Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

vwir

Pionier e-mobilności
Żebyście widzieli, o czym rozmawiamy. Właśnie wpiąłem watomierz do:
- ups
- dasan światłowód->ethernet
- switch 16 portowy 1gbps
- ruter mikrotik
- dwie anteny ubiquiti
- serwer Intel NUC (tam jest HA, baza danych influx, pi-hole, grafana, zigbee2mqtt, serwer NAS, etc)
- ruter wifi do mesh

CAŁY ten bajzel w sumie zużywa 32W. To są najbardziej prądożerne urządzenia, o jakich mogłem pomyśleć. Zabawki typu brama, etc zużywają po ok. 2-3W (sprawdzałem). Nadal w żaden sposób nie jestem w stanie dojechać do 200W. Nic to, gdy się czegoś dowiem to dam znać.

Michal

Moderator
Szukaj i dawaj znać - przyda się.

Ps. Może Ty masz za duża moc paneli podpięta do tych inwerterów i dlatego tak padają? Sprawdzałeś specyfikację paneli vs inwerterów? Prądy, napięcia, moce?

vwir

Pionier e-mobilności
Panele 275W sztuka, falownik 560W. Wszystko zgodnie ze specyfikacją (napięcie, natężenie), kupione w komplecie.

Michal

Moderator

nnnnn

Pionier e-mobilności
Żebyście widzieli, o czym rozmawiamy. Właśnie wpiąłem watomierz do:
- ups
- dasan światłowód->ethernet
- switch 16 portowy 1gbps
- ruter mikrotik
- dwie anteny ubiquiti
- serwer Intel NUC (tam jest HA, baza danych influx, pi-hole, grafana, zigbee2mqtt, serwer NAS, etc)
- ruter wifi do mesh

CAŁY ten bajzel w sumie zużywa 32W. To są najbardziej prądożerne urządzenia, o jakich mogłem pomyśleć. Zabawki typu brama, etc zużywają po ok. 2-3W (sprawdzałem). Nadal w żaden sposób nie jestem w stanie dojechać do 200W. Nic to, gdy się czegoś dowiem to dam znać.
Wentylacja grawitacyjna czy mechaniczna?

U mnie na wykresach dostarczanych z Tauronu nocne zużycie pomiędzy 100-300W. Rekuperator 40-80W, ewidentnie widać na wykresie kiedy włączają się pompki od podłogówki i piec gazowy. Wtedy pobór skacze do 250W. Dodatkowo w domu chodzi pompa obiegowa wody CWU