To jest efekt komunikacji zgodnej ze standardem PLC / HomePlug Green PHY (mowa o technologi Power Line Communication). To ten sam zbiór technologii który pozwala Ci użyć kawałka sieci elektrycznej w domu jako "przedłużacza" dla domowej sieci Ethernet@elveh Widze ogromną wiedzę, wiec może przy okazji jesteś w stanie powiedzieć dlaczego stacja ładowania DC potrafi na wyswietlaczu wyświetlić poziom naładowania baterii i skąd ma taką informację oraz dlaczego na żadnym EVSE nie widziałem takiej opcji.
Wallboxy które rozkręcałem nie były zbudowane na przekaźnikach tylko jeden stycznik trójfazowy + płytka drukowana odpowiedzialna za komunikację z samochodem i sterowanie stycznikiem. Proste jak konstrukcja cepa a kosztują jeszcze więcej. Owszem, może to i kwestia skali produkcji ale moim zdaniem przyzwoitej jakości produkt mógłby zmieścić się sporo poniżej 1000 PLN.Kosztuje jakość - jakość procesu produkcyjnego, jakość komponentów, jakość nadzoru, gwarancja, dokumentacja, oprogramowanie, wsparcie techniczne. Ostatecznie urządzenia EVSE mogą się ogromnie różnić od siebie w zakresie konstrukcji wewnętrznej, interfejsów, oprogramowania właśnie, również w zakresie obszaru opomiarowania.
Podam Ci też przykład by nie fanzolić ogólnikowoPrzekaźnik Mocy premium - taki, który uważam osobiście winien być STANDARDEM dla EVSE z uwagi na różne aspekty, ale przede wszystkim na 8mm clearance w stykach przekaźnika, posiadanie mechanicznego styku feedbackowego oraz wyjątkową trwałość - kosztuje (jako komponent) 479,53 zł netto przy zakupie 1 sztuki, 456 zł przy 10.. Oczywiście przy zakupie 30000 sztuk wygląda to inaczej
A teraz szybki check, ile kosztuje chińska Hongfa HFE10-2/12-HT stosowana w produktach typu Zencar
Jak widać 11-12 zł netto. Fakt, że to przekaźnik 1 fazowy i trzeba ich 2 sztuki na produkt 1 Fazowy oraz 4 sztuki na 3 fazowy.. Tak - 4 sztuki, bo rozwieramy też przewód neutralny. Jedynie PE jest ciągle i zawsze galwanicznie połączone bo ma chronić i zabezpieczać.
Czyli na tylko tym (ale też aż tym) elemencie produkt może kosztować producenta 456 zł albo 44 zł. Niestety nie są to równoważne rozwiązania techniczne, ani nie zapewniają takiego samego poziomu bezpieczeństwa produktu i użytkowania.
Być może - ale tylko O ILE jest to "dumb product", czyli statyczny wallbox. Jeśli ma to być produkt za którym idzie jakość a urządzenie jest segmentu premium albo nawet środka rynku i ma: czytnik kart NFC, interface BT i BLW, Radio Wifi, Model LTE, Ethernet, PLC, aplikację mobilną, platformę device management, dostęp do updatów, wewnętrzny licznik energii elektrycznej, komplet zabezpieczeń, realną i egzekwowalną gwarancję i jeszcze ma ładnie wyglądać - to nie będzie to możliwe. Natomiast są to zupełnie różne produkty. Mam nadzieję że się dobrze w tym zakresie rozumiemy.Wallboxy które rozkręcałem nie były zbudowane na przekaźnikach tylko jeden stycznik trójfazowy + płytka drukowana odpowiedzialna za komunikację z samochodem i sterowanie stycznikiem. Proste jak konstrukcja cepa a kosztują jeszcze więcej. Owszem, może to i kwestia skali produkcji ale moim zdaniem przyzwoitej jakości produkt mógłby zmieścić się sporo poniżej 1000 PLN.
Działa do póki samochód albo dom się nie zaświecą bo zabezpieczenie nie zadziałało.Lepiej nie wiedzieć..... Działa? Działa.. Ładnie wygląda? Wygląda i się diody świecą.. I tyle w temacie .
Toyota samoładująca działa i może się podobać...
Na tym filmie prowadzący spekuluje, że urządzenie można by zrobić z Arduino, a za to najdroższy jest kabel, który prowadzi do samochodu. Dlatego cena jest jaka jest.Wallboxy które rozkręcałem nie były zbudowane na przekaźnikach tylko jeden stycznik trójfazowy + płytka drukowana odpowiedzialna za komunikację z samochodem i sterowanie stycznikiem. Proste jak konstrukcja cepa a kosztują jeszcze więcej. Owszem, może to i kwestia skali produkcji ale moim zdaniem przyzwoitej jakości produkt mógłby zmieścić się sporo poniżej 1000 PLN.
Też myślę że najdroższy jest przewód z wtyczką a na AliExpress można za jakieś 250 złotych kupić (w detalu). Tudzież zamontować gniazdo i używać przewodu Type2-Type2 który większość właścicieli EV i tak posiada. Arduino albo malinka (jak ktoś chce wersje na wypasie z opcjami premium) to aż przerost możliwości.Na tym filmie prowadzący spekuluje, że urządzenie można by zrobić z Arduino, a za to najdroższy jest kabel, który prowadzi do samochodu. Dlatego cena jest jaka jest.