Opony zimowe do Tesla Model Y

XYZ

Fachowiec
Złożyłem taki sam zestaw i pasuje bez problemu (Opony Nokian WR4 SUV 255/45/R19 XL). Auto po 21’ nagle płynie jak na poduszce :) Minusem jest mniejsza trakcja i zrywa przyczepność przy mocnym przyspieszaniu na trybie sport w TMYP.
Na 18" byłoby jeszcze lepiej, ale niestety jest ryzyko, że po kolizji wyjdzie to jako niehomologowana zmiana konstrukcyjna.

arku

Nowy na Forum
Ja kupiłem BROCK BS32 9,5" ET 45 otwór teslowski ok 41 mm ......black mat(klar mat) do tego czujniki TPMS ALCAR z alledrogo , na razie złożone do kupy i czekają na wolny dzień :)
Możesz wysłać jakiś link do sklepu w którym kupowałeś te felgi? Co do otworu centralnego to na pewno 41? Bo wg. specyfikacji oryginalnych 19" Gemini jest 64,1.

XYZ

Fachowiec
Możesz wysłać jakiś link do sklepu w którym kupowałeś te felgi? Co do otworu centralnego to na pewno 41? Bo wg. specyfikacji oryginalnych 19" Gemini jest 64,1.
Oj tak......przepraszam to mój błąd pisarski, oczywiście 64,1 mm inny w ofercie firmy Brock to bodajże 72 mm, ale nie maja niestety firmowych pierścieni redukcyjnych. Kupiłem na Alledrogo, nie pamiętam nazwy sklepu, ale Gość był z Lublina i bardzo komunikatywny.

XYZ

Fachowiec
Złożyłem taki sam zestaw i pasuje bez problemu (Opony Nokian WR4 SUV 255/45/R19 XL). Auto po 21’ nagle płynie jak na poduszce :) Minusem jest mniejsza trakcja i zrywa przyczepność przy mocnym przyspieszaniu na trybie sport w TMYP.
Moja TEKLA ma również zimowe buciki, klar mat......jak but......jaki obcas......jaka pończocha:love::love::love:.
Mały zonk, nie chce się zintegrować tylny lewy czujnik TPMS, ciągle pokazuje pomiar 37 PSI (przez dopompowaniem) swoją drogą nominał to 42 PSI czyli ok 2,9 Bara......uff niezła waga :oops:.
Dodam jeszcze, że komfort jazdy na 19 (Michelin Alpina 225/55/19) bez porównania lepszy od 20 uberturbine.

Last edited:

arku

Nowy na Forum
Panowie czy w przypadku felg Brock B32 o szerokości 9,5 opona chroni rant felgi czy jest tak odsłonięty jak w Gemini 19"?
Mam autko oryginalnie na 20" felgach i tam opona chroni felgę i zastanawiam się czy pozostać przy tym rozmiarze i wymieniać co sezon opony, czy przejść na zimę na 19" i zainwestować w komplet kół. Ale nie chciałbym na każdym krawężniku mam rysować felg :)

XYZ

Fachowiec
Panowie czy w przypadku felg Brock B32 o szerokości 9,5 opona chroni rant felgi czy jest tak odsłonięty jak w Gemini 19"?
Mam autko oryginalnie na 20" felgach i tam opona chroni felgę i zastanawiam się czy pozostać przy tym rozmiarze i wymieniać co sezon opony, czy przejść na zimę na 19" i zainwestować w komplet kół. Ale nie chciałbym na każdym krawężniku mam rysować felg :)
Ja osobiście uważam, że ani 20' UBERTURBINE ani BROCK SKM 32 nie chronią należycie rantów felg. Ja już "ochrzciłem" moje 20-tki 2x.....co robić , taki mamy klimat :devilish:

arku

Nowy na Forum
Ja osobiście uważam, że ani 20' UBERTURBINE ani BROCK SKM 32 nie chronią należycie rantów felg. Ja już "ochrzciłem" moje 20-tki 2x.....co robić , taki mamy klimat :devilish:
Całkowicie może nie chronią, ale wydaje mi się że jest zdecydowanie lepiej niż w 19" Gemini czy w 21" z TMYP.