JuicePass - wątek

Arrczi

Fachowiec
Chodzi mi o to, że ZE sprzedają energię odbiorcom końcowym w tej samej cenie co rok temu, albo i wyższej.
Totalnie niezależnie od faktycznego kosztu jej wytworzenia i aktualnej ceny na giełdziie.
Ja mam nadzieję, że się opanują jak z ceną gazu.
Edit: szok minął, kierunki dostaw zmienione, mikroinstalacji przybywa.
dzisiaj się dowiedziałem od człowieka z branży energetycznej, że jest nacisk na przyspieszenie taryf dynamicznych. Tak żeby nie marnować energii z OZE. Jest szansa na dobre zmiany dla BEV.

luki

Pionier e-mobilności
Chętnie bym z takiej taryfy dynamicznej już korzystał. Może moje zużycie to niewiele, ale w taryfie G12 czekam do 15-17 lub na noc (22-6), w sytuacji kiedy najniższa energia jest w godzinach 12-15 :)

Arrczi

Fachowiec
Chętnie bym z takiej taryfy dynamicznej już korzystał. Może moje zużycie to niewiele, ale w taryfie G12 czekam do 15-17 lub na noc (22-6), w sytuacji kiedy najniższa energia jest w godzinach 12-15 :)
O tym mówił energetyk, wrócił z konferencji dotyczącej całej infrastruktury. Branża apeluje o pilne zmiany bo szkoda im marnowania energii z OZE i bardzo duży wzrost odmówionych przyłączeń OZE. Mówili, że BEV to dobry pomysł na bilansowanie sieci i energii z OZE.

andrzejkla

Zadomawiam się
O tym mówił energetyk, wrócił z konferencji dotyczącej całej infrastruktury. Branża apeluje o pilne zmiany bo szkoda im marnowania energii z OZE i bardzo duży wzrost odmówionych przyłączeń OZE. Mówili, że BEV to dobry pomysł na bilansowanie sieci i energii z OZE.
Ja to bym chciał móc z słupka Tauronu pobierać energię, którą produkuję z mojej PV, którą im w tym samym czasie oddaję. Niestety w najlepszych godzinach produkcji samochód jest poza domem.
Jeżeli zasady by były niewiele lepsze niż starego pronsumenta, np 90% bieżącej produkcji.

luki

Pionier e-mobilności
Jeszcze gdybym był wirtualnym konsumentem i mógł się podpiąć pod "swoje" gniazdko w miejscu pracy (a nawet podróży)... No dobra, rozmarzyłem się, może w '35 :)

Last edited:

luki

Pionier e-mobilności
Ja to bym chciał móc z słupka Tauronu pobierać energię, którą produkuję z mojej PV, którą im w tym samym czasie oddaję. Niestety w najlepszych godzinach produkcji samochód jest poza domem.
Jeżeli zasady by były niewiele lepsze niż starego pronsumenta, np 90% bieżącej produkcji.
Kurczę, uprzedziłeś mnie :)

krzyss

Pionier e-mobilności
Jeszcze gdybym był wirtualnym konsumentem i mógł się podpiąć pod "swoje" gniazdko w miejscu pracy (a nawet podróży)... No dobra, rozmażyłem się, może w '35 :)
To wprowadza zaraz po autonomicznych samochodach ;)
Wy chyba zapominacie ze zyjecie zeby placic za uslugi i towary a nie zeby oszczedzac 😛

abes99

Posiadacz elektryka
Przekroczyłem pakiet 320kWh o 0,13kWh, co mi właśnie zafakturowali :LOL:
Wygląda na to, że po przekroczeniu pakietu liczą podstawkach Pay by Use...

Attachments

• IMG_20230519_103127.jpg
    IMG_20230519_103127.jpg
    108,8 KB · Liczba wyświetleń: 22