Michal
Moderator
Nie masz tam opcji łączności po wifi albo innego sposobu komunikacji i aplikacji pokazującej dane z poszczególnych inwerterów i paneli? [Tutaj] napisali, ze jest aplikacja od końca 2015r. Może musisz dokupić jakiś moduł zbierający dane z mikrofalowników - niektóre systemy takiego wymagały.Ja mam po 2 panele na jeden inwerter. Pokazuje mi całość produkcji, więc jest zdecydowanie trudniej. Teraz przeniosłem je na wiatę i zamontowałem tak, że widzę migającą diodę każdego z nich. Gdy miagają na zielono to jest ok.
Zależy jak padnie. Jeśli zupełnie przestanie działać to masz rację ale chyba może mieć po prostu mniejszą produkcję (zmniejszone napięcie albo prąd przewodzenia), która zmniejszy produkcję na całościGdy masz jeden inwerter i nie masz optymalizatorów to gdy padnie jeden panel to nie masz w ogóle produkcji na danym stringu.
U mojego szwagra to powinno być widoczne od razu - wchodzi w aplikację i widzi wszystkie panele i ich produkcję w danym momencie. Jeśli na tej samej połaci, jakiś panel nie produkuje, a nie powinien być zacieniony, to od razu widać, że coś jest źle.No właśnie jak spinasz razem to trudniej wyłapać. Szwagier miał po 4 panele pod jeden i ciężko było wyłapać ten jeden uszkodzony. Dopiero wnikliwa analiza danych na to pozwoliła.
No ale to miał uszkodzony panel, czy inwerter w końcu?