Fotowoltaika dla domu i samochodu w net-billingu

luk99

Zadomawiam się
cześć,
będę zakładał instalację PV i zastanawiam się jak to zrobić optymalnie w formule net-billingu.
Liczę na wasze przemyślenia / doświadczenia.
Dom zużywa 4800 kWh rocznie (brak pompy ciepła), na samochód zakładam 4000 - 5000 kWh, więc instalacja 10 kWp będzie w sam raz.

Pytane o net-billing / taryfę, itp.
Są firmy, które oferują rozliczenie 1:1 prze kilka lat (Orange Energia, Polenergia) w opcji z abonamentem, ale zawiłość modeli rozliczania jest duża + w komplecie wyższy koszt instalacji. Nie mam do końca zaufania do takich umów, bo potem może się okazać, że wuje jak Zabłocki na mydle, a będę miał zobowiązania.

Pytanie jest takie, czy przy w miarę płaskim rocznym zużyciu (samochód + brak pompy) i założeniu że koszt zakupu energii zimą będzie 2x wyższy od sprzedaż nadwyżki latem, nie będzie to to jakaś duża kwota, która nie uzasadnia wchodzenia w niejasną umowę z "Gwarancją ceny", opłatą abonamentową i wyższymi kosztami instalacji.
Spróbuje to sobie zasymulować, ale może ktoś z was ma to już rozkminione ?

No i pytanie o taryfę, w powyższym modelu opłacałoby się ładować w dzień, by nie płacić opłaty przesyłowej w nocy (mam taką opcję). No i wówczas nie ma co wchodzić w G12.

less

Posiadacz elektryka
Mam net-billing od lipca 2022. IMO nie da się policzyć w punkcie czasowym opłacalności inwestycji, bo nie wiesz po ile sprzedaż energię do sieci, ani za ile ją bedziesz kupował. Póki co jest lepiej niż dobrze bo sprzedaje do sieci drożej niż kupuje. Ja właśnie złożyłem wniosek o zmianę taryfy na G12w, ale to tylko z względu na odbiór auta. Ogrzewanie mam gazowe, więc do tej pory zużycie było głównie w dzień. W związku z zamrożeniem cen prądu, powyżej limitu 2000 kWh jest w G12 taka sama stawka za sam prąd w dzień i w nocy - stawka maksymalna. Pozostały natomiast różnice w opłatach przesyłowych. Ponieważ w net-billing możesz płacić wypracowanymi przez Twoją instalację pieniędzmi tylko za prąd, a nie za przesył, to wg mnie opłaca się przejść na g12

luk99

Zadomawiam się
Ad. 2022, tak czytałem, że sytuacja była nietypowa, ale od 2023 już tak raczej nie będzie.
A co Ci daje taryfa weekendowa G12w ? Będziesz się ładować w weekend ?

Wracając do moich rozważań, jakbym się ładował w dzień przy G11 to praktycznie prosto z paneli, przynajmniej przez pól roku (brak opłaty za prąc i przesył). W nocy przy G12 latem płacę za przesył, zimą za energię + przesył, to jest moja zagwozdka.

less

Posiadacz elektryka
Ad. 2022, tak czytałem, że sytuacja była nietypowa, ale od 2023 już tak raczej nie będzie.
A co Ci daje taryfa weekendowa G12w ? Będziesz się ładować w weekend ?

Wracając do moich rozważań, jakbym się ładował w dzień przy G11 to praktycznie prosto z paneli, przynajmniej przez pól roku (brak opłaty za prąc i przesył). W nocy przy G12 latem płacę za przesył, zimą za energię + przesył, to jest moja zagwozdka.
Od czasu założenia PV ma też inteligentny licznik i mogę online porównywać zużycie w różnych taryfach. Okazało się że jeszcze bez auta mam 2/3 zużycia w nocy i w weekendy. Taryfa G12w daje niższe stawki nie tylko w weekendy, ale też w nocy.
Porównaj sobie stawki przesyłowe w nocy w G12, są w minimalnej wysokości.
Ja mam 5 kWp mocy instalacji, więc fikcją jest ładowanie auta tylko z PV. Nawet u Ciebie przy 10kWp instalacja musiałaby pracować w idealnych warunkach aby tyle oddać, a moje auto przyjmuje max 11kWh. Można oczywiście ustawić niższy prąd ładowania tylko że wtedy czas ładowania będzie rozłożony na kilka dni. Mi by się nie chciało sprawdzać czy aktualne nasłonecznienie pozwala na ładowanie auta czy nie

luk99

Zadomawiam się
Tak, masz rację, G12 będzie tu lepsza, no i nie będzie ograniczenia, ze ładuje się tylko w dzień.
W nocy opłaty przesyłowe są niskie, a prąd mam za darmo, przynajmniej latem. Rozumiem, ze tu bilansowanie jest w ramach miesiąca, to co oddam za dnia, a odbiorę w nocy nie jest traktowane jako sprzedaż / kupno i zapłacę tylko za przesył w nocy ?

less

Posiadacz elektryka
Sprzedaż jest na wszystko co pobrałeś. Nie ma żadnego bilansowania. Rozliczenie jest roczne.

less

Posiadacz elektryka
Za nocny pobór zapłacisz tymi pieniędzmi które dostaniesz za to co odprowadziłeś w dzień

less

Posiadacz elektryka
Hmm, czyli w dzień sprzedam za pół ceny by nocą kupić ?
Słyszałem ze w nocy zapłacę tylko za przesyl, a energię mam z dnia, bo się bilansuje miesięcznie.
Póki co sprzedaż za więcej niż cena za jaką kupisz. Tak jest od czerwca 2022 i raczej nie zmieni się to w tym roku