Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

vwir

Pionier e-mobilności
Przecież są gotowe rozwiązania. Ja korzystam z openevse. Musisz mieć gdzie postawić mqtt, robisz tam dla openevse osobny topic i publikujesz tam aktualną produkcję. Na podstawie tejże liczby openevse dopasowuje moc ładowania.

Cav

Pionier e-mobilności
Ja za Froniusa Symo 8.2kW 3-f dałem 10k zł (ale to było pod koniec AD2020). Teraz za Sofara 15kW dałem 12k zł (ale to była super cena, bo i 18k można spotkać). Sofar 6,6kW 3-f to 4-5k zł a 8,8kW to 5-6k zł aktualnie.
Czyli Fronius to gdzieś razy dwa, a ze sterownikami tego ładowania, to z razy trzy?

JareG

Pionier e-mobilności
Czyli Fronius to gdzieś razy dwa, a ze sterownikami tego ładowania, to z razy trzy?
Taki on-grid 8.2kW to nadal 10k zł (albo i ponad, ale można kupić używane sporo taniej), a Wattpilot to jak to napisał wyżej kolega 3500 zł (albo 4500 zł jak nie masz dojścia). To coś o czym ja pisałem to ok. 1000 zeta netto (chociaż padła też kwota 1000-1500 zł ale nie wiem netto czy brutto).
Przecież są gotowe rozwiązania. Ja korzystam z openevse. Musisz mieć gdzie postawić mqtt, robisz tam dla openevse osobny topic i publikujesz tam aktualną produkcję. Na podstawie tejże liczby openevse dopasowuje moc ładowania.
A co do tego trzeba mieć..? Poza falownikiem, panelami :D

Pozdrawiam

Michal

Moderator
No właśnie, ja sobie wymyślałem, że będę do tego po prostu używał integracji z Teslą, ale dopiero dziś przyszło mi do głowy, że wtedy auto będzie wybudzone przez cały czas ładowania żeby komunikacja działała :(
Mam już mqtt, więc może pomyślę o openEVSE.
Sam nie wiem... ehhh... tyle fajnych rzeczy do zrobienia, a tam mało czasu :D

viallos

Pionier e-mobilności
A o ile drożej wychodzi taki falownik Froniusa w porównaniu do std na rynku?
Nie rozumiem ciągłych pytań ile ten Fronius wychodzi. Według mnie wychodzi bardzo tanio. Założyłem froniusa że Smartmeterem za 4k za kW. Czy myślisz że to drogo. Jak bym wziął jakąś chinszczyzne to o ile by miał taniej 100 - 200zl na kW. A może wcale.
Sąsiad założył Huwawei bez smartmetera za te same pieniądze.
To jest inwestycja na 15 lat i nie rozumiem tego szukania 500 Pln taniej.
Znam innych którzy założyli chinszczyzny po 4.5k za kW.
Ale słyszałem o takich co za Froniusa płacili 5,5k za kW ...

To wszystko zależy ile zakładasz, kiedy, u kogo itp itd. W czasie zakładania przeze mnie różnice były pomijalne.

viallos

Pionier e-mobilności
Nie zdradzę ... słodka tajemnica tylko dla wybrańców :)
Masz głowę i ch... to kombinuj!

Cav

Pionier e-mobilności
To daruj sobie wypisywanie głodnych kawałków, pisz sobie je na jakimś forum dla wybrańców.

viallos

Pionier e-mobilności
@Cav chyba nie oczekujesz że będę za Ciebie robił przegląd wykonawców i ich ofert, a może jeszcze negocjacje mam poprowadzić. Jak chcesz mogę Ci dać namiar do firmy która u mnie zakładała.. ale to Wawa ... nie wiem czy aż tak szukają roboty żeby jeździć w Wielkopolskę... z tego co wiem na razie na brak pracy nie narzekają.

Ostatnio robiłem casting na pompy ciepła. Ta sama pompa Panasonica z takim samym pomysłem na wykonanie u jednych 42k u innych 38k albo nawet 36k. Niektórzy jakieś chińczyki w zamian (bo nie mieli Panasonica) oferowali w okolicach 40k. Sąsiad dostał na jakiegoś składaka ofertę na blisko 50k.
Trzeba rynek poznać i poszukać a coś sensownego się trafi a nie wybierać pierwsza lepszą ofertę.

Last edited: