KrzysztofFly

Moderator
Śpiesze relacjonować dalszy ciąg „dramy”- dzwonił do mnie Serwis że to jednak nie przegub a półosie do wymiany których notabene nie mają na stanie i nie mają póki co skąd zamówić
Więc fakt jest taki, że faktycznie Citroen nie przewiduje wymiany samych przegubów, w OE dostępne są tylko całe półosie (w sumie jest to częsta praktyka, zapewne za jakiś czas na rynku części zamiennych pokażą się również same przeguby).
Zrzut ekranu 2023-01-03 192927.png
Jednak albo w Twojej e-C4 są inne półosie, albo robią Cię w konia, bo nie są pewni swojej/Twojej diagnozy, bo półosie do mojej e-C4 są bez problemu dostępne w magazynie centralnym w Bochum.

To numery półosi poszukane po moim numerze VIN;
prawa - 9836235180
lewa - 9836235280
Obie mają prawie identyczną cenę detaliczną 1775,49 / 1775,90 brutto. Może stąd ich obawy, bo co zrobi gwarant jak je wymienią, a problem nie zniknie?

Jeśli chcesz to podeślij mi na priv VIN Twojego auta, sprawdzę czy u Ciebie są takie same.

KrzysztofFly

Moderator
Ja dziś dzwoniłem w sprawie chlapaczy. Bo skoro nic się nie psuje...?
Chlapacze są dostępne w PL, kpl. 410zł, montaż 600. :)
Da się kupić komplet na przód (1656247980) i tył (1656248080) w okolicach 300zł, tak więc targuj się ;);););) Bo na tym zarabiają więcej jak na samochodzie przy sprzedaży ;);););). Myślę, że montaż nie jest zbytni skomplikowany, zapewne bez problemu da się to zrobić samemu, za 0zł. Z tego co widziałem na zdjęciach to w komplecie są nity, więc trzeba je przynitować.
Zrzut ekranu 2023-01-03 195452.png

cooler

Pionier e-mobilności
Więc fakt jest taki, że faktycznie Citroen nie przewiduje wymiany samych przegubów, w OE dostępne są tylko całe półosie (w sumie jest to częsta praktyka, zapewne za jakiś czas na rynku części zamiennych pokażą się również same przeguby).
View attachment 8241
Jednak albo w Twojej e-C4 są inne półosie, albo robią Cię w konia, bo nie są pewni swojej/Twojej diagnozy, bo półosie do mojej e-C4 są bez problemu dostępne w magazynie centralnym w Bochum.

prawa - 9836235180
lewa - 9836235280
Obie mają prawie identyczną cenę detaliczną 1775,49 / 1775,90 brutto. Może stąd ich obawy, bo co zrobi gwarant jak je wymienią, a problem nie zniknie?

Jeśli chcesz to podeślij mi na priv VIN Twojego auta, sprawdzę czy u Ciebie są takie same.
Cholera, mam nadzieję że cena w PLN ? Bo jeżeli w Euro to masakra.

cooler

Pionier e-mobilności
Też nie słyszałem żeby w Tesli odpadł w czasie jazdy komuś. Słyszałem że jak się wjedzie zbyt szybko w głęboką wodę to można urwać, ale to już się uda w każdym.
Zobaczcie filmy z Rufford Ford w uk. Ci spokojniejsi tracą tablice, ci szybsi całe zderzaki, a najszybsi silniki.

p0li

Pionier e-mobilności
2. Szumu za dużo, bo nadkola nie wyciszone.
w elektrykach wszystkie halasy sa dobrze slyszalne bo nie zaglusza ich terkot silnika - ale z tym bym nie demonizowal - czesto latam do pracy ponad 140 i nie stwierdzilem jakies specjalnie gorszej akustyki - wiatr sobie lekko szumi, kola swiszcza i to wszystko
4. Wqrwia utrzymani w liniach, bo na wąskich drogach powoduje sytuacje niebezpieczne, powinno być dołączane a nie odłączane.
to raczej praidlowe dialanie bo to jest asystent utrzymania linii na autostradzie a nie na waskic krętych dóżkach bey oynaczeń poziomych
i na autostradzie spiuje się bardzo dobrze
5. Nieziemsko wqrwia łączenie i dysponowanie z telefonu i aktualizacja stanu auta. Apke chyba jakiś student pisał, a obsługuje tani serwer w Chinach.
Jak mi się coś jeszcze przypomni wrzucę :)
a to fakt - apka może beznadziejna nie jest ale łączność z autem jest niemrawa - czasem trochę trwa zanim się połaczy - doszły mnie słuchy że to z powodu zastosowania łaczności 2G w aucie

Last edited:

Halczyn

Zadomawiam się
View attachment 8241

prawa - 9836235180
lewa - 9836235280

Póki co daje im sie wykazać, nie pali mi się jakoś kosmicznie. Ale dzięki za propozycje pomocy w tej sprawie

p0li

Pionier e-mobilności
po przeczytaniu postu @Halczyn o przegubach sam zacząłem nasłuchiwać i coś usłyszałem - jakby lekkie terkotanie przy skręcie
ha! wreszcie coś się zepsuło i mogę skożystać z gwarancji - umówiłem więc termin na diagnozę na piątek (6 stycnia), pojechałem, mówię jak max kolonko (jak jest) no i zostawiłem auto na 30 minut
wracam - mechanik mi mówi że nic nie stuka - no to wsiadamy razem i mu prezentuje - w sumie to chciałbym bo jeździmy po różnych drogach, zakrętach, rondach, pętli autobusowej pod prąd - i nic
albo się naprawił, albo miałem halucynację

także - u mnie po prawie 40 tys km - przeguby zdrowe