1 Zakup Tesli, Model Y 2025+ AWD LR

solik

Pionier e-mobilności
Z toyota nigdy nie miałem problemu ani na serwisie anie z awaryjnością.

moge ci dac kontakt do kolegi, ktory czeka juz 2 miesiace na zderzak i tylna klape do camry a teraz mu przesuneli termin na wrzesien z adnotacja, ze bedzie albo nie :)

spytaj dowolnego sklepu ktory handluje czesciami do toyoty co sie dzieje od 4 miesiecy, klienci na wlasna reke sprowadzaja z dubaju czesci bo importer nie jest w stanie ich zdobyc

macieeq

Fachowiec
Od odbioru w maju zrobiłem już 5 tys. km Y LR AWD, jestem bardzo zadowolony. Nie miałem dotychczas żadnych negatywnych doświadczeń, wręcz przeciwnie, same pozytywne. Drugi raz dokonałbym tego samego zakupu bez wachania (tym bardziej w obecnych warunkach finansowania 0,99%) 😉

wtyk

Zadomawiam się
Ja mialem dobre doswiadczenia z KIA do momentu kiedy czegos od nich nie chcialem, gdy wyszlo ze trzeba wymnienic listwy ktore sa kijowej jakosci i kazdy ma z nimi problem wyszlo ze to wina ceramiki - nakladanej u dealera - badum tss.
Wiec Twoje dobre doswiadczenia wynmikaja tylko z bezzwearyjnosci Twojego egz :)
mamy w rodzinie same hybrydy więc nic nic nigdy nie wymagało naprawy. Raz mi się coś z nawigacją porobiło to wymienili moduł bez zająknięcia. Wszelka obsługa eksploatacyjna była na 10/10. Jednak toyota zaczęła za dużo udziwniać w wyglądzie oraz robić nie praktyczne auta, więc patrzę na inne, a zawsze chciałem dobrego elektryka dlatego wybrałem tesle Y. Dobra mam nadzieję, że trafię dobrze.

wtyk

Zadomawiam się
moge ci dac kontakt do kolegi, ktory czeka juz 2 miesiace na zderzak i tylna klape do camry a teraz mu przesuneli termin na wrzesien z adnotacja, ze bedzie albo nie :)

spytaj dowolnego sklepu ktory handluje czesciami do toyoty co sie dzieje od 4 miesiecy, klienci na wlasna reke sprowadzaja z dubaju czesci bo importer nie jest w stanie ich zdobyc
likwidowałem w toyocie z 12szkód na różnych pojazdach, ostatnia miesiąc temu na priusie, Wymiana drzwi, zderzak, lampa itd. W tydzień załatwione. Dlatego dziwi mnie to co piszesz i to co czytam w opiniach o serwisie tesli i braku części.

solik

Pionier e-mobilności
likwidowałem w toyocie z 12szkód na różnych pojazdach, ostatnia miesiąc temu na priusie, Wymiana drzwi, zderzak, lampa itd. W tydzień załatwione. Dlatego dziwi mnie to co piszesz i to co czytam w opiniach o serwisie tesli i braku części.
to zapytaj o camry w blacharni przy ASO

ja naprawialem w kwietniu zderzak w TM3 i w 2 tygodnie byla sprawa zalatwiona

wtyk

Zadomawiam się
Gdybyś się wysilił i poczytał Forum to byś wiedział, że daleko mi do fanboi'a Tesli.
Gdybyś także zorientował się co oferuje Twoja dotychczasowa marka (Toyota) to dowiedziałbyś się że oferują kiepskiego elektryka o ciężkiej do zapamiętania nazwie i ogólnie mają opinię marki, które BEV ma gdzieś. Stąd każdy właściciel Toyoty, który w pierwszym poście 'najeżdża' na Teslę jest dla mnie podejrzanym o trollowanie.

A w temacie: Teslą zrobiłem prawie 52k km w dwa lata. W serwisie byłem raz i było to jak najlepsze doświadczenie.
o bardzo dziękuję za informację. Toyoty elektryk to g. Nawet sprzedawca w salonie mi to mówił.

bajtus1992

Zadomawiam się
Z ciekawości poczytałem opinie w google maps różnych ASO Toyoty.
Na podstawie tych opini wynika, że Toyoty to syf a każde ASO leci w kulki :eek:
Opinie w google to zdecydowanie najgorsze miejsce do szukania rzetelnych informacji ;)

KrzyCh

Pionier e-mobilności
mamy w rodzinie same hybrydy więc nic nic nigdy nie wymagało naprawy. Raz mi się coś z nawigacją porobiło to wymienili moduł bez zająknięcia. Wszelka obsługa eksploatacyjna była na 10/10. Jednak toyota zaczęła za dużo udziwniać w wyglądzie oraz robić nie praktyczne auta, więc patrzę na inne, a zawsze chciałem dobrego elektryka dlatego wybrałem tesle Y. Dobra mam nadzieję, że trafię dobrze.
Mam służbową rav4 zrobione 130kkm i 40 TMY.
RAVka serwisy bez problemu i w dodatku poza ASO (decyzja firmy leasingowej) ale to jest masakra 2-3 razy w roku na przegląd + 2 razy opony wymieniać.
Teslą wymieniam opony i co 2 lata przegląd podwozia. Jak przejdę na całoroczne to będę tesla jeździł na serwis 10 razy rzadziej niż z Toyota.
Ani jedno ani drugie się nie psuje. Serwis to ten sam multiserwis. Tesla nie nakazuje przeglądów dla utrzymania gwarancji i daje gwarancję nie krótszą od toyoty.

Jak mi się coś popsuje to może zmienię zdanie, ale póki co: najlepszy serwis to niepotrzebny serwis.
Opinie w internecie może mieć jakie chce.
😉

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
@wtyk Rozumiem Twoje obawy, pisałem podobne posty przed odbiorem.

Okazało się, że póki co samochód rewelacyjny, choć nie bez bolączek. Odbierałem nasz w marcu i nawet jak miałem fanaberię, że lusterko nie do końca pokazuje to co ja chcę to... przyjechał pod mój blok serwisant i mi je wymienił na nowe.

Toyota raczej z takiej obsługi nie słynie. A gdzie mogę napisać opinię tesli, skoro nie jechałem do jej serwisów? I nie ma przeglądów okresowych, więc nikt nie pisze za wiele.

Nie napiszę, że na pewno będzie dobrze, ale przynajmniej się przejedź. Znam camry i to dobry samochód, ale tesla to jest zupełnie inny świat. Przynajmniej dla mnie. Bo dla Ciebie może nie być.

Nie zrażaj się opiniami fanbojów, wszędzie ich pełno i ja też rozumiem syndrom oblężonej twierdzy. Liczba głupot na temat tesli w przestrzeni medialnej jest ogromna. Niemniej tesla nie jest bez winy, nie dalej jak w grudniu była potężna awaria komputerów modelu 3 i ludzie nie dostali żadnej rekompensaty przez miesiące bez sprawnych samochodów.

Ja przez to nie kupiłem tesli w grudniu, a marcu. Dzięki temu mam rocznik 2025 za 5 k zł taniej. Ale dziś miałbym kolejne 15 k zł taniej, więc zawsze warto czekać, tylko szkoda, że nie żyjemy wiecznie...