Elektrykiem po Buspasach i nie tylko. Ustawy, regulacje prawne itd

krzyss

Pionier e-mobilności
Przykładowo w Poznaniu jest ustawa rady miasta dodającą EV do DOP i tam znak dopuszczający jazdę prosto obowiązuje również EV. Niestety w Warszawie nie znajduję nigdzie takiej informacji, więc jedyne przepisy tutaj obowiązujące to ustawa krajowa, a więc raczej obowiązuje nasz znak poziomy z nakazem skrętu :(
Masz prosto z oznaczeniem BUS ?
To jedziesz jak bus.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Chodzi o taką sytuację:
View attachment 7767

tutaj EV musi skręcić w prawo, ale są też takie znaki z dopiskiem "DOP" i np. w Poznaniu to dopuszcza również EV do jazdy prosto, bo taką mają uchwałę rady miasta, że DOP to również EV. Natomiast w Warszawie nawet znak z dopiskiem DOP nie dopuszcza EV, bo nie widzę nigdzie takiej uchwały.
A dlaczego (na podstawie jakiego przepisu) twierdzisz, że EV prosto jechać nie może? I że art. 148a prawa o ruchu drogowym nie ma zastosowania w tej sytuacji?

Michal

Moderator
Moim zdaniem to nie jest bus pass, tylko skrzyżowanie ze znakiem dopuszczającym wybrane pojazdy do jazdy prosto.
Przepisy krajowe nic o tym nie mówią, więc nie obejmują EV.

daniel

Señor Meme Officer
Moim zdaniem to nie jest bus pass, tylko skrzyżowanie ze znakiem dopuszczającym wybrane pojazdy do jazdy prosto.
Przepisy krajowe nic o tym nie mówią, więc nie obejmują EV.
"po wyznaczonych przez zarządcę drogi pasach ruchu dla autobusów" Jak dla mnie to jest wyznaczony pas ruchu prosto dla autobusów, więc się łapię na to i tego się będę trzymał. Chociaż ostatnio i tak na nim przyblokowała mnie śmieciarka i nic nie ugrałem.

Michal

Moderator
Przytoczony znak to nie jest oznakowanie pasa, tylko zasady poruszania się po skrzyżowaniu, a o tym nie ma nic w przepisach krajowych.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Jak dobrze że jestem ze wsi. Nie ma w okolicy takich pas-uff (jak dobrze)
I jak taki wsiuk jak ja, ma wiedzieć co jest grane z BUSpasem gdy przyjedzie do danej metropolii?
Ale z drugiej strony taki wiochman w elektryku nie będzie robił tłoku na tych pasach, bo w swoim interesie jak nie wie, to niech się lepiej porusza z ICE.
W tym kartonie jest wiele przeciw Obywatelowi, musi być haczyk albo aby przywalić albo aby uniknąć. Zawsze to pozostaje dwuznaczne, furtka lub pułapka. Obojętnie czy to Prawo karne, Cywilne, Drogowe czy Podatkowe

Last edited:

chewbacca

Posiadacz elektryka
Przytoczony znak to nie jest oznakowanie pasa, tylko zasady poruszania się po skrzyżowaniu, a o tym nie ma nic w przepisach krajowych.
Hm No ja się nie znam ale jak dla mnie:
dopuszcza się poruszanie się pojazdów elektrycznych […] po wyznaczonych przez zarządcę drogi pasach ruchu dla autobusów.
oznacza nie mniej ni więcej, że odnosząc się do znaku który wstawiłeś, skrajny prawy pas został oznaczony przez zarządcę jako pas do skrętu w prawo lub do jazdy na wprost dla autobusów (a tym samym w myśl art 148a dla pojazdów EV). Innymi słowy skrajny prawy pas został wyznaczony przez zarządcę drogi jako pas ruchu dla autobusów do jazdy na wprost :p tak przynajmniej będę to tłumaczyć w sądzie :-D

Olecki

Pionier e-mobilności
Hm No ja się nie znam ale jak dla mnie:

oznacza nie mniej ni więcej, że odnosząc się do znaku który wstawiłeś, skrajny prawy pas został oznaczony przez zarządcę jako pas do skrętu w prawo lub do jazdy na wprost dla autobusów (a tym samym w myśl art 148a dla pojazdów EV). Innymi słowy skrajny prawy pas został wyznaczony przez zarządcę drogi jako pas ruchu dla autobusów do jazdy na wprost :p tak przynajmniej będę to tłumaczyć w sądzie :-D

No to jak jeszcze raz się wczytasz w treść art. 148a - pojazdy EV mogą poruszać się po BUSpasach - jeśli więc w tym miejscu jest wytyczony buspas to możesz się nim poruszać ( o ile zarządca drogi nie wprowadził ograniczeń). Oznaczenie pionowe ze zdjęcia nie jest jednak równoznaczne z buspasem, jak najbardziej zdarzają się sytuacje gdy na drodze nie ma buspasa a jest oznakowanie pionowe dotyczące autobusów. W takim przypadku nie możesz się do niego stosować na podstawie art. 148a.

Quba88

Posiadacz elektryka
No to jak jeszcze raz się wczytasz w treść art. 148a - pojazdy EV mogą poruszać się po BUSpasach - jeśli więc w tym miejscu jest wytyczony buspas to możesz się nim poruszać ( o ile zarządca drogi nie wprowadził ograniczeń). Oznaczenie pionowe ze zdjęcia nie jest jednak równoznaczne z buspasem, jak najbardziej zdarzają się sytuacje gdy na drodze nie ma buspasa a jest oznakowanie pionowe dotyczące autobusów. W takim przypadku nie możesz się do niego stosować na podstawie art. 148a.
Gdzie masz buspas w tym artykule? Masz pas drogi przeznaczony do jazdy autobusów. Czyli jak na zdjęciu masz prosto dla autobusów. Spełnia wymóg i EV jedzie prosto.