2023.26

Paweł W

Zadomawiam się
Mi nie wyszukuje aktualizacji - soft/hard reset nie forsuje tego. Przy okazji okazało się, że 3 i Y mam różne