Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

Mindive

Fachowiec
Kolega szuka kogoś żeby spiąć wiatrak z pv i akumulatorem. I ciężko znaleźć kogoś kto mówi że się zna. A jak nawet mówi to wymieka po kilku pytaniach.
Zazwyczaj ludzie nawet jak już znajdą kogoś kto się na tym zna to wymiękają jak usłyszą cenę za sam wiatrak - około 70k za coś sensownego, nie zabawki do ładowania smartfona. I oczywiście musisz mieć hektary wolnej przestrzeni by go postawić...

tomA

Fachowiec
U mnie sytuacja jest trochę skomplikowana ale jak to może być rozliczone przez pge? Jestem starym prosumentem od 7 lat i mam dwie instalacje PV po 3,3 kw jednofazowe. Każda z instalacji wpięta w inna fazę. Czyli jedna faza wolna.
To jak to u mnie będzie liczone jak podepnę auto evse na 3f i ustawie pobór auta na 6a na fazę czyli jakieś 5,5 kw razem. Słońce swieci pełna para i na każdej fazie z PV daje mi po 2,8 kw czyli razem jakieś 5,5 kw.

Z każdej fazy będzie brał proporcjonalnie czyli po 2A z PV a z jednej fazy (ta która nie jest podłączona do PV) będę pobierał z pge i go ‚kupowal’? Czy zadziała bilansowanie między fazowe i nadwyżkę z dwóch faz z PV zaliczy na poczet jednej fazy niepodłączone do PV ?

PePeL

Zadomawiam się
Będzie tak że dla trzeciej fazy będzie pobierał z sieci, więc będziesz to normalnie kupował, ewentualnie zużywał zmagazynowane kilowatogodziny. Czyli biorąc pod uwagę, że z 2 faz będziesz miał nadwyżkę to na raz będziesz energię buforował i zużywał z bufora.

Michal

Pionier e-mobilności
Pod tym linkiem nie ma nic o fazach.

tomA

Fachowiec
Fakt. To nie tu. Ale już łapie chyba jak to jest. Zrobiłem doktorat na you tube. Ale i tak tompojebane. Powinna być suma z l1, l2, l3 na pobór i oddanie a nie każda fazę osobno rozliczać. Z tego co piszecie i wyczytałem najlepiej jak bym używał ładowarki która pobiera prąd z dwóch faz tych których jest produkcja PV tak żeby ładować auto podczas produkcji ze słońca.
Tylko czy są takie evse ?

Last edited:

pmlody

Posiadacz elektryka
Fakt. To nie tu. Ale już łapie chyba jak to jest. Zrobiłem doktorat na you tube. Ale i tak tompojebane. Powinna być suma z l1, l2, l3 na pobór i oddanie a nie każda fazę osobno rozliczać. Z tego co piszecie i wyczytałem najlepiej jak bym używał ładowarki która pobiera prąd z dwóch faz tych których jest produkcja PV tak żeby ładować auto podczas produkcji ze słońca.
Teslowa chyba tak umi. Zajrzyj w schemat, ja nie mam jak teraz.
IMHO to twój przypadek:
Screenshot_20230302_203953_Acrobat for Samsung.jpg

Bronek

Pionier e-mobilności
umi. Empirycznie sprawdzone jak mi wywaliło jedną .
Ale nie ma co kombinować , naprawdę jak czytam o ubytkach , stratach itp oraz ładowaniach , degradacjach to po tych kilku latach powiem jedno .Piepszyć to, bo to zawracanie tylka .
Korzystajcie tak aby bylo wygodnie , bo inaczej to horror. To że można ładować w domu to plus niebywały i szkoda to zmarnować dla robienia cyrku z tego powodu .
Jednie co warto to w miarę możliwości przestrzegać czasu ładowania w tanim prądzie i czasem mozna trafic na automonsumpcje ale o ile nie wyjdzie chmurka ...Piepszyć to , auto jest dla nas, a nie my dla niego.
ps wsadzic sobie w gniazdko przed zaśnięciem , to najprzyjemniejsza metoda aby rano być szczęśliwym .

Last edited:

tomA

Fachowiec
Ale nie ma co kombinować , naprawdę jak czytam o ubytkach , stratach itp oraz ładowaniach , degradacjach to po tych kilku latach powiem jedno .Piepszyć to, bo to zawracanie tylka .
Korzystajcie tak aby bylo wygodnie , bo inaczej to horror. To że można ładować w domu to plus niebywały i szkoda to zmarnować dla robienia cyrku z tego powodu .
Jednie co warto to w miarę możliwości przestrzegać czasu ładowania w tanim prądzie i czasem mozna trafic na automonsumpcje ale wyjdzie chmurka ...Piepszyć to , auto jest dla nas nie my dla niego
Oczyścić ze masz racjei tak pewnie będę użytkował auto ale zawsze można przy okazji ładowania coś przyoszczędzić jezeli jest tylko możliwość. 🙂

tomA

Fachowiec
Jednie co warto to w miarę możliwości przestrzegać czasu ładowania w tanim prądzie i czasem mozna trafic na automonsumpcje ale wyjdzie chmurka ...Piepszyć to , auto jest dla nas
Teslowa chyba tak umi. Zajrzyj w schemat, ja nie mam jak teraz.
IMHO to twój przypadek:
View attachment 9174
Ale testowy wall conector ?

vwir

Pionier e-mobilności
Będzie tak że dla trzeciej fazy będzie pobierał z sieci, więc będziesz to normalnie kupował, ewentualnie zużywał zmagazynowane kilowatogodziny. Czyli biorąc pod uwagę, że z 2 faz będziesz miał nadwyżkę to na raz będziesz energię buforował i zużywał z bufora.
Nie będzie, bo jest w PGE. A PGE używa bilansowania wektorowego. Nie wprowadzaj w błąd.

