Zazwyczaj ludzie nawet jak już znajdą kogoś kto się na tym zna to wymiękają jak usłyszą cenę za sam wiatrak - około 70k za coś sensownego, nie zabawki do ładowania smartfona. I oczywiście musisz mieć hektary wolnej przestrzeni by go postawić...Kolega szuka kogoś żeby spiąć wiatrak z pv i akumulatorem. I ciężko znaleźć kogoś kto mówi że się zna. A jak nawet mówi to wymieka po kilku pytaniach.
Teslowa chyba tak umi. Zajrzyj w schemat, ja nie mam jak teraz.Fakt. To nie tu. Ale już łapie chyba jak to jest. Zrobiłem doktorat na you tube. Ale i tak tompojebane. Powinna być suma z l1, l2, l3 na pobór i oddanie a nie każda fazę osobno rozliczać. Z tego co piszecie i wyczytałem najlepiej jak bym używał ładowarki która pobiera prąd z dwóch faz tych których jest produkcja PV tak żeby ładować auto podczas produkcji ze słońca.
Tylko czy są takie evse ?
Oczyścić ze masz racjei tak pewnie będę użytkował auto ale zawsze można przy okazji ładowania coś przyoszczędzić jezeli jest tylko możliwość. 🙂umi. Empirycznie sprawdzone jak mi wywaliło jedną .
Ale nie ma co kombinować , naprawdę jak czytam o ubytkach , stratach itp oraz ładowaniach , degradacjach to po tych kilku latach powiem jedno .Piepszyć to, bo to zawracanie tylka .
Korzystajcie tak aby bylo wygodnie , bo inaczej to horror. To że można ładować w domu to plus niebywały i szkoda to zmarnować dla robienia cyrku z tego powodu .
Jednie co warto to w miarę możliwości przestrzegać czasu ładowania w tanim prądzie i czasem mozna trafic na automonsumpcje ale wyjdzie chmurka ...Piepszyć to , auto jest dla nas nie my dla niego
umi. Empirycznie sprawdzone jak mi wywaliło jedną .
Ale nie ma co kombinować , naprawdę jak czytam o ubytkach , stratach itp oraz ładowaniach , degradacjach to po tych kilku latach powiem jedno .Piepszyć to, bo to zawracanie tylka .
Korzystajcie tak aby bylo wygodnie , bo inaczej to horror. To że można ładować w domu to plus niebywały i szkoda to zmarnować dla robienia cyrku z tego powodu .
Jednie co warto to w miarę możliwości przestrzegać czasu ładowania w tanim prądzie i czasem mozna trafic na automonsumpcje ale wyjdzie chmurka ...Piepszyć to , auto jest dla nas
Ale testowy wall conector ?Teslowa chyba tak umi. Zajrzyj w schemat, ja nie mam jak teraz.
IMHO to twój przypadek:
View attachment 9174
Tak, WC gen3Ale testowy wall conector ?
Nie będzie, bo jest w PGE. A PGE używa bilansowania wektorowego. Nie wprowadzaj w błąd.Będzie tak że dla trzeciej fazy będzie pobierał z sieci, więc będziesz to normalnie kupował, ewentualnie zużywał zmagazynowane kilowatogodziny. Czyli biorąc pod uwagę, że z 2 faz będziesz miał nadwyżkę to na raz będziesz energię buforował i zużywał z bufora.
Fakt. To nie tu. Ale już łapie chyba jak to jest. Zrobiłem doktorat na you tube. Ale i tak tompojebane. Powinna być suma z l1, l2, l3 na pobór i oddanie a nie każda fazę osobno rozliczać. Z tego co piszecie i wyczytałem najlepiej jak bym używał ładowarki która pobiera prąd z dwóch faz tych których jest produkcja PV tak żeby ładować auto podczas produkcji ze słońca.
Tylko czy są takie evse ?
O widzisz. Było by super. Tez gdzieś przeczytałem o pge i bilansowaniu wektorowym ale nie mogę tego znaleźć teraz. Sprawdzę jutro na liczniku. Dzięki.Nie będzie, bo jest w PGE. A PGE używa bilansowania wektorowego. Nie wprowadzaj w błąd.
Czekaj czekaj, żebyś się nie zapędził. Sprawdź w liczniku w C.80.0 czy masz napisane ferraris czy nie. Raczej masz ferraris, bo PGE tak ustawia liczniki. To oznacza, że masz bilansowanie wektorowe. Czyli PGE zsumuje wszystko co produkujesz (na wszystkich fazach), zsumuje wszystko co pobierasz (na wszystkich fazach) i dopłacisz albo oddasz różnicę. Ja tak ładuję leafa na jednej fazie, a produkuję na trzech fazach. Bilansuje się na zero.
Sprawdzę jeszcze raz ale jak analizowałem to rok temu to na fakturze płacę za wartość zużycia która pokrywa się ze wskazaniami licznika. Natomiast wskazania licznika przy poborze na 1 fazie i produkcji na 2 pozostałych rosły.Nie będzie, bo jest w PGE. A PGE używa bilansowania wektorowego. Nie wprowadzaj w błąd.
Czekaj czekaj, żebyś się nie zapędził. Sprawdź w liczniku w C.80.0 czy masz napisane ferraris czy nie. Raczej masz ferraris, bo PGE tak ustawia liczniki. To oznacza, że masz bilansowanie wektorowe. Czyli PGE zsumuje wszystko co produkujesz (na wszystkich fazach), zsumuje wszystko co pobierasz (na wszystkich fazach) i dopłacisz albo oddasz różnicę. Ja tak ładuję leafa na jednej fazie, a produkuję na trzech fazach. Bilansuje się na zero.
I tak zapewne będzie, rozliczone w ujęciu godzinowym.Fakt. To nie tu. Ale już łapie chyba jak to jest. Zrobiłem doktorat na you tube. Ale i tak tompojebane. Powinna być suma z l1, l2, l3 na pobór i oddanie
Dobra dobra… pewnie bedzie liczyl dla nich a nie dla Ciebie 😛ja mialem licznik ze zdalnym odczytem ale 01.03 dzownil gosc z pge ze musza wymienic licznik na nowy bo cos modem w starym sie gubił nie było odczytów na bieżąco i od wczoraj mam nówka sztuka licznik nowej generacji ze stanem zero ;-) i jest mega rozbudowany wiec łatwiej bedzie mi monitorowac w celach edukacyjnych💪