2021.4.12 Lepsza regeneracja przy niskiej temperaturze

Khar

Posiadacz elektryka
Mam od dziś, podobno lepsza regeneracja przy niskiej temperaturze - ja mam za krótko Teslę, żeby stwierdzić różnicę, poza tym póki co w garażu i tak mam temp. 15 stopni - czy to jest faktycznie ulepszenie?

danielm

Pionier e-mobilności
1. tak w sumie to nie wiemy co robi ta aktualizacja
2. tak, poniżej 20 stopni masz ograniczenie rekuperacji, im zimniej tym większe, a to sprawia że auto zachowuje się inaczej na drodze. najlepiej gdyby zawsze jeździło tak samo bo jeździmy odruchowo, więc albo dogrzać baterię albo poprawić rekuperacje

Khar

Posiadacz elektryka
1. tak w sumie to nie wiemy co robi ta aktualizacja
Oficjalnie wiemy, że jest usprawnienie działania przy niskich temperaturach i śnieżynka :) Nieoficjalnie doniesienia z internetu są właśnie nt. lepszej rekuperacji.

danielm

Pionier e-mobilności
Oficjalnie wiemy, że jest usprawnienie działania przy niskich temperaturach i śnieżynka :) Nieoficjalnie doniesienia z internetu są właśnie nt. lepszej rekuperacji.
tak, domysłów odnośnie działań tesli jest zawsze wiele, tak samo jak oficjalnych wyjaśnień jak zwykle nie ma wcale :)

Khar

Posiadacz elektryka
No i fajnie, można sobie przetestować i samemu dojść do jakichś wniosków - z tym, że akurat ja nie mam skali porównawczej, więc może ktoś z weteranów będzie miał ochotę :)

danielm

Pionier e-mobilności
No i fajnie, można sobie przetestować i samemu dojść do jakichś wniosków - z tym, że akurat ja nie mam skali porównawczej, więc może ktoś z weteranów będzie miał ochotę :)
to jest bardzo trudne do porównania, trzebaby dwa takie same auta zostawić w tej samej temperaturze na kilka godzin i porównać oprogramowanie przed i po :) wolałbym opis Tesli co zmienili, pewnie dwa parametry mają inną wartość
no chyba że wyjadę z garażu i będę miał pełną rekuperację. niestety u mnie zacięło się na 2021.4.6.2

Khar

Posiadacz elektryka
Oj tam, oj tam! Wszystko to niby wiadomo - ale te wszystkie tajemnice, niedopowiedzenia, magiczne aktualizacje trafiające do wybrańców, plotki i ploteczki, to duża część frajdy z posiadania Tesli :) Nie będzie to ściśle naukowe - ale co tam, samochód to przedmiot nabywany dzięki emocjom i dla emocji.

Michal

Moderator
Moje auto stoi na ulicy i przy obecnych temperaturach zewnętrznych (około 5C) mam trzy kropki po lewej w pasku rekuperacji. Około 10C mam już pełen pasek dostępny.

danielm

Pionier e-mobilności
Moje auto stoi na ulicy i przy obecnych temperaturach zewnętrznych (około 5C) mam trzy kropki po lewej w pasku rekuperacji. Około 10C mam już pełen pasek dostępny.
no to coś się zmieniło, bo ja poniżej 20 stopni mam delikatnie ograniczoną rekuperacje, ale czekam na aktualizację to zobaczę czy coś się zmieni. SR+ 2019

Last edited: