Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

Michal

Moderator
Ja mam po 2 panele na jeden inwerter. Pokazuje mi całość produkcji, więc jest zdecydowanie trudniej. Teraz przeniosłem je na wiatę i zamontowałem tak, że widzę migającą diodę każdego z nich. Gdy miagają na zielono to jest ok.
Nie masz tam opcji łączności po wifi albo innego sposobu komunikacji i aplikacji pokazującej dane z poszczególnych inwerterów i paneli? [Tutaj] napisali, ze jest aplikacja od końca 2015r. Może musisz dokupić jakiś moduł zbierający dane z mikrofalowników - niektóre systemy takiego wymagały.

Gdy masz jeden inwerter i nie masz optymalizatorów to gdy padnie jeden panel to nie masz w ogóle produkcji na danym stringu.
Zależy jak padnie. Jeśli zupełnie przestanie działać to masz rację ale chyba może mieć po prostu mniejszą produkcję (zmniejszone napięcie albo prąd przewodzenia), która zmniejszy produkcję na całości :p To jest dopiero ciężko wyłapać...

No właśnie jak spinasz razem to trudniej wyłapać. Szwagier miał po 4 panele pod jeden i ciężko było wyłapać ten jeden uszkodzony. Dopiero wnikliwa analiza danych na to pozwoliła.
U mojego szwagra to powinno być widoczne od razu - wchodzi w aplikację i widzi wszystkie panele i ich produkcję w danym momencie. Jeśli na tej samej połaci, jakiś panel nie produkuje, a nie powinien być zacieniony, to od razu widać, że coś jest źle.
No ale to miał uszkodzony panel, czy inwerter w końcu?

Michal

Moderator
W aplikacji Hoymiles jest taki widok pokazujący produkcję każdego panela w danym (wybranym) momencie czasu, a po kliknięciu na panel, dane historyczne na wykresie (screen z netu):
1664783788203.png

Michal

Moderator
Nie masz tam opcji łączności po wifi albo innego sposobu komunikacji i aplikacji pokazującej dane z poszczególnych inwerterów i paneli? [Tutaj] napisali, ze jest aplikacja od końca 2015r. Może musisz dokupić jakiś moduł zbierający dane z mikrofalowników - niektóre systemy takiego wymagały.
U Ciebie chyba właśnie musiałbyś dokupić moduł monitoringu - widzę, że da się kupić za 424 zł [tutaj]. Aplikacja na telefonie wydaje się bardzo podobna. Przy czym pytanie czy warto w to inwestować dalej skoro taki syf :/

vwir

Pionier e-mobilności
Razy trzy (na każdą fazę osobno). Mam swój monitoring (sam robiłem) i przy drugim falowniku też nie wierzę w to, co mi chińczycy wyświetlają w aplikacji, tylko mierzę własnym układem na kablach wychodzących z falownika i wysyłam do home assistanta. Poza tym ani grosza z mojej kasy nie zainwestuję w coś, co ma znaczek envertech na sobie.

ELuk

Pionier e-mobilności
Takie obrazowanie produkcji każdego modułu widzę w aplikacji od SE, optymalizatory to raportują do falownika. Dołożenie kilku dodatkowych modułów w moim przypadku też nie było problemem. Jednak szansa uszkodzenia czegoś w optymalizatorze jest chyba mniejsza niż w mikrofalowniku.

Oczywiście tu dochodzi do rozważenia problem awarii falownika, która wyłącza całą produkcję. Na mikrofalownikach awaria nawet kilku nie wstrzyma produkcji pozostałych.

Mindive

Posiadacz elektryka
Zastanawiałem się jakie zużycie monitorujesz tymi smartmeterami a ty zdaję się monitorujesz nimi produkcję.

Swoja drogą ciekawy setup i misz-masz tego wszystkiego:)
Mam jeden Smart meter główny na wejściu do domu. Pod nim: Fronius Symo, jeden smartmeter mierzący zużycie pompy ciepła, klimy i rekuperacji, jeden smartmeter mierzący produkcję z falownika solaredge i kilku mikroinwerterow. Do tego jednej licznik Orno do mierzenia całkowitej energii przekazanej autom elektrycznym - ale mało z niego pożytku. Instalacja działa trzeci rok i tak to sobie rośnie i rośnie 😄

vwir

Pionier e-mobilności
Polecam do tego wszystkiego jeszcze onemeter. U mnie służy on do wykrywania nieoczywistych poborów prądu. Na przykład okazało się, że w środku nocy gdy teoretycznie wszystko jest wyłączone to mój dom średnio pobiera sobie 200W. Dużo. Za dużo. Muszę to znaleźć.

W sumie to mam bardzo podobny setup, tylko jeszcze rozdzieliłem zużycie pompy ciepła na CWU i CO (osobne wartości).

viallos

Pionier e-mobilności
Mam dokładnie tyle samo poboru w nocy jak niby wszystko jest off.
Dokładnie tak samo w dwóch domach w których mam Smartmeter.

Moim zdaniem modemy, routery, multisplitter tv, do tego wszystkie diody, czujki, alarm itp. Razem w okolicy 200W.

vwir

Pionier e-mobilności
Mierzyłem każde z tych urządzeń. Mam ich z 10, może kilkanaście. Średnio po 2-3W na urządzenie. Do 100W nie jestem w stanie się zbliżyć, a gdzie drugie 100W. Średnio mi to pasuje. Chyba, że zamrażarka+lodówka dokładają drugie 100W. Ale one się sporadycznie włączają gdy nie są otwierane. Już nie chodzi o samą energię, tylko o ciekawość. Już kupiłem takie ustrojstwo u dalekowschodnich braci:

Wrzucę w miejsce najbardziej podejrzanego bezpiecznika i zobaczymy, co tam się dzieje.