Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

pmlody

Pionier e-mobilności

zibizz1

Pionier e-mobilności
Wallbox powinien być tam gdzie w nocy stoi auto, moje stoi pod chmurką dlatego ja mam na zewnatrz, na słupku mam płytke montazową na której wiesza się EVSE, a w słupku pod daszkiem gniazdo 32A. Na zewnatrz jest taki problem że ładowanie może odbywac się wtedy gdy bateria ma ponad ~0 stopni, więc do ładowania trzeba rozgrzewac pakiet, dlatego najlepiej ładować przed wyjazdem(opcja ładowanie poza szczytem) i wtedy auto rozpoczyna ładowanie w takim momencie aby z ustawioną mocą zdązyło się naładowac do ustawionej godziny

ELuk

Pionier e-mobilności
🤣
Ja mam zamontowanego na stałe WCgen3 podłączonego poprzez dodatkową wtyczkę i gniazdko przenośne na kablu podłączonym do gniazda w ścianie.
Miałem koncepcję, jak go kupiłem, że może jednak stanie się kiedyś przenośny,… nie stał się. 🤭 Dodatkowo zrobiłem sobie ramię prowadzące do kabla, żeby nie musieć go zwijać i mam z tym taki komfort, że WC już ściany nie opuści. 👍
Może usunę gniazdko z wtyczką i zrobię bezpośrednie połączenie… 🤔
😉

przemek

Zadomawiam się
😜Raczej nie chodzi o bezpieczeństwo, tylko o to, że większość aut i tak stoi na zewnątrz garażów, bo garaże to magazyny śmieci ;)
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to raczej żadna różnica. Albo inaczej, jeśli boisz się trzymać EV w garażu, to już od dawna powinieneś trzymać ICE poza ;)
Tak poczytałem jeszcze o tym WC gen3 i jest to IP55 wiec nie ma opcji, żeby to zamontować bez dodatkowego daszku na zewnątrz.
Nawet instrukcja wyraźnie o tym mówi, że nie może lać się woda po ścianie.. widzę, że ma to wbudowaną różnicówke i dokonuje pomiaru ciągłego pomiędzy N a G oraz F a G nawet na aplikacji można podejrzeć wartości.
Dali także możliwość wyłączenia tej ochrony jak by kiepska instalacja była lub samo zasilanie było marne (uziemienie lub N na transformatorze kiepski)/ I pewnie uniwersalne na różne kraje to jest /, przy 3 fazach i ładowaniu na zewnątrz w deszczu to różnicówka raczej wskazana (głupio co by człowieka ubiło kupione auto )
U mnie także garaż przy domu od 15 lat nie widział auta -bo brak miejsca :ROFLMAO: a nie po to ma się garaż aby trzymać w nim auto 😉
I ja zrobię sobie na początek jako przenośne, a jak znajdę stosowne miejsce po testach do może coś ukleje na stałe. 7,5m kabla to co prawda sporo więc i ze środka garażu może sięgać ,tak mi się zdaje.
Nie wiem czy wszystkie mają taki długi kabel ale dopytam przy zakupie.

Last edited:

przemek

Zadomawiam się
1. Tak, chyba że ustawisz w menu samochodu aby rozpoczął ładowanie o określonej godzinie.
2. Tak, to zabezpieczenie abyś nie rozłączył wtyczki podczas ładowania. Nie ma żadnego stycznika. Samochód po nawiązaniu połączenia z Wall Connectorem sam rygluje wtyczkę. Masz w bagażniku mechaniczne awaryjnie odryglowane wtyczki.
3. Na wtyczce Wall Connectora masz przycisk, który zarówno otwiera klapke ładowania jak i rozłącza ładowanie.
Jeszcze mnie naszło. Ten przycisk I to ryglowanie służy chyba dodatkowo aby nie rozłączać i podłączać gniazda do wtyku auta pod obciążeniem.
Co ma zdecydowanie pewnie wpływ na trwałość obu złączy bo inaczej za długo by nie pożyły. Wydaje się logiczne 😀

