2022.44.2

mgapinski

Posiadacz elektryka
Teoretycznie jak nie będzie wykrywało z kamer, to mogą nie odpalać kompa FSD, więc zużycie powinno być mniejsze o jakieś 70W (gdzieś czytałem, że on tyle pobiera), a to już 1/3 mniej, więc zamiast 4,8 kWh powinien pobierać 3,2 kWh na dzień.
Hmm... wątpię żeby to tak działało. Moje testowe MCU nie odpali się bez zasilanego kompa FSD(to jest właściwie jeden unit, kanapka z dwóch płytek) i zużycie prądu na luzie nie różni się znacząco od tego pod obciążeniem. Nie udało mi się zaobserwować żeby komp FSD się usypiał w jakikolwiek znaczący sposób. Mam do swojego zestawu podpięty tylko zasilacz i ekran z modelu 3, nie wrzucam go przez CAN w drive, więc testuję głównie zachowanie sprzętu na luzie

Bardziej chodziło mi o to, że inne systemy które są aktywne w momencie gdy auto jest wzbudzone zjadają kilka razy więcej niż samo MCU/FSD.

slaveq

Pionier e-mobilności
Ciekawy wątek się na Twitterze pojawił, bo od najnowszej wersji 2022.44 wszystkie auta w USA I Chinach mają już dostępne "uzupełnienie" hamowania regeneracyjnego zaś pomocą zwykłych hamulców. W Europie tego nie ma i ktoś napisał, że możliwe że mieć tego nie będziemy bo prawo zakazuje zdalnego używania hamulców. Ktoś coś wie czy to możliwe? Aż mi się nie chce wierzyć, w końcu wszystkie te kontrole trakcji działają właśnie na takiej zasadzie.

Michal

Moderator
Abs używa odwrotnie, czyli odbija. Prędzej ESP.

Bronek

Pionier e-mobilności
Blokują bo zakładają że Tesla sama jedzie i sama sobie przeciera przednie kamery.
Durnota na tym etapie i u nas GDZIE Z ZAŁOŻENIA sama nie może jeździć. A jak jej się kamerki zasłonią lub oślepną to i tak AP zdycha

kaziwich

Posiadacz elektryka
Ciekawy wątek się na Twitterze pojawił, bo od najnowszej wersji 2022.44 wszystkie auta w USA I Chinach mają już dostępne "uzupełnienie" hamowania regeneracyjnego zaś pomocą zwykłych hamulców. W Europie tego nie ma i ktoś napisał, że możliwe że mieć tego nie będziemy bo prawo zakazuje zdalnego używania hamulców. Ktoś coś wie czy to możliwe? Aż mi się nie chce wierzyć, w końcu wszystkie te kontrole trakcji działają właśnie na takiej zasadzie.
u nas jest juz to chyba od 2022.40, mozna poznac po dodatkowej ikonie