zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

Michal

Moderator
Czytałem o octopus już chyba rok temu i zazdroszczę.

nabrU

Moderator
Muszę Ci przyznać że to niesamowita firma jest i jestem naprawdę zadowolony, że jestem jej klientem (nie często się coś takiego słyszy od klienta na rynku konsumenckim ;)). Bardzo nowatorscy na rynku energetycznym i bardzo pro EV. Szef i założyciel - Greg Jackson to bardzo wizjonerski i przy tym dostępny człowiek (jego adres email i konto Twitter są normalnie dostępne) i warto faceta posłuchać (nawet jak poniżej gada prawie godzinę ;)):

Michal

Moderator
Patrzyłem na to już kilka razy, ale wydaje mi się, że czytałem gdzieś, że liczniki w PGE są zabezpieczone hasłem i nie można z nich ściągać danych, więc musiałby pracować w trybie zliczania z diody, a to słabo działa przy PV, bo produkcja i pobieranie migają tak samo.
Nadaje się ewentualnie do domu bez PV, ale dzięki za podpowiedź!

vwir

Pionier e-mobilności
Jestem w PGE, nic takiego nie ma miejsca. Wszystko działa idealnie. Zbiera mi dane co godzinę i przekazuje do HA. Zarówno pobór jak i produkcję. W dwóch taryfach, czyli w sumie 4 wartości. Kupujesz onemeter i masz bodajże 2 tygodnie na testy. Jeśli się okaże, że Twój licznik jest jakoś zabezpieczony to zwracają kasę.

vwir

Pionier e-mobilności
Tak. Jedyny jego minus to łączność. Potrafi się łączyć jedynie po BT. A jakoś musi przekazać dane do internetu. Więc albo musisz od czasu do czasu pozwolić mu się połączyć z Twoim telefonem, albo gdzieś położysz jakiś stary telefon, wpięty na stałe do ładowarki i podpięty do wifi, albo zamiast telefonu dajesz raspberry pi zero, tak samo podłączone do prądu i do wifi. Ja używam raspberry pi.

vwir

Pionier e-mobilności
A którą wersję brać? PV czy zwykłą..?

I chyba jeszcze nie ma aplikacji na iOS..

Pozdrawiam
Ja mam wersję pv. Wersja nie-pv zdaje się nie zlicza produkcji, a jedynie zużycie.

A faktycznie nie ma apki na ios. Żeby skonfigurować musiałem odpalić starego androida. Później go już nie potrzeba, bo po odpaleniu onemeter gada bezpośrednio z raspberry pi. Dane możesz oglądać przez stronkę lub w HA (jeśli posiadasz i zintegrujesz). Więc później ten ios w niczym nie przeszkadza, ale do samego uruchomienia android jest niezbędny.

Michal

Moderator
Jestem w PGE, nic takiego nie ma miejsca. Wszystko działa idealnie. Zbiera mi dane co godzinę i przekazuje do HA. Zarówno pobór jak i produkcję. W dwóch taryfach, czyli w sumie 4 wartości. Kupujesz onemeter i masz bodajże 2 tygodnie na testy. Jeśli się okaże, że Twój licznik jest jakoś zabezpieczony to zwracają kasę.
Jaki masz licznik? U mnie NORAX3 i wydaje mi się, że pytałem gościa, który mi to montował i on powiedział, że jest hasło, a w opisie OneMeter jest info, że z hasłem nie zadziała. No nic, może rzeczywiście spróbuję, kupię i najwyżej zwrócę.