Michaal

Zadomawiam się
Tak poczytałem jeszcze o tym WC gen3 i jest to IP55 wiec nie ma opcji, żeby to zamontować bez dodatkowego daszku na zewnątrz.
Nawet instrukcja wyraźnie o tym mówi, że nie może lać się woda po ścianie.. widzę, że ma to wbudowaną różnicówke i dokonuje pomiaru ciągłego pomiędzy N a G oraz F a G nawet na aplikacji można podejrzeć wartości.
Dali także możliwość wyłączenia tej ochrony jak by kiepska instalacja była lub samo zasilanie było marne (uziemienie lub N na transformatorze kiepski)/ I pewnie uniwersalne na różne kraje to jest /, przy 3 fazach i ładowaniu na zewnątrz w deszczu to różnicówka raczej wskazana (głupio co by człowieka ubiło kupione auto )
U mnie także garaż przy domu od 15 lat nie widział auta -bo brak miejsca :ROFLMAO: a nie po to ma się garaż aby trzymać w nim auto 😉
I ja zrobię sobie na początek jako przenośne, a jak znajdę stosowne miejsce po testach do może coś ukleje na stałe. 7,5m kabla to co prawda sporo więc i ze środka garażu może sięgać ,tak mi się zdaje.
Nie wiem czy wszystkie mają taki długi kabel ale dopytam przy zakupie.
Widocznie Tesla Warszawa nie odczytała instrukcji bo maja dużo wc3 na placu, moj tez dobrze działa.

Gniazdo z ip54 mam od 10 lat na dworze.

przemek

Zadomawiam się
Widocznie Tesla Warszawa nie odczytała instrukcji bo maja dużo wc3 na placu, moj tez dobrze działa.

Gniazdo z ip54 mam od 10 lat na dworze.
Nie porównujmy gniazda od "betoniarki" do którego zazwyczaj nic nie jest podłączone przez wiekszosc czasu z urządzeniem które posiada w środku napiecie międzyfazowe i będzie używane w różnych warunkach pogodowych...
Strona nr.2 instrukcji, montażu ostrzeżenie nr.4
Jak byś mógł zacytować:)
Co prawda na stronie 10 jest napisane aby podczas montażu na zewnątrz użyć wodoszczelnych złączek do przewodów zasilających...
Jak będę to miał w ręku i zobaczę jak to w środku wygląda to coś więcej napisze bo mętna woda z tej instrukcji :)

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Pytanie o Gen 3 Tesli
Czy sie grzeje na stykach, bo pewien instalator tak twierdzi ?
Nazywa to evsem......... ?
TO pytanie/stwierdzenie pochodzi od...... . (kładą kabelki u syna)
Czy to prawda?

Last edited:

slaveq

Pionier e-mobilności
Jak to sprawdzić czy się grzeje na stykach jak to jest zamknięte w obudowie. Poza tym widziałem te styki i powierzchnia kontaktu jest na tyle duża, że raczej nie powinno się nic dziać. Ten zaznaczony czerwonym kółkiem element to styk z samym urządzeniem.

Takie gadanie, panowie sprzedają pewnie inne urządzenia i co mają powiedzieć, że ich może droższe ale nie ma zabezpieczeń typu B I połączenia z netem :).

Attachments

• 43DD73EB-7CCD-4434-AD3C-496D24B50BAC.jpeg
    43DD73EB-7CCD-4434-AD3C-496D24B50BAC.jpeg
    2 MB · Liczba wyświetleń: 85
Last edited:

gim-kg

Pionier e-mobilności
Pytanie o Gen 3 Tesli
Czy sie grzeje na stykach, bo pewien instalator tak twierdzi ?
Nazywa to evsem......... ?
TO pytanie/stwierdzenie pochodzi od...... . (kładą kabelki u syna)
Czy to prawda?
Ja mam zamontowane Gen 3 Tesli, nie zauważyłem aby się grzał. Sam WC m wbudowane 3 czujniki temperatury, sprawdzę wskazania jak będę się ładował.