Michal

Moderator
protip, możesz sobie zamówić w Tesli listwy chromowane za śmieszne pieniądze i wymienić je samemu w godzinkę. Siedzą na wcisk
What?! Bierę, dzięki!

MiKo

Posiadacz elektryka
Czy w związku z obniżonym zasięgiem z powodu procesora AMD Ryzen informowano przed odbiorem auta?
Mi raczej chodzi o tym, że w necie większość recenzji 3/Y była robiona na autach które mają czujniki.

W związku z czym kupujący może nie widzieć, że dostanie auto bez czujników.

Wdaje mi się, że zmiana komputera czy nawet baterii jest mniej zauważalna dla "standardowego klienta" niż kompletne usunięcie funkcjonalności czujników. Szczególnie na początku gdy nie zna się jeszcze auta.

Last edited:

cooler

Pionier e-mobilności
No dobra, a czy ktoś z tych co nie mają nie zapytał czasem w serwisie czy nie da się dołożyć tych brakujących czujników?

Soft jest przygotowany, pewnie wpięcie jakiejś wiązki + sterownik + czujniki w zderzak i by działało.
Gdybym miał auto bez czujników już dawno bym to tak rozegrał, ewentualnie dołożył jakieś dobre aftermarketowe (naklepiej w autoryzowanym bodyshopie żeby w razie czego nie stracić gwarancji).

W Tesli te "już za chwilę" potrafi trwać latami i dalej nie działać.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Nie ma sensu, z tyłu kamera załatwia sprawę jak się czyści regularnie. Z przodu widać i można się nauczyć, trochę większy margines się zostawia i tyle. Świadomie się nie ociera, raz mi się zdarzyło świadomie i to właśnie autem z czujnikami przetrzeć wystający plastiki o wystający okap podmurówki.

Ważniejsza jest sytuacja gdy nie widać i człowiek się zagapi/pomyli i wtedy awaryjne hamowanie jest super, mam nadzieję że do czasu aż będzie potrzebne to się pojawi.

cooler

Pionier e-mobilności
Nie ma sensu, z tyłu kamera załatwia sprawę jak się czyści regularnie. Z przodu widać i można się nauczyć, trochę większy margines się zostawia i tyle. Świadomie się nie ociera, raz mi się zdarzyło świadomie i to właśnie autem z czujnikami przetrzeć wystający plastiki o wystający okap podmurówki.

Ważniejsza jest sytuacja gdy nie widać i człowiek się zagapi/pomyli i wtedy awaryjne hamowanie jest super, mam nadzieję że do czasu aż będzie potrzebne to się pojawi.
Awaryjne hamowanie w czasie jazdy działa chyba nie na czujniki a na Vision właśnie? Ja mam radar i co jakiś czas podczas dynamicznej zmiany pasów np na 3-pasmówce zdarza się zareagować.
Czy użytkownicy bez radaru i bez czujników potwierdzą że system nie wykrywa zwalniających aut przed nami i nie hamuje?
To by była tragedia, przecież te słynne gwiazdki NCAP są przyznawane za czynne bezpieczeństwo, jeżeli po usunięciu radaru i czujników nie zrobili ponownej weryfikacji to już jest kryminał!

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
Awaryjne hamowanie w czasie jazdy działa chyba nie na czujniki a na Vision właśnie? Ja mam radar i co jakiś czas podczas dynamicznej zmiany pasów np na 3-pasmówce zdarza się zareagować.
Czy użytkownicy bez radaru i bez czujników potwierdzą że system nie wykrywa zwalniających aut przed nami i nie hamuje?
To by była tragedia, przecież te słynne gwiazdki NCAP są przyznawane za czynne bezpieczeństwo, jeżeli po usunięciu radaru i czujników nie zrobili ponownej weryfikacji to już jest kryminał!
Tak działa i co więcej masz mniej fałszywych alarmów w przypadku braku radaru.