Slawoos
Zadomawiam się
Z racji przedłużającego się oczekiwania na Niro (zamówiłem pod koniec czerwca i na razie nawet nie ma VIN) postanowiłem sprawdzić dostępność w innych markach. Okazało się, że przy zamówieniu Cupry Born jestem w stanie odebrać auto na przełomie listopada/grudnia (tego roku
). Pojeździłem kilkadziesiąt kilometrów Bornem E-boost 231 KM i mam spostrzeżenia, jak również pytania do Was drodzy forumowicze.
W Niro mam V2L, Born nie ma
W Niro łopatki i automatyczna rekuperacja (bez włączania aktywnego tempomatu), Born nie ma.
W Niro utrzymanie w środku pasa standard, w Born wymaga pakietu za 3700zł
W Niro na minus wolniejsze ładowanie DC
Born ma 231 KM (czasowo) i napęd na tył i nie zrywa trakcji, Niro- wiadomo
Born jest wg mnie ładniejszy z tyłu, boku, Niro trochę bez wyrazu z tyłu (Focus).
Niro 10cm dłuższa, 2 wyższa, trochę szersza, bagażnik większy, jest frunk.
w Bornie mam 58kWh baterię, Niro 64kWh, zużycie jakie wykręciłem Bornem to 14 kWh/100km w jeździe mieszanej z przewagą miasta.
Cena praktycznie identyczna.
I teraz pytanie co Wy wybralibyście w tym zestawieniu mając na uwadze również dostępność. Na Niro pewnie poczekam jeszcze kilka miesięcy (obstawiam marzec kwiecień 2023), Borna mam w niektórych salonach w granicach połowy listopada, a na zamówienie spora szansa w tym roku, max w styczniu.
Czekam na Wasze opinie.
W Niro mam V2L, Born nie ma
W Niro łopatki i automatyczna rekuperacja (bez włączania aktywnego tempomatu), Born nie ma.
W Niro utrzymanie w środku pasa standard, w Born wymaga pakietu za 3700zł
W Niro na minus wolniejsze ładowanie DC
Born ma 231 KM (czasowo) i napęd na tył i nie zrywa trakcji, Niro- wiadomo
Born jest wg mnie ładniejszy z tyłu, boku, Niro trochę bez wyrazu z tyłu (Focus).
Niro 10cm dłuższa, 2 wyższa, trochę szersza, bagażnik większy, jest frunk.
w Bornie mam 58kWh baterię, Niro 64kWh, zużycie jakie wykręciłem Bornem to 14 kWh/100km w jeździe mieszanej z przewagą miasta.
Cena praktycznie identyczna.
I teraz pytanie co Wy wybralibyście w tym zestawieniu mając na uwadze również dostępność. Na Niro pewnie poczekam jeszcze kilka miesięcy (obstawiam marzec kwiecień 2023), Borna mam w niektórych salonach w granicach połowy listopada, a na zamówienie spora szansa w tym roku, max w styczniu.
Czekam na Wasze opinie.