Różnica w Auto pilocie zwykłym i rozszerzonym

ducarider

Posiadacz elektryka
Dzień dobry
Zamówiłem MYLR jako dodatkowy samochód.
Zastanawiam się nad dokupieniem rozszerzonego AP.
Obecnie jeżdżę z automatycznym pilotem bawarskiej marki. Ale z modelu na model (wcześniej F90, teraz F93) zamiast ewolucji widzę uwsteczńienie.
np; w F90 dzialalo automatyczne zmienianie pasa ruchu a teraz w F93 już nie 😀. Mimo dokładnie takiej samej wersji autonomicznej jazdy i nowszej generacji.
Nie zależy mi na jakimś parkowaniu, wyjeżdżaniu i tym podobnym ale wyprzedzanie ciężarówki na tempomacie byłoby super. Czy to tesla sama wyprzedzi np ciężarówkę ?
Może proste pytanie ale chce dopytać.
NIGDY Teslą nie jeździłem więc nie mam porównania a te opisy na stronie dość enigmatyczne. (Tu działa, tu nie, lub wkrótce )

solik

Pionier e-mobilności
Ja jechalem TMY z ta funkcja i nawet na trybie MadMax jest to za wolne a szturchniecie kierownicy musi byc stanowcze na tyle ze ten feature wg mnie nie ma zadnego sensu. Po wrzuceniu kierunkowskazu powinen sam to robic bez wymagania dotykania czegokolwiek.

ducarider

Posiadacz elektryka
Tak było kiedyś w BMW. Trzymałeś kierunek 2 sekundy i zmieniała pas jak nic nie jechało. Żeby wróciła na pas to znowu kierunek. Teraz to zlikwidowali. Musisz sam zmienić pas. Byłoby fajnie jakby sama wyprzedzała np ciężarówki. Przy jeździe ekonomicznej by się tego używało.

Phitherek_

Posiadacz elektryka
Wszystkie samochody w Polsce obowiązują te same mocno ograniczające przepisy odnośnie jazdy (pół)autonomicznej, dlatego Tesla tego nie potrafi i dlatego BMW przestało to potrafić.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Obecnie jeżdżę z automatycznym pilotem bawarskiej marki. Ale z modelu na model (wcześniej F90, teraz F93) zamiast ewolucji widzę uwsteczńienie.
np; w F90 dzialalo automatyczne zmienianie pasa ruchu a teraz w F93 już nie 😀. Mimo dokładnie takiej samej wersji autonomicznej jazdy i nowszej generacji.
Niemożliwe! Przecież to Tesla wymyśliła coś takiego i tylko ona umie! Nie może to być! ;-P

ducarider

Posiadacz elektryka
Reasumując dopłata do rozszerzonego mija się z celem. Nigdy tez nie wyjeżdżałem z garażu. Trzeba było stać blisko samochodu. Można pokazać przy piwie a tak to by mnie trafiło chyba. Ma to pewnie zastosowanie w ny jak wjeżdżasz do windy parkingowej