Skandaliczna jakość samochodu

gim-kg

Pionier e-mobilności
A na osoby fizyczne przyznam sie bez bicia że nie mam pewności, ale to co się nazywa leasingiem konsumenckim to zdaje się jest po prostu forma kredytu. A z kredytu to też nie idzie się tak wykręcić bez bólu
Dlaczego wrzucasz wszystkich do jednego koszyka. Nie wszyscy biorą samochód w leasing.

adamjttk_1

Posiadacz elektryka
Na wstępie, widze że jesteś w Norwegii, mam prośbę, nie wypowiadaj się na temat przepisów polskich, których najwyraźniej już nie znasz. Ale tytułem wyjaśnienia: nie masz podpisanej umowy przedwstępnej, tylko umowę końcową. I nie między konsumentami tylko podmiotami prawa handlowego. Z przedwstępnej możesz się wykręcić, zarządać zwrotu zaliczki. Albo stracić zadatek. Jak podpisałeś umowę końcową, to to to co ja nazwałem "zaliczka" to jest tak naprawdę pierwsza wpłata. I nie możesz się ot tak wykręcić. Mógłbyś na drodze sądowej, ale to raczej leasing by się musiał z dostawcą procesować o odstąpienie od umowy z tytułu wady, i tu tez są procedury. To nie jest cholerne allegro i zakup konsumenta gdzie możesz odesłac buciki do 14 dni bo kolor nie pasi.

Jeśli chodzi o leasing i kary, z pamięci Ci na powiem, mam mase leasingów i mieszaja mi się zapisy. Zasada jest jedna, zrywasz umowę, leasing musi dostać swoje, koniec kropka. Czyli jeśli oni są juz właćicielem auta, a są, już go zdążyli na siebie zarejestrować, a ty mówisz że masz ich w nosie i nie chcesz auta to i tak płacisz raty, do momentu jak oni sprzedadzą samochód, i wtedy się rozliczacie, jeśli sprzedali za dobrą cenę to nie tracisz, jeśli za -20% to wystawiają Ci fakturę którą masz obowiązek zapłacić, albo trafi do komornika. A nie mają zadnej motywacji żeby sprzedawać drogo, im taniej tym szybciej, a Ty i tak zabulisz różnicę. Jak myślisz, dlaczego przy każdym kryzysie otomoto puchnie od ogłoszeń: cesja leasingu? Bo to jest najtańszy sposób i najprostszy żeby sie wykręcić od tej procedury, znajdujesz kogoś na swoje miejsce i tylko odbiorca faktur się zmienia w leasingu.

Więc to nie jest bułeczka z masełkiem, proszę Cie nie teoretyzuj na temat rzeczy których nie znasz

Kolego - pouczasz mnie a ja czytam miedzy wierszami - "z pamieci ci nie powiem" "przyznam sie bez bicia ze nie mam pewnosci".
Wiec moze zamiast pisac te dlugie moraly - sprawdz i napisz krotko jak wyglada odstapienie od umowy leasingu ze wzgledu na nieodebranie Tesli w salonie.

Dluga historia ktora ma jeden moral - masz problemy z forma finansowania a nie z odbiorem Tesli.
Bo powtorze kolejny raz - nie podoba Ci sie Tesla przy odbiorze, mowisz nie dziekuje poprosze inna a jak nie to do widzenia (tracisz 500 PLN zadatku).

A to ze masz lipny leasing czy pozyczyles 250 tys PLN od gangstera na lichwe ma w tym przypadku male znaczenie.

krist

Posiadacz elektryka
Też odbierałem w marcu i mogłem auto obejrzeć. Poinformowane mnie także, że mogę jeszcze zgłaszać przez - zdaje się - dwa dni wszelkie niedociągnięcia.
trik twi w tym czy mogłeś przed podpisem na tablecie. Ale nawet wtedy, w sumie Tesla zaprasza do siebie wszystkich, nawet konsumentów, do piero pozaksięgowaniu pełnego przelewu, nie tych 100 koron norweskich ;) Wiec
Kolego - pouczasz mnie a ja czytam miedzy wierszami - "z pamieci ci nie powiem" "przyznam sie bez bicia ze nie mam pewnosci".
Wiec moze zamiast pisac te dlugie moraly - sprawdz i napisz krotko jak wyglada odstapienie od umowy leasingu ze wzgledu na nieodebranie Tesli w salonie.

Dluga historia ktora ma jeden moral - masz problemy z forma finansowania a nie z odbiorem Tesli.
Bo powtorze kolejny raz - nie podoba Ci sie Tesla przy odbiorze, mowisz nie dziekuje poprosze inna a jak nie to do widzenia (tracisz 500 PLN zadatku).

A to ze masz lipny leasing czy pozyczyles 250 tys PLN od gangstera na lichwe ma w tym przypadku male znaczenie.
Kolego: nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Tyle.

krist

Posiadacz elektryka
Dlaczego wrzucasz wszystkich do jednego koszyka. Nie wszyscy biorą samochód w leasing.
rzeczywiście jest to uogolnienie z mojej strony. Na usprawiedliwienie w tym przedziale cenowym za gótówkę i na osobę fizyczną kupuje chyba tylko Obajtek i jemu podobni. 90% jest na firmy, z tego podobny procent z finansowaniem.

slaveq

Pionier e-mobilności
rzeczywiście jest to uogolnienie z mojej strony. Na usprawiedliwienie w tym przedziale cenowym za gótówkę i na osobę fizyczną kupuje chyba tylko Obajtek i jemu podobni. 90% jest na firmy, z tego podobny procent z finansowaniem.
No i znów uogólnienie bo kilka osób jest na forum co kupiło za gotówkę. Ja sobie porównań do Obajtka nie życzę.

tuwxyz

Fachowiec
trik twi w tym czy mogłeś przed podpisem na tablecie. Ale nawet wtedy, w sumie Tesla zaprasza do siebie wszystkich, nawet konsumentów, do piero pozaksięgowaniu pełnego przelewu, nie tych 100 koron norweskich ;) Wiec

Kolego: nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Tyle.
Czytasz ten wątek? Pisałem, że samochód oglądałem przed podpisaniem odbioru na tablecie (ktoś mnie pytał dokładnie o to).

Mario W

Zadomawiam się
Zaliczka to nie zadatek, jest zwrotna jezeli umowa nie dojdzie do skutku.
Powtarzam pytanie - jakie kary masz w leasingu za odstapienie od umowy?
W Norwegii jest wstepna rejestracja przed odbiorem auta natomiast jezeli go nie odbierzesz - nie ma zadnego problemu.
To jest miecz obusieczny - Tesla moze isc na skroty przy QC i sprzedazy auta ale klient moze takze w kazdej chwili sie wypiac na zakup, chocby i 2 min przed odebraniem auta. Do niedawna mogles oddac auto do tygodnia po zakupie, teraz juz chyba tego nie ma.

Rozumiem, ze nie jest to najwygodniejsze (leasing, rejestracja etc) ale nikt nikomu pistoletu do glowy nie przyklada jak konkretny egzemplarz sie nie podoba i nie zamierzasz go odebrac.
Niestety kolego w PL sprawy mają się inaczej niż w Norwegii, jakby nie tylko klimat mamy inny :) W PL wbrew temu co piszesz też można żądać zwrotu zadatku a nie tylko zaliczki .