Chłodzenie PV

poochaty

Posiadacz elektryka
Zastanawiam się nad zainstalowaniem prostego systemu chłodzenia i oczyszczania paneli. Mam dach z małym pochyleniem i szczególnie teraz widzę róznicę kiedy cały jest przykryty żółtym pyłem z sosen. Wydajność produkcji też pogarsza się ze wzrostem tempetatury. Ja w tej chwili w najlepszych godzinach tracę już ponad 1 kW. Od miesiąca padał deszcz tylko pół dnia - uprzedzam dyskusje, że natura ogarnie temat sama. Myślałem o prostym rozwiązaniu tego typu.

headerimageSUNBOOSTER.jpg

Założenia:

1. Woda tylko z deszczówki.
2. Czujnik temperatury wyzwalający trigger przy temp >25 C
3. Tu już z górki mam rozwiązanie podobne do HA, więc jestem w stanie odpalić pompę na 10 min (nie, nie "zje" więcej prądu, niż pootencjalny zysk)
4. Ewentualne reguły sterujące tj "jeśli dziś był już prysznic tyle i tyle temu to to i tamto"

Co Wy na to?

Michal

Moderator
Brzmi naprawdę nieźle, ja kiedyś kombinowałem z panelami słonecznymi pod PV, ale nie widzę takich rozwiązań, a to też byłoby spoko do grzania wody użytkowej i chłodzenia. Ale pyłu się nie pozbędzie, a u mnie też moja własna sosna pyli ;)

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja mam studnię i wodę z 18 m lepszą jak wodociągowa. Woda z a fryko

Pompka perpetuum mobile mogłaby schładzać i np dalej podlewać lub strumyczek robić itd.. A wszystko za darmo (ekspolawtacyjnie). W Lidlu były takie zraszacze na gorące że dni
Ciekawe jak to podniosło by sprawność?

Michal

Moderator
Obniżyłoby, bo woda ze studni ma kamień i miał byś nalot, który później na deszczu nawet nie zejdzie.

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Zastanawiam się nad zainstalowaniem prostego systemu chłodzenia i oczyszczania paneli. Mam dach z małym pochyleniem i szczególnie teraz widzę róznicę kiedy cały jest przykryty żółtym pyłem z sosen. Wydajność produkcji też pogarsza się ze wzrostem tempetatury. Ja w tej chwili w najlepszych godzinach tracę już ponad 1 kW. Od miesiąca padał deszcz tylko pół dnia - uprzedzam dyskusje, że natura ogarnie temat sama. Myślałem o prostym rozwiązaniu tego typu.

View attachment 11043

Założenia:

1. Woda tylko z deszczówki.
2. Czujnik temperatury wyzwalający trigger przy temp >25 C
3. Tu już z górki mam rozwiązanie podobne do HA, więc jestem w stanie odpalić pompę na 10 min (nie, nie "zje" więcej prądu, niż pootencjalny zysk)
4. Ewentualne reguły sterujące tj "jeśli dziś był już prysznic tyle i tyle temu to to i tamto"

Co Wy na to?
25 stopni na zewnatrz to panel ma z 50 stopni ?
Uwazaj zeby to bardziej nie zaszkodzilo.
Ja ewentualnie bym tylko przeplukanie w nocy doradzal, reszta to nie wiem czy sie oplaca…

Michal

Moderator
No ja u mnie widzę, że w dni z częściowym zachmurzeniem = chodzonymi panelami mam dużo lepsze maksima niż w bezchmurne.

View attachment 11044View attachment 11045
Moim zdaniem takie piki to nie dlatego, że lepsza sprawność, tylko chyba falownik się dostosowuje do warunków i trochę oszukuje chwilowo. Bo falownik działa mniej więcej tak, że próbkuje różne prądy z paneli, żeby uzyskać najlepszą wydajność i zdarza mu się właśnie taki pik od czasu do czasu ale to chyba nie możliwe do uzyskania na stałe.