Ładowanie w garażu

piotr_ev

Fachowiec
Cześć,
Od jakiegoś czasu obserwuję jaki zasięg pokazuje mi moja Y LR (Q4, 2021) z baterią Y5CD.
Auto od kilku miesięcy większość czasu stoi w garażu i zaobserwowałem niepokojący trend na przestrzeni ostatnich 6 miesięcy.
Auto stoi w garażu zawsze podpięte pod ładowarkę mobilną tesli (czyli prąd AC, z gniazdka). ustawiony limit na 80% ładowania od pierwszych dni użytkowania po odbiorze.
Czy to normalne zjawisko?
przebiegwskazanie km przy 80% baterii
14k km401
15k km398
16k km397
17k km395
18k km393
19k km391

piotr_ev

Fachowiec
A jakie masz średnie zużycia przy kolejnych 1kkm km?
Nie zapisywałem sobie, nie używam zewnętrznych apps, ale mogę powiedzieć, że raczej tutaj jest stała i zgodnie z porą roku. Nie zauważyłem znacznie większego zużycia. Czy uważasz, że średnie zużycia z poprzednich miesięcy maja tutaj wpływ? To by wyjaśniało, dlaczego moja estymata jest znacznie mniejsza niż spodziewałbym się tego ze względu na degradacje baterii. Z drugiej strony czytałem tutaj, że tesla nie bierze pod uwagę średniej zużycia prądu z historii pojazdu do wyznaczania pojemności baterii (pozostałego prądu i ilości km które możesz zrobić). ¯\_(ツ)_/¯

nnnnn

Pionier e-mobilności
Nie zakładałbym degradacji baterii, tylko wpływ pogody i stylu jazdy na zasięg. W jakim okresie czasu są te odczyty?

ELuk

Pionier e-mobilności
Zobacz mój wpis, może Ci pomoże.

piotr_ev

Fachowiec
Zobacz mój wpis, może Ci pomoże.
Dzięki. Muszę przeprowadzić podobna analizę. Kupiłem niedawno licznik poboru energii z gniazdka i zobaczę co mi wyjdzie.

Rambo

Zadomawiam się
Witam. Mam w garażu gniazdo siłowe 16A. Czy jak podepnę do tego Wall Connectora gen 3 to będzie 22kw maksymalne czy 11kw? Bo 22kw chyba tylko przy 32A?