Czekaj czekaj, żebyś się nie zapędził. Sprawdź w liczniku w C.80.0 czy masz napisane ferraris czy nie. Raczej masz ferraris, bo PGE tak ustawia liczniki. To oznacza, że masz bilansowanie wektorowe. Czyli PGE zsumuje wszystko co produkujesz (na wszystkich fazach), zsumuje wszystko co pobierasz (na wszystkich fazach) i dopłacisz albo oddasz różnicę. Ja tak ładuję leafa na jednej fazie, a produkuję na trzech fazach. Bilansuje się na zero.

tomA

Fachowiec
Nie będzie, bo jest w PGE. A PGE używa bilansowania wektorowego. Nie wprowadzaj w błąd.

Czekaj czekaj, żebyś się nie zapędził. Sprawdź w liczniku w C.80.0 czy masz napisane ferraris czy nie. Raczej masz ferraris, bo PGE tak ustawia liczniki. To oznacza, że masz bilansowanie wektorowe. Czyli PGE zsumuje wszystko co produkujesz (na wszystkich fazach), zsumuje wszystko co pobierasz (na wszystkich fazach) i dopłacisz albo oddasz różnicę. Ja tak ładuję leafa na jednej fazie, a produkuję na trzech fazach. Bilansuje się na zero.
O widzisz. Było by super. Tez gdzieś przeczytałem o pge i bilansowaniu wektorowym ale nie mogę tego znaleźć teraz. Sprawdzę jutro na liczniku. Dzięki.

PePeL

Zadomawiam się

Sprawdzę jeszcze raz ale jak analizowałem to rok temu to na fakturze płacę za wartość zużycia która pokrywa się ze wskazaniami licznika. Natomiast wskazania licznika przy poborze na 1 fazie i produkcji na 2 pozostałych rosły.
Zimą miałem wymieniany licznik, więc może coś się zmieniło. Sprawdzę w słoneczny dzień.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Bilansowanie miedzyfazowe już dawno weszło,a od 1 kwietnia 2022 mamy także bilansowanie godzinowe>
-w każdej godzinie (t) doby wykonuje się różnicę pomiędzy ilością energii pobranej z sieci (w kWh) i ilością energii wprowadzonej do sieci,
- wartość dodatnia z powyższej różnicy oznacza ilość energii elektrycznej pobranej w danej godzinie (t) z sieci dystrybucyjnej elektroenergetycznej, a wartość ujemna oznacza ilość energii elektrycznej wprowadzonej w danej godzinie (t) do tej sieci.
Suma z wszystkich wartości dodatnich oznacza ilość energii pobranej z sieci w danym okresie, natomiast suma z wszystkich wartości ujemnych oznacza ilość energii wprowadzonej do sieci w danym okresie. Poniższa tabelka obrazuje sposób wyznaczania sumarycznego zbilansowania w każdej godzinie ilości energii pobranej z sieci z ilością energii wprowadzonej do sieci, oraz wynik bilansowania.
1677798852020.png
Z tego też wynika że nie ma znaczenia że na jednej fazie wysyłamy a na drugiej pobieramy, nawet jesli licznik to zarejestruje osobno jako pobór i wprowadzenie to i tak musi to zostac zbilansowane w danej godzinie

PePeL

Zadomawiam się
Czyli takie coś jest możliwe tylko z licznikami ze zdalnym odczytem. I dane muszą być dość często odczytywane. W zeszłym roku prąd u mnie odczytywał facet na rowerku raz na 3 miesiące czyli u mnie tego bilansowania jeszcze nie było. Dlatego mogłem wprowadzić was w błąd. Przepraszam.

Cav

Pionier e-mobilności
Fakt. To nie tu. Ale już łapie chyba jak to jest. Zrobiłem doktorat na you tube. Ale i tak tompojebane. Powinna być suma z l1, l2, l3 na pobór i oddanie
I tak zapewne będzie, rozliczone w ujęciu godzinowym.
Przynajmniej tak robi enea.
Pge też powinno, od roku jest taki obowiązek.

Na fakturze zenea, najpierw liczą to co wychodzi z liczników, ale w osobnej pozycji korygują o różnice wynikające z tego godzinowego bilansowania.
Na starszych fakturach też tego nie było.

tomA

Fachowiec
ja mialem licznik ze zdalnym odczytem ale 01.03 dzownil gosc z pge ze musza wymienic licznik na nowy bo cos modem w starym sie gubił nie było odczytów na bieżąco i od wczoraj mam nówka sztuka licznik nowej generacji ze stanem zero ;-) i jest mega rozbudowany wiec łatwiej bedzie mi monitorowac w celach edukacyjnych💪

krzyss

Pionier e-mobilności
ja mialem licznik ze zdalnym odczytem ale 01.03 dzownil gosc z pge ze musza wymienic licznik na nowy bo cos modem w starym sie gubił nie było odczytów na bieżąco i od wczoraj mam nówka sztuka licznik nowej generacji ze stanem zero ;-) i jest mega rozbudowany wiec łatwiej bedzie mi monitorowac w celach edukacyjnych💪
Dobra dobra… pewnie bedzie liczyl dla nich a nie dla Ciebie 😛