Kluczyk telefoniczny nie chce otworzyć i uruchomić Y-ka

Michal

Moderator
Próbowałem już wszystkiego, te opcje podane na filmie też już przetrenowałem. Dziwna sprawa, ze jest połączenie BT i iphone przesyła bez problemu muzykę i multimedia, a nie widzi go system otwierania i uruchamiania auta.
Jedyna działająca metoda, to odinstalowanie apki i ponowne zainstalowanie z dalszym konfigurowaniem kluczyka.......tylko dlaczego po pewnym czasie znowu to sie rozlatuje ?
Próbowałeś tak jak pisałem wyłączyć telefon i po włączeniu nadal nie działa jako kluczyk? Dokładnie takie rozwiązania tymczasowe czytałem o pixelach 12 z jakimś starym iOS i to podobno działało. U mnie na jakiejś starszej wersji androida 13 pomagał sam restart BT. Tak jak pisał @ciastek - nie ma znaczenia, że masz połączenie audio.

XYZ

Fachowiec
Próbowałeś tak jak pisałem wyłączyć telefon i po włączeniu nadal nie działa jako kluczyk? Dokładnie takie rozwiązania tymczasowe czytałem o pixelach 12 z jakimś starym iOS i to podobno działało. U mnie na jakiejś starszej wersji androida 13 pomagał sam restart BT. Tak jak pisał @ciastek - nie ma znaczenia, że masz połączenie audio.
Tak, próbowałem, ale to nie pomaga. Dopiero odinstalowanie aplikacji i jej ponowne zainstalowanie, zalogowanie się i ponowna konfiguracja telefonu jako kluczyka poprawia sytuacje.......pytanie na jak długo ??? Wczoraj tak zrobiłem i było "cacy" , a rano "dupa blada" :(
Dziwna sytuacja, bo ostatnia aktualizacja iphona była ok 2 tygodni temu i wszystko działało ok tak jak przez ostatnie prawie 15 tkm.

Pabloss

Posiadacz elektryka
Moim zdaniem to wina telefonu. Czy masz wszystkie aktualizacje telefonu i aplikacji Tesli zrobione ? Może ktoś za iPhone pokaże swoje ustawienia.

XYZ

Fachowiec
Moim zdaniem to wina telefonu. Czy masz wszystkie aktualizacje telefonu i aplikacji Tesli zrobione ? Może ktoś za iPhone pokaże swoje ustawienia.
Tak, oczywiście niczego nie wykluczam.
Iphone 12 IOS 16.3.1
Iphone 11 IOS 16.3.1
Tesla Y 2023.2.12

Pabloss

Posiadacz elektryka
Halooo do innych kolegów z iPhonami czy tez macie takie problemy ???
Tak przyszło mi do głowy zrestartuj iphona ale na „twardo”
  1. Press and release the volume up button.
  2. Press and release the volume down button.
  3. Press and hold the side button.
  4. Wait for the Apple logo to appear and release the side button.
  5. Wait for your iPhone to restart.
  6. Done!

mm-tesla

Posiadacz elektryka

XYZ

Fachowiec
Halooo do innych kolegów z iPhonami czy tez macie takie problemy ???
Tak przyszło mi do głowy zrestartuj iphona ale na „twardo”
  1. Press and release the volume up button.
  2. Press and release the volume down button.
  3. Press and hold the side button.
  4. Wait for the Apple logo to appear and release the side button.
  5. Wait for your iPhone to restart.
  6. Done!
To normalna procedura wszystkich iphonów od modelu bez klawisza HOME.

XYZ

Fachowiec
Tutaj ludzie opisują, że też mają takie problemy: https://tff-forum.de/t/ios-app-verbindet-sich-nicht-mehr/240711/28
To ciekawy wątek i pewien trop......od kiedy Tesla wprowadziła płatne łączności, odnawiane co miesiąc, zauważyłem pogorszenie jakości w komunikacji z moim Y. Oczywiście grzecznie płacę co miesiąc i aplikacja to pokazuje......pytanie, czy zawsze ta łączność jest, a jak wiadomo do działania aplikacji i tym samym kluczyka w telefonie, niezbędne jest istnienie dostepu internetowego w telefonie, ale również w Tesli.
Może mój Y, okresowo ma jakiś problem z internetem ??

ciastek

Pionier e-mobilności
jak wiadomo do działania aplikacji i tym samym kluczyka w telefonie, niezbędne jest istnienie dostepu internetowego w telefonie, ale również w Tesli.
Nie. Internet jest wymagany jedynie przy dodawaniu nowego kluczyka-telefonu do auta. Po tym kluczyk-telefon, ani auto nie wymagają internetu do działania.