Cav

Pionier e-mobilności
Co do zrywania trakcji w e-Niro, to niestety po 33.000 km mam już przednie opony do wymiany - przy dynamicznej jeździe i ruszaniu spod świateł w dłuższym okresie wygląda to kiepsko.
Ma to swoje dobre strony, może przy wymianie trafisz z doborem lepszych opon i to nieco poprawi sytuację?

lexus nx

Nowy na Forum
Dzień dobry.Na forum jestem nowy.Zamówienie na Niro EV (L kolor biały wchite) mam z 10 .06.2022.Wczoraj zadzwonił mój ''opiekun'' z salonu że auto stoi gotowe do odbioru.Kompletne zaskoczenie bo od końca wakacji przestałem się tym interesować.Równolegle miałem zamówionego Lexusa NX350h.Odebrałem go pod koniec listopada po 13 m-cach oczekiwania.Teraz mam kłopot co zrobić bo mam jeszcze w domu Toyotę C-HR 2.0 hybrid z 2021 roku.Klęska urodzaju.Cena na Niro jest z pierwszego cennika kwietniowego.Czy mogę przepisać umowę na inną osobę?Czy da się ją anulować bez konsekwencji finansowych.Auto miałem kupić na osobę fizyczną za gotówkę.Może ktoś ma jakiś pomysł?Czasu mam na odbiór max 2 tyg.

less

Posiadacz elektryka
Dzień dobry.Na forum jestem nowy.Zamówienie na Niro EV (L kolor biały wchite) mam z 10 .06.2022.Wczoraj zadzwonił mój ''opiekun'' z salonu że auto stoi gotowe do odbioru.Kompletne zaskoczenie bo od końca wakacji przestałem się tym interesować.Równolegle miałem zamówionego Lexusa NX350h.Odebrałem go pod koniec listopada po 13 m-cach oczekiwania.Teraz mam kłopot co zrobić bo mam jeszcze w domu Toyotę C-HR 2.0 hybrid z 2021 roku.Klęska urodzaju.Cena na Niro jest z pierwszego cennika kwietniowego.Czy mogę przepisać umowę na inną osobę?Czy da się ją anulować bez konsekwencji finansowych.Auto miałem kupić na osobę fizyczną za gotówkę.Może ktoś ma jakiś pomysł?Czasu mam na odbiór max 2 tyg.
Poczytaj swoją umowę/zamówienie z dealerem. Tam powinna być uregulowana kwestia statusu Twojej pierwszej wpłaty. Jeśli to zadatek to go tracisz, jeśli zaliczka to jest do zwrotu.
Nie sądzę żeby dealer zgodził się na "przepisanie" umowy na kogoś innego bo wtedy zarobisz na tym Ty a nie oni. To dla nich jest biznes. Odbiór i od razu sprzedaż też jest problematyczna że względu na utratę dopłaty.

less

Posiadacz elektryka
Mogę jeszcze komuś chętnemu zafundować tą dopłatę bo różnica jest spora
Oczywiście. Wtedy odbierasz, sprzedajesz komuś kolejnemu, pojawia się temat 2% PCC. Jak sprzedaż za więcej niż zapłaciłeś to musisz od tego odprowadzić dochodówkę. Dopłata nawet ta mniejsza + 4.000 PCC to praktycznie tyle co różnica w cenie Niro czerwiec-obecnie, a nowy nabywca będzie już jednak drugim właścicielem. Nie wiem czy znajdziesz chętnego, ale może dostępność auta od ręki kogoś skusi

Lupus

Posiadacz elektryka
Czy mogę przepisać umowę na inną osobę?Czy da się ją anulować bez konsekwencji finansowych.Auto miałem kupić na osobę fizyczną za gotówkę.Może ktoś ma jakiś pomysł?Czasu mam na odbiór max 2 tyg.
Być może dealer zgodzi się na odstąpienie od umowy bez utraty zadatku. Chętnego na auto pewnie znajdą.
Kiedy pytałem (przy zamawianiu) co z zadatkiem w przypadku rezygnacji, słyszałem: "proszę się nie martwić, nie robimy problemów".

Zwykle w umowie (zamówieniu) jest jeszcze zapis o karze umownej w przypadku odsprzedania samochodu przed upływem jakiegoś terminu (np 6 mcy).

lexus nx

Nowy na Forum
Czy mogę przepisać umowę na inną osobę?Czy da się ją anulować bez konsekwencji finansowych.Auto miałem kupić na osobę fizyczną za gotówkę.Może ktoś ma jakiś pomysł?Czasu mam na odbiór max 2 tyg.
Być może dealer zgodzi się na odstąpienie od umowy bez utraty zadatku. Chętnego na auto pewnie znajdą.
Kiedy pytałem (przy zamawianiu) co z zadatkiem w przypadku rezygnacji, słyszałem: "proszę się nie martwić, nie robimy problemów".

Zwykle w umowie (zamówieniu) jest jeszcze zapis o karze umownej w przypadku odsprzedania samochodu przed upływem jakiegoś terminu (np 6 mcy)

Mam taki zapis mówiący o 6 miesiącach w umowie na Lexusa NX.W Niro tego nie ma.Jest zaliczka nie zadatek więc kasę oddadzą.Auto wraca do ogólnej puli oczekujących i osoba która ma identyczne zamówienie (wersja L -kolor Clear White,wnętrze CP1)z okresu czerwcowego 2021 kupi auto zgodne z tamtym cennikiem(188 900).Takie info dostałem w salonie.

Cav

Pionier e-mobilności
.Jest zaliczka nie zadatek więc kasę oddadzą.Auto wraca do ogólnej puli oczekujących i osoba która ma identyczne zamówienie (wersja L -kolor Clear White,wnętrze CP1)z okresu czerwcowego 2021 kupi auto zgodne z tamtym cennikiem(188 900).Takie info dostałem w salonie.
A może odebrać zamiast Ciebie ktoś inny, możesz odstąpić to zamówienie?

KierowcaEV

Zadomawiam się
Czy mocny opad śniegu blokował wam tempomat podczas jazdy zasłaniając radar itp?

Wyczyszczenie przodu maski nie na wiele pomogło. Może na 3 minuty dalszej jazdy S-ką. Jakie macie doświadczenia w tej kwestii ?

1.jpg

2.jpg