Czytanie znaków

Bronek

Pionier e-mobilności
Wg tej strony i moich obserwacji, rozpoznawanie Polski nie dotyczy !

Ekran pokazuje czasem dobrze i czasem wydaje się nawet że Tesla się dostosowuję, ale to raczej pozory i u nas dobrze to rozpoznawanie nie rokuje. Stawianie bezsensownych tysięcy znaków jest postrzegane jako troska o obywatela, to musi być do dupy. A skoro sami nie ogarniamy wszystkich i krzywo stojących, zasłoniętych i tych co są nawet ok, to kamery Tesli tym bardziej.
Zasady bywają różne np. gminne i lokalne, a fantazja u radnych itp wielka, wiedza mała, rozsądek dyskusyjny.

Napisano na czerwonym tle na zrzucie z ekranu: "nie dla psa kiełbasa" ..

Screenshot_20220812-045826_Chrome_copy_432x960.jpg

Last edited:

dawson

Fachowiec
Miałem Focusa z rozpoznawaniem znaków , w Polsce np. ograniczenia prędkości pokazywał na 30sek i znikały , wjeżdżając do DE system od razu działał o niebo lepiej. Ograniczenia trzymał tak długo aż było odwołanie (w DE znak odwołuje znak co znacznie ułatwia życie, nie skrzyżowania , złamana gałązka żywopłotu itd) do tego info o zagrożeniach na drodze też działało bardzo dokładanie , w PL czasem ... Także coś jest na rzeczy z Teslą ? Wydaje mi się że gdyby przyłożyli się do znaków i przepisów w Polsce to ktoś tam w "centrum softwere'owym" by zwariował , w najlepszym przypadku pokłócił się między sobą :p

poochaty

Posiadacz elektryka
Odkopię temat czytania znaków.

Właśnie wróciłem z Polski i jestem zaszkokowany. W Szwecji czytanie (nie wyświetlanie informacji z mapy) działa naprawdę bardzo bardzo dobrze. Mma odwagę powiedzieć, że na 95-98%. W Polsce jest tragedia. jest cały czas źle. Odwoływanie ograniczeń skrzyżowaniem (swoją drogą kretyńskie) już pomijam. Chodzi mi o samą informację o prędkości. Mam wrażenie, że w Polsce jest ona z mapy a w Szwecji dane z mapy są uzupełniane czytaniem znaków.

Możliwe to?

danielm

Pionier e-mobilności
Odkopię temat czytania znaków.

Właśnie wróciłem z Polski i jestem zaszkokowany. W Szwecji czytanie (nie wyświetlanie informacji z mapy) działa naprawdę bardzo bardzo dobrze. Mma odwagę powiedzieć, że na 95-98%. W Polsce jest tragedia. jest cały czas źle. Odwoływanie ograniczeń skrzyżowaniem (swoją drogą kretyńskie) już pomijam. Chodzi mi o samą informację o prędkości. Mam wrażenie, że w Polsce jest ona z mapy a w Szwecji dane z mapy są uzupełniane czytaniem znaków.

Możliwe to?
nie bo potrafi kątem oka zauważyć na ślimaku ograniczenie do 40 i jechać drogą ekspresową 40km/h czyli czyta ze znaków. problem jest taki że u nas znaki są dla policjantów nie dla ludzi. nie ma odwołań prędkości, są specjalne typy skrzyżowań które nie odwołują ograniczeń. są stawiane losowe znaki terenu zabudowanego żebyś 5km dalej przy odwołaniu ograniczenia do 70 myślał że możesz jechac 90 ale zapomniałeś że dawno temu był nieodwołany znak terenu zabudowanego więc możesz jechać tylko 50, a żeby Ci o tym przypomnieć 500 metrów dalej jest zbudowana zatoczka dla panów policjantów którzy wyrabiają miesięczne limity mandatów bo dochody z mandatów są wpisane w budżet kraju

poochaty

Posiadacz elektryka
nie bo potrafi kątem oka zauważyć na ślimaku ograniczenie do 40 i jechać drogą ekspresową 40km/h czyli czyta ze znaków. problem jest taki że u nas znaki są dla policjantów nie dla ludzi. nie ma odwołań prędkości, są specjalne typy skrzyżowań które nie odwołują ograniczeń. są stawiane losowe znaki terenu zabudowanego żebyś 5km dalej przy odwołaniu ograniczenia do 70 myślał że możesz jechac 90 ale zapomniałeś że dawno temu był nieodwołany znak terenu zabudowanego więc możesz jechać tylko 50, a żeby Ci o tym przypomnieć 500 metrów dalej jest zbudowana zatoczka dla panów policjantów którzy wyrabiają miesięczne limity mandatów bo dochody z mandatów są wpisane w budżet kraju
Czyli słowo klucz to "odwoływanie"

Cudownie.

danielm

Pionier e-mobilności
Czyli słowo klucz to "odwoływanie"

Cudownie.
2 lata temu tylko czytało z map, bardzo na to narzekaliśmy bo polska to kraj w wiecznej przebudowie więc mapy szybko były nieaktualne. jak tesla wprowadziła czytanie znaków sikaliśmy z radości. tydzień później zrozumieliśmy że system stał się całkowicie bezużyteczny. mam za szybą yanosika pro który czyta to z map online i jest to bardzo dokładne więc po prostu zamiast w prawo na tablet patrze w lewo na yanosika