dobra oferta w leasingu na Teslę

vladip

Nowy na Forum
Witam
Jakie macie doświadczenia z RRSO leasingu na TMY
Przy jakiejś pierwszej przymiarce dostałem ofertę z RRSO prawie 25% (wpłata + raty +wykup)
no i odpuściłem
Z drugiej strony mam ofertę na hybrydę plug-in w podobnej cenie i RRSO ok 5%
No ale Tesla to Tesla. Macie jakieś doświadczenia i dobre oferty?

zibizz1

Pionier e-mobilności
25% to koszt, a nie RRSO. Chyba że bierzesz leasing u lichwiarza.
Tutaj możesz policzyć RRSO dla różnych parametrów.
WIBOR jest 5,7-5,8% czyli RRSO na leasing to powinno być do ~8%

Trzeba pamietać że jak bierzesz w innych salonach samochód to masz 2 wyjścia albo gotówka i jakiś rabat, albo leasing od producenta auta na super warunkach,ale zamiast rabatu bo cena z cennika.

The Tiger@

Zadomawiam się

Trzeba pamietać że jak bierzesz w innych salonach samochód to masz 2 wyjścia albo gotówka i jakiś rabat, albo leasing od producenta auta na super warunkach,ale zamiast rabatu bo cena z cennika.
Są też oferty, że rabat tylko jak weźmiesz ich finansowanie

Gobo

Zadomawiam się
Właśnie jestem świeżo po odbiorze TMY. Z tego co się zorientowałem oferty leasingu są bardzo zbliżone. Brałem pod uwagę tylko duże firmy przypięte to banków. Przy trzech latach (max wpłata i wykupie 1%) rrso oscyliwało między 9,5-10%. Jedynie mBank leasing dał mi jakąś ofertę z czapy powyżej 13,5%. Ostatecznie zdecydowałem się na PKO Leasing. Byłem obsługiwany przez oddział na Puławskiej w Warszawie i powiem że jestem pod wrażeniem... na maile odpowiedzi w 30min. cała procedura przebiegła na prawdę sprawnie. Także jak do tej pory - super.

Halisep

Posiadacz elektryka
Chyba dawałeś się oszukać przy leasingach 😉
Cena nie zależy od formy finansowania, bo wcale nie musisz się zobowiązywać co do jakiejkolwiek finansowania na etapie negocjacji ceny. Przy negocjacjach zawsze się upewniałem, czy da się jeszcze obniżyć cenę przy innym finansowaniu. Odpowiedź zawsze była, że nie. Na 4 samochody w ostatnich 5 latach, za każdym razem były spore rabaty pomimo leasingów. Dodatkowy upust może być przy ubezpieczeniu na pierwszy rok przez producenta. Formę finansowania wybiera się dopiero przed odbiorem auta. Co do leasingodawcy, to wysyłasz zapytania o ofertę do różnych jednostek i niech się biją. Zewnętrzne banki zazwyczaj mogą zejść niżej.

Gobo

Zadomawiam się
... to tylko teoretycznie wygląda tak, że firmy będą się bić o klienta 😁. W rzeczywistości dużo firm nawet nie odpowie na twoje zapytanie. Mają jakąś tabelę (bardzo zbliżone u różnych firm) i poprostu dają ci ofertę. Jak ci się nie podoba... to spadaj. No może jakbyś 50 tesli kupował to inaczej by cię traktowali. Podsumowując-nie licz na swoją jakąś wyjątkową pozycję negocjacyjną🤪.

zibizz1

Pionier e-mobilności
@Halisep mi zawsze oferowano większy rabat przy zakupie za gotówkę nie tylko samochody ale też inne rzeczy. Oczywiście że można skorzystać z finansowania zewnętrznego. Tylko wtedy na samochód z rabatem 5% dostawałem najlepsza ofertę zewnętrzną 107% a w salonie miałem ofertę na leasing od producenta 101% ale od cennika.
W efekcie zazwyczaj wychodziło podobnie mimo że leasing od producenta wydawał się duużo lepszy.

Halisep

Posiadacz elektryka
Okej okej. Zapomniałem o tych ofertach typu 101%. Takich nigdy nie brałem, bo warunki zazwyczaj są bardzo restrykcyjne (wysokość wpłaty i odkupu i okres zobowiązania) i bardziej się opłacało na normalnych warunkach.

CyanAppl16

Posiadacz elektryka

Czyli jeżeli biorę 3HL na 5 lat z jakąś wpłatą własną i zostaje mi do spłaty np. 200k to za pierwszy rok zapłacę 16k odsetek (dla RRSO ~%)? Jeżeli tak to nie wiem w jaki sposób leasing może się opłacać.

to_masz

Posiadacz elektryka
Czyli jeżeli biorę 3HL na 5 lat z jakąś wpłatą własną i zostaje mi do spłaty np. 200k to za pierwszy rok zapłacę 16k odsetek (dla RRSO ~%)? Jeżeli tak to nie wiem w jaki sposób leasing może się opłacać.
RRSO = około 8,15% dla dobrych ofert na dzień dzisiejszy
1707125962148.png

Czyli za pożyczenie 200 tys. zł na 5 lat zapłacisz 44 tys. zł. Raty są równe, więc co miesiąc spłacasz mniej odsetek, więcej kapitału - warto rozważać ile odsetek zapłacisz tylko w całym okresie. Czy to się opłaca? Jest to jedna z tańszych pożyczek na rynku 🙃 Poza tym stopy procentowe raczej powoli będą zmierzać w dół, więc pewnie też trochę taniej to wyjdzie... leasingi na stałą stopę procentową wyceniają spadek o 1% na przestrzeni 4 lat

Dlaczego bierzemy leasing? Bo nie mamy takiej gotówki do wydania od razu. Albo dlatego, że chcemy samochód zamortyzować szybciej niż w 5 lat (zwykle stawka amortyzacji dla nowego samochodu wynosi 20% rocznie jeśli sami go amortyzujemy).

A samochód w działalności, to wiadomo: większe koszty = mniejsze daniny 😉 Więc myśl, że ponad 1/4 samochodu to oszczędność na składkach jakoś osładza całą resztę.

Attachments

• 1707124663409.png
    1707124663409.png
    67,4 KB · Liczba wyświetleń: 68