nowy kilka dni temu. Miał bym odniesienie.

adamusek

Zadomawiam się
Mogę załatwić za 3,5k :) - oficjalna dystrybucja. Zdecydowanie zmienia to okres zwrotu w porównaniu do 2,8k Teslowego. Różnica niewielka.
A jeżeli chodzi o falownik to też raczej nie przepłaciłem, instalacja na Froniusie ze SmartMeterem po 4k za kW. Sąsiad drożej płacił za Huwawei bez SmarMetera.
Myślę że mało kto założył w tej cenie PV w tamtym roku.
Nie mam w zwyczaju przepłacać .. rozpoznanie rynku , oferty, negocjacje itp. Można kupę pieniędzy zaoszczędzić.
@viallos Cześć nadal masz dojście do lepszej ceny Wattpilota ??

Last edited:

SylB

Zadomawiam się
U mnie sytuacja jest trochę skomplikowana ale jak to może być rozliczone przez pge? Jestem starym prosumentem od 7 lat i mam dwie instalacje PV po 3,3 kw jednofazowe. Każda z instalacji wpięta w inna fazę. Czyli jedna faza wolna.
To jak to u mnie będzie liczone jak podepnę auto evse na 3f i ustawie pobór auta na 6a na fazę czyli jakieś 5,5 kw razem. Słońce swieci pełna para i na każdej fazie z PV daje mi po 2,8 kw czyli razem jakieś 5,5 kw.

Z każdej fazy będzie brał proporcjonalnie czyli po 2A z PV a z jednej fazy (ta która nie jest podłączona do PV) będę pobierał z pge i go ‚kupowal’? Czy zadziała bilansowanie między fazowe i nadwyżkę z dwóch faz z PV zaliczy na poczet jednej fazy niepodłączone do PV ?
Na mocy jakiej tam ustawy. Od połowy zeszłego roku, jest bilansowanie międzyfazowe.
Ja, jestem w Tauronie i podobno jest ono co 15min.
I faktycznie w rozliczeniu jakie dostałem ostatnio, pomniejszyli mi zużycie i o tę sama wartość produkcję też.

Widzę, że inni już odpowiedzieli. :)

Last edited:

viallos

Pionier e-mobilności
@viallos Cześć nadal masz dojście do lepszej ceny Wattpilota ??
Jak mam wersję GO 11J gdyż wożę pomiędzy dwoma domami w których mam instalację na Froniusie.

Jak kupowałem pół roku temu to było 10 na stanie .. teraz jest 0 i cena netto dla mnie blisko: 3,3k .. podrożało trochę:)

Jest jeszcze tańsza stacjonarna wersja HOME 11 J w cenie netto: 3k ale też stan na magazynie 0.

Wygląda że wszystko poszło ... i jakimś dziwnym trafem dostałem zaproszenie dzisiaj na jakieś szkolenie Froniusa i w temacie szkolenia między innymi: Wattpilot 2.0
Spojrzałem szybko na stronę i wygląda bardziej obły niż mój ale w specyfikacji jakoś nie widzę wielkich zmian. Podejrzewam że będą za jakiś czas w dystrybucji ale pewnie już w nowej cenie.

EDIT: doczytałem różnice na stronie:
What are the changes of the Wattpilot 2.0?

The Wattpilot 2.0 is produced with a newly designed housing. This ensures a higher IP protection (IP 55 instead of IP 54). The safety plug adapter cable is produced in a shorter length. The WLAN range has also been improved. In line with our sustainability strategy, more components from Europe are used to avoid long transport routes. Furthermore, there are two new versions of the Wattpilot 2.0: the Wattpilot Home 22 J 2.0 and the Wattpilot Go 22 J 2.0 AUS (for Australia). All known software features like PV surplus charging etc. are still available for Wattpilot (1.0) as well as for Wattpilot 2.0.

Przykro mi ale na razie nie pomogę.

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ja zamawiałem GO 22J w listopadzie za 3,1k netto(sklep thermika), ale dostałem info ze moga mi jedynie za 3,4k netto sprzedać i za tyle kupiłem. Polecam zwalnianie blokady klamką tylnych lewych drzwi co mozna ustawić w S3XY buttons.

zan

Zadomawiam się
Hej
Za miesiąc odbieram KIA EV6 GT i muszę zakupić wallbox - mam fotowoltaikę,czy ten model będzie ok?
Może ktoś używa i się wypowie?
mam takiego Zbox'a
ogólnie OK,
jest dość dużo opcji,
jest dodatkowy moduł "inteligentnego" sterowania , czyli wykorzystanie fotowoltaiki, czy zabezpieczenie przed przekroczeniem mocy
jedyna wada jaka mnie czasem denerwuje to komunikacja po wifi - sygnał musi być raczej silny
i szkoda, że nie ma ( lub nie doszukałem się ) łatwej zmiany rodzaju połączenia między bluetooth a wifi, to znaczy zmienić możesz, ale jak już się połączysz z Zbox'em, ale jak przykładowo jest problem z wifi i nie możesz się połączyć, to nie ma opcji zmiany rodzaju połączenia

tmmn299

Nowy na Forum
mam takiego Zbox'a
Podepnę się..
Poszukuję wallboxa lub EVSE z możliwością zdalnego, poprzez aplikację, sterowania natężeniem prądu, a więc mocą, w trakcie ładowania. Chcę mieć kontrolę nad ładowarką, gdy nie ma mnie w domu, a natura wyłączy słońce ;)
Czy ten model ma tą funkcję ?
Ewentualnie znacie jakieś inne modele, we w miarę rozsądnej cenie ?

Jusand

Fachowiec
Podepnę się..
Poszukuję wallboxa lub EVSE z możliwością zdalnego, poprzez aplikację, sterowania natężeniem prądu, a więc mocą, w trakcie ładowania. Chcę mieć kontrolę nad ładowarką, gdy nie ma mnie w domu, a natura wyłączy słońce ;)
A jaki masz falownik? Ja mam Huwaei i ostatnio zakupiłem również wallboxa Huwaei. Jest możliwość ładowania się tylko z nadwyżki, a także regulowanie prądu ładowania. Dodatkowo jeżeli moc PV jest za mała to wtedy przełącza się z 3 faz na jedną.
Działa to u mnie ok miesiąca i na razie jestem zadowolony. Główny cel tej zabawy zwiększenie auto konsumpcji. Ja zapłaciłem za niego 2900 netto.

zan

Zadomawiam się
Podepnę się..
ten Zbox ma możliwość zmiany prądu ładowania z aplikacji nawet co 1 A , ale ...
standardowo łączność bezprzewodowa jest po Bluetooth'ie lub wifi, ale ......
wifi w tym przypadku znaczy tyle, że wallbox i telefon z apką musi być zalogowany do tej samej sieci wifi, czyli nie masz zdalnego dostępu jak jesteś poza zasięgiem tego wspólnego wifi
trzeba by pewnie kombinować z jakimś smart sterownikiem

no chyba, że chcesz tylko ładować z autokonsumpcji, to być może ten dodatkowy moduł przeznaczony do paneli DLB PV ma takie ustawienia, że tylko ładuje ze słońca

Last edited: