Pomocy szukam.

karolkus

Nowy na Forum
Cześć. Ja tez miałem problem z ładowaniem w zoe z 2015r. po zagłębieniu się w problem i wykupieniu dostepu do dokumentacji renault. Wyszło ze do wymiany był prostownik który na nieszczęście zamontowali na wysokosci prawej podłużnicy wiec w zzasadzie trzeba było wyjąć silnik. w załączniu przesyłam rysunek pogłądowy (wymieniłem układ prostujący 1) do wymiany trzeba zaopatrzyć się w odpowiednią ilość pasty termoprzewodzącej :) układ który wymieniłem w zeszły roku kosztował bodaj 1600pln w aso.

Attachments

• pec.JPG
    pec.JPG
    67 KB · Liczba wyświetleń: 22

Cypis

Nowy na Forum
Czesc.Mam Zoe poliftowe R135.
Mam naladowany akumulator trakcyjny np.w 80 % a często pojawia mi sie komunikat na konsoli komunikat na wyswietlaczu - czy chcesz naladowac akumulator ?
lub nie ma stacji ładowania w poblizu
O co kaman bo nie wiem o co chodzi a irytuje mnie to.
Mial ktos moze do czynienia z podobnym przypadkiem kto ma Zoe ?Dzieki

Cav

Pionier e-mobilności
Czesc.Mam Zoe poliftowe R135.
Mam naladowany akumulator trakcyjny np.w 80 % a często pojawia mi sie komunikat na konsoli komunikat na wyswietlaczu - czy chcesz naladowac akumulator ?
lub nie ma stacji ładowania w poblizu
O co kaman bo nie wiem o co chodzi a irytuje mnie to.
Mial ktos moze do czynienia z podobnym przypadkiem kto ma Zoe ?Dzieki
Aku 12V sprawny w 100%?

Cypis

Nowy na Forum
Aku 12V sprawny w 100%?
Akumulator 12 V na bank sprawny .Sprawdzalem napięcie na wylączonym i pokazuje 12,7 V .Czyli aku mozemy wykluczyc.Żadne inne kontrolki rowniez sie nie swiecą.Nic nie piszczy tylko ten komunikat się pojawia.Nawet dzisiaj jak jechalem , chociaz przez noc ladowalem do 90% trakcyjny.Ma Pani /Pan jakis pomysl co to moze byc ?

Cav

Pionier e-mobilności
Akumulator 12 V na bank sprawny .Sprawdzalem napięcie na wylączonym
Chodzi o sprawność pod obciążeniem.
Bez obciążenia, to często zepsuty eku 12v pokazuje że jest sprawny....

A dziwne komunikaty w Zoe bardzo często mają takie właśnie podłoże.
W innych elektrykach zresztą też.

adamusek

Posiadacz elektryka
zobaczyc parametry pracy akumulatora na CanZe proponuje...

Cypis

Nowy na Forum
Chodzi o sprawność pod obciążeniem.
Bez obciążenia, to często zepsuty eku 12v pokazuje że jest sprawny....

A dziwne komunikaty w Zoe bardzo często mają takie właśnie podłoże.
W innych elektrykach zresztą też.
Pod obciązeniem jest 14,5 V.Dzisiaj chcialem zrobic zdjecie komunikatu.Jak na zlosc dzisiaj sie nie pojawil

Kameleon

Zadomawiam się
Pod obciązeniem jest 14,5 V.Dzisiaj chcialem zrobic zdjecie komunikatu.Jak na zlosc dzisiaj sie nie pojawil
Pod obciążeniem nie ma możliwości na 14.5V. To co Ty robisz to mierzysz napięcie jednocześnie ładując akumulator. Nie masz narzędzi do zmierzenia akumulatora 12V pod obciążeniem. Uproszczając - powinieneś zmierzyć napięcie akumulatora który jest pod obciążeniem jednocześnie bez ładowania (źródła prądu jak np alternator) czyli masz mniej sprzętu niż talentu.

Sprawność akumulatora kwasowo-ołowiowego powinieneś mierzyć pod obciążeniem (wykluczając jednocześnie jego ładowanie).
Jak zmierzysz na aku, że jest 13V bez obciążenia to mało Ci to powie o ogólnej sprawności/pojemności aku.