Michal

Moderator
Mega laik ze mnie. Czy do tego mobile Connector kupię przejściówkę aby podpiąć się pod 3 fazy (ale będzie się ladowal z mocą 1fazy)? Dobrze kombinuje? W sensie na początek mysle o takim tanim rozwiązaniu jeśli się da.
Dobrze kombinujesz, da się takie rzeczy zrobić/kupić ale jeśli jesteś laikiem, to może najlepiej nie kombinuj tylko weź elektryka do zamontowania dedykowanego gniazda albo kup EVSE trójfazowe.

danielm

Pionier e-mobilności
Mega laik ze mnie. Czy do tego mobile Connector kupię przejściówkę aby podpiąć się pod 3 fazy (ale będzie się ladowal z mocą 1fazy)? Dobrze kombinuje? W sensie na początek mysle o takim tanim rozwiązaniu jeśli się da.
tesla kiedyś dawała connectora trójfazowego, od kilku lat daje jednofazowego, przejściówki podepniesz ale czy będą działać na jednej fazie? nie mam pojecia ale to Ci wiele nie da, równie dobrze możesz ładować się z gniazdka. tak jak napisano lepiej kupić trójfazowe EVSE jeśli koniecznie potrzebujesz

Kmicin

Zadomawiam się
tesla kiedyś dawała connectora trójfazowego, od kilku lat daje jednofazowego, przejściówki podepniesz ale czy będą działać na jednej fazie? nie mam pojecia ale to Ci wiele nie da, równie dobrze możesz ładować się z gniazdka. tak jak napisano lepiej kupić trójfazowe EVSE jeśli koniecznie potrzebujesz

Czyli to będzie najlepsze wyjście. Jakie Evse polecacie, które dobrze współgra z Tesla, oraz cena/jakość.

Dodadam, że tylko będzie mi służyć na wyjazdach hotele itp.

Pod blokiem będę miał słupek na type2, innej możliwości nie będę miał.

karol.kar

Pionier e-mobilności
Obecna ładowarka w Tesli UMC jest tylko 1 fazowa, co najwyżej możesz zwiększyć jej moc do 7,4 kW dając odpowiednią przejściówkę.
Przejściówka Tesli na wtyk 32A + przejściówka do pociągnięcia z gniazda 3 fazowego 32A ale tylko 1 faza.
Uprzedzam od razu, że 3x 32A nie jest standardem w domkach.

Tu masz taki zestaw aby skorzystać z gniazda siłowego 32A:

danielm

Pionier e-mobilności
A konkretniej? Czy FSD jakkolwiek działa? A jak sobie radzi rozszerzony autopilot na autostradach / eksresówkach?
radzi sobie bardzo dobrze, trzyma pasa idealnie, zwalnia przed pojazdami idealnie, pas zmienia wolniej niż trzeba i według głupich europejskich przepisów tylko że: nawet jak jedziesz z maksymalną dozwoloną prędkością zawsze ktoś jedzie szybciej więc tesla mu nie ustąpi lub nawet zajedzie mu droge bo ma gdzieś auta za tobą. w korkach idealnie, wszelkie inne zastosowania bardzo słabo, czyli skrzyżowań nie robi, rond nie robi. bardzo dobre zastosowanie między miastami jeśli Ci się nie spieszy i nie musisz koniecznie wyprzedzać każdego kto jedzie wolniej. do celu dojeżdzasz wypoczęty i rozwiązanie bardzo fajne, ważne byś nie miał większych oczekiwań niż auto może spełnić. w usa oczywiście potrafi dużo więcej, u nas przepisy związały mu ręce do tego stopnia że już sam z autostrady nie zjedzie mimo że niedawno zjeżdzał.

(ps od prawie 3 miesięcy nie mam swojej tesli więc jeśli coś się zmieniło w związku z deaktywacją radaru to moja wiedza jest już przestarzała, zastępcza tesla którą jeżdziłem nie miała FSD)

ciastek

Pionier e-mobilności
Jak to jest z FSD i rozszerzonym autopilotem w Polsce? Jak działają te obie opcje na naszych drogach?
Rozszerzony Autopilot (EAP):
- asystent zmiany pasa ruchu - wolny, jedyny sposób na wyprzedzanie bez wyłączania asystenta kierowania. Trzeba wrzucić kierunkowskaz i potwierdzić szturchnięciem w kierownicę. Nie warto.
- nawigacja na autopilocie - zwalnia przed zjazdem z drogi szybkiego ruchu i sugeruje zmianę pasa, którą może wykonać asystent pasa ruchu. Nie warto.
- asystent parkowania - zazwyczaj nie widzi miejsc do parkowania. Jak zobaczy, to czasem nawet zadziała. Nie warto. EDIT: ktoś ostatnio wrzucał na forum:
- summon - slabo działa, często się poddaje i restart zajmuje mu irytująco długa chwile. Nie warto.
- smart summon - w Europie praktycznie nie działa. Nie warto.