Zakup kontrolowany juz dotyczy też elektryków

Bronek

Pionier e-mobilności
Wczoraj oglądałem jak wybierano pomiedzy Audi Etron , BMW IX, Kią i Teslą Y performance .
Wygrala u obu Panów Tesla
Facet niby z odpowiednią kasą , ale kupil BMW I3 od,sąsiada poza programem, co nie jest głupie jakmchce się przekonać jak żyć z EV itd...I3 jest moim zdanie ponadczasowy .
Ale obiecal Miastu i Światu że kiedyś kupi albo Tesle albo BMW.
Dwa wnioski jakie sie nasuwają ,że w mediach juz konczy sie faza hejtu ze strachu lub sponsorowanego..
, bo wydźwięk programu byl pozytywny bez zlosliwych wstawek
Po drugie pojawila sie Tesla , raczej omijana marka gdy sie tylko dało i też bez wielkich złośliwości .

Czyli i tu a szczegolnie na stronie EW raczej pozostaną znane nam jedynie Nicki kilku zawodowych hejterów, bo jak media się przestawiają to i Naród również ..
Może wzorem ostatniej pojawi się Ustawa zakazująca szkalowania elektryków , nawet jak któryś z nich popieści kierowcę .....prądem ?

Michal

Moderator
1680164719228.png

Nie chce mi się szukać teraz opłat dystrybucyjnych itp. Nocna G12 0,75, dzienna 1,2. Jak doliczysz VAT, przesyłowe, to wychodzi nocą ładowanie za około 1 zł.

Cav

Pionier e-mobilności
Nie chce mi się szukać teraz opłat dystrybucyjnych itp. Nocna G12 0,75, dzienna 1,2. Jak doliczysz VAT, przesyłowe, to wychodzi nocą ładowanie za około 1 zł.
I tak właśnie napisałem powyżej.
G11 jest gdzieś pośrodku między nocną i dzienną stawką dla G12.

Nie ładujesz nigdy w domu przed trasa? Tylko wyjeżdżasz z 0% i ładujesz od razu na Ionity? No chyba raczej nie, więc już te Twojej wyliczenia są takie średnie, bo pierwsze 250-400 km przejeżdżasz płacąc max 1 zł za kWh.
Doliczanie grzania przed wyjazdem też wydaje się trochę durnowate. Spaliniakiem też stoisz z włączonym silnikiem 5-10 minut przed wyjazdem? Jeśli tak, to wliczasz to do spalania?

Gość omawia Leafa 24kWh, który służy do jeżdżenia w koło komina, a liczy zużycie z autostrady i ceny energii na Ionity. No weź...
Leafem będziesz miał pewnie średnio 150Wh/km i zapłacisz za energię w większości z domu powiedzmy 1 zl/ kWh (wyjdzie 15 zł / 100 km), a jak nie masz gdzie ładować w domu, to jakieś 1,5 z abonamentem GW na AC (wyjdzie 23 zł / 100 km).

Nikt normalny nie będzie płacił 100 zł / 100 km, bo bardzo łatwo te koszty zredukować.
Ale Złomnik pokazał scenariusz jazdy w trasie na szybkich ładowarkach, więc proszę nie zmieniaj teraz założeń dyskursu. Idąc tym tropem to mnie jazda na szybkich ładowarkach kosztuje 0PLN bo mam free SuC i jak ktoś może nie mieć free SuC.
Tak, spaliniakiem w zimie odpalam, chociaż raczej nie 5-10min a bardziej 2-3min na czas przecierania ze śniegu/szronu/nagrzania się siedzeń. I tak, wliczam, bo wpisuję tyle ile tankuję, więc to jest brutto-brutto, tak samo jak przy ładowaniu - przecież operator mnie obciąża za pobrany prąd, a nie za naładowany.

W kontekście Leafa to brzmi może śmiesznie, ale jest to słuszna uwaga, która będzie miała znaczenie dla mitycznych przedstawicieli handlowych śmigających 2kkm dziennie swoim dieslem (z dystansem robię sobie jaja, ale usecase już na poważnie).

Idąc dalej: G12 brutto (z dystrybucją i VAT) to 1PLN/kWh noc (ten scenariusz działa) i 1.8PLN/kWh dzień. Dla G11 pewnie coś w stylu 1.5PLN/kWh.

Leaf wokół komina z najtańszym GW to 100PLN miesięcznie dodatkowo mimo wszystko.
Breakeven dla GW AC to dla abo Plus 174.95 kWh miesięcznie (dość realne) albo dla abo Max* 433.34 kWh(!!!). To by było ładowanie w.w. Leafa 24kWh do pełna w każdy dzień roboczy.

*Abo max porównywane z brakiem abo daje 285.69 kWh opłacalności, ale taka liczba kWh to jest 534.95PLN przy abo plus i 557.09PLN przy abo max. Nie jest to jakaś wielka różnica, ale tak czy siak liczyłbym max 1.75PLN + 10% rabatu.

erebris

Zadomawiam się
To gdzie wybudować te domki?

Pytam czysto z ciekawości, nie złośliwie
Powierzchnia nieużytków rolnych przypisanych do gospodarstw w Polsce to: 401 587ha - spokojnie wystarczy przy założeniu, że każdy chce działkę 5000m2 ;) Prócz tego są jeszcze nieużytki, które nie są przypisane do gospodarstw rolnych.

Nie - w 2023 ceny są zamrożone na poziomach o których pisaliśmy powyżej.

Czyli mniej więcej:
1,00 noc G12,
1,22 dzień G12
1,09 G11
Ale do limitu (2000kWh normalnie, opcjonalnie 2600 lub 3000), tak? Czy weszło jeszcze coś za czym nie nadążam?
Mamy końcówkę marca a ja samym samochodem wciągnąłem już 1400kWh, więc bym się tym "zamrożeniem" nie sugerował. Zresztą poziom II strefy (czyli najtańszy możliwy) pozostaje taki sam, dywagacje pokazują tylko możliwą większą opłacalność domowego w dzień vs komercyjne.

Cav

Pionier e-mobilności
Ale do limitu (2000kWh normalnie, opcjonalnie 2600 lub 3000), tak?
Nie.
Po ich przekroczeniu właśnie.
Wyższą ceną nie mogą Cię skasować w taryfach G.

A poniżej w/w limitów masz ceny z 2022 roku ( tyle że plus wyższy vat).
Czyli o połowę niższe, ostatnio na fakturze miałem od 55 groszy w Energa.

Last edited:

Robsonics

Posiadacz elektryka
Powierzchnia nieużytków rolnych przypisanych do gospodarstw w Polsce to: 401 587ha - spokojnie wystarczy przy założeniu, że każdy chce działkę 5000m2 ;) Prócz tego są jeszcze nieużytki, które nie są przypisane do gospodarstw rolnych.
Podaj mi lokalizacje tych nieużytków - czy są niedaleko ośrodków miejskich?
Czy stanowią większą powierzchnię pod budowę, czy są rozproszone po parę arów?
Czy mogą podlegać pod zabudowę zgodnie z przepisami prawa np. odległość od linii WN, odległość od innych budynków?
Czy nie są objęte obszarami przyrodniczo chronionymi?
Czy nie są na terenach zalewowych?
Jak z dostępnością do drogi publicznej - czy można ją wybudować bez problemu?
Czy nie są przeznaczone na inne cele np. pod przemysł?

erebris

Zadomawiam się
Łał - najpierw niezłośliwe pytanie z bani bez żadnych zastrzeżeń a teraz szczegółowa litania pytań.
Kompletnie niezłośliwie - widzę, że masz dużo czasu - wejdź sobie na stronę GUSu i przejrzyj sprawozdania - są tam takie informacje. Pewnie pojawią Ci się przy tym nowe pytania więc od razu sprawdzisz co będziesz potrzebował. Jak już je zbierzesz w całość to nam zreferuj, żebyś też miał jakiś wkład do dyskusji.

Robsonics

Posiadacz elektryka
Łał - najpierw niezłośliwe pytanie z bani bez żadnych zastrzeżeń a teraz szczegółowa litania pytań.
Nie wszędzie można wybudować dom, to że mamy nieużytki, nie znaczy, że spełniają one warunki pod zabudowę.
To jest bardzo wiele czynników, nie bez powodu deweloperzy często walczą z urzędniczą machiną, by uzyskać pozwolenie na budowę, potem pojawiają się kolejne problemy np. planowane drogi czy modernizacja linii energetycznej.
Większość nieużytków jest nieatrakcyjnych pod kątem budownictwa mieszkalnego.

Jak już je zbierzesz w całość to nam zreferuj, żebyś też miał jakiś wkład do dyskusji.
Nie, to nie jest wątek na szerszą dyskusję.