Światła matrycowe 3/Y

Michal

Moderator
Zgadzam się, że coś chyba jest nie tak z tymi światłami matrycowymi.
W TM3 2021 nie miałem matrycowych i tam nie było problemu.
W TM3 2022 mam matrycówki i już wracając z DE widziałem, że zbyt mocno oświetlają pobocze i znaki po prawej. Wczoraj próbowałem je dostosować ale chyba się to nie uda, bo tam w obu światłach jest po prostu jakiś durny układ, że chyba 3 segmenty świecą wyżej i to one chyba są właśnie skierowane na prawo (w UK pewnie na lewo). Przy czym te skierowane prosto i na lewo są ustawione naprawdę dobrze, więc Twoje filmymi nie wiem z czego wynikają - serio obstawiam, że ludzie mają odwrotne ustawienie świateł na "normalne" drogi.
Obniżyłem wczoraj wieczorem mocniej światła w garażu i zobaczymy jak to będzie wyglądać dzisiaj, jeśli będę miał okazję jeździć.

Obstawiam, że w okolicy 2024 roku - kiedy auta z matrycowymi zaczną mieć 3 lata i pierwsze przeglądy, zacznie się z tym poważny problem i jakoś to naprawią, bo obecnie kompletnie nie rozumiem dlaczego te kilka segmentów jest wyżej - wydaje się to kompletnie bez sensu.

nabrU

Moderator

Matrycowe to one są na razie w teorii, ja nazwałbym je segmentowymi LEDami.

cooler

Pionier e-mobilności
Ale kiedy one są matrycowe, tylko ta funkcjonalność nie jest użyta w czasie jazdy: podczas pokazu świateł reflektory robią projekcje różnych rzeczy typu mikołaje, latające napisy etc na ścianie... (dawno nie odpalałem więc już nie pamiętam co tam było).
Więc brakuje softu do wycinania.
Jechałem wczoraj w deszczu w nocy i przełączanie długie/mijania/długie działa jak złoto, zero oślepiania pomimo trudnych warunków, więc ciągle mam nadzieję że ogarną to którąś aktualizacją, tak jak pododawali ostatnio naprawdę dużo funkcjonalnych rzeczy. Lewa rolka i jej customizacja to jest majstersztyk... Brak czujników w też w końcu ogarneli i działa.

Pabloss

Posiadacz elektryka
Miałem już okazję jechać kilka razy w nocy po "wszystkich" drogach i nikt mi nie mrugał. Tak więc sam nie wiem co o tym myśleć.

Michal

Moderator
Gezus, ale Ty jesteś upierdliwy... Nawet jak się ktoś z Tobą zgadza, to i tak coś znajdziesz, żeby się czepić. Nazywaj sobie jak chcesz.

nabrU

Moderator
Hmm, upierdliwy mówisz, czepić itp.???
Niech będzie: światła w Tesli świecą najlepiej ze wszystkich samochodów na planecie Ziemia, mają idealny snop światła i są (prawie) matrycowe. Tak lepiej? ;)

krzyss

Pionier e-mobilności
W TM3 2021 nie miałem matrycowych i tam nie było problemu.
W TM3 2022 mam matrycówki i już wracając z DE widziałem, że zbyt mocno oświetlają pobocze i znaki po prawej. Wczoraj próbowałem je dostosować ale chyba się to nie uda, bo tam w obu światłach jest po prostu jakiś durny układ, że chyba 3 segmenty świecą wyżej i to one chyba są właśnie skierowane na prawo (w UK pewnie na lewo). Przy czym te skierowane prosto i na lewo są ustawione naprawdę dobrze, więc Twoje filmymi nie wiem z czego wynikają - serio obstawiam, że ludzie mają odwrotne ustawienie świateł na "normalne" drogi.
Obniżyłem wczoraj wieczorem mocniej światła w garażu i zobaczymy jak to będzie wyglądać dzisiaj, jeśli będę miał okazję jeździć.

Obstawiam, że w okolicy 2024 roku - kiedy auta z matrycowymi zaczną mieć 3 lata i pierwsze przeglądy, zacznie się z tym poważny problem i jakoś to naprawią, bo obecnie kompletnie nie rozumiem dlaczego te kilka segmentów jest wyżej - wydaje się to kompletnie bez sensu.
Michal ale to auta z 01.2021 maja inne swiayla niz te z 2022r ?
Myslalem ze poliftowe juz maja te same. Skoro na pokazie jest napis tesla to nie znaczy ze sa to matrycowe ?

Michal

Moderator
Michal ale to auta z 01.2021 maja inne swiayla niz te z 2022r ?
Myslalem ze poliftowe juz maja te same. Skoro na pokazie jest napis tesla to nie znaczy ze sa to matrycowe ?
Ja w mojej TM3 z USA nie miałem matrycowych i nie miałem napisu Tesla przy pokazie, tylko projektorowe (chyba tak to się nazywa ale zaraz jakiś upierdliwiec się przyczepi, że pujektorowe, bo to jest tutaj istotne...)

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja w mojej TM3 z USA nie miałem matrycowych i nie miałem napisu Tesla przy pokazie, tylko projektorowe (chyba tak to się nazywa ale zaraz jakiś upierdliwiec się przyczepi, że pujektorowe, bo to jest tutaj istotne...)
A to ciekawe… moja z usa 11.01.2021 i juz ma.
Ale pompe masz ?

Michal

Moderator
A to ciekawe… moja z usa 11.01.2021 i juz ma.
Ale pompe masz ?
Pompę mam. Podajesz datę produkcji, czy dostawy?
U mnie produkcja październik 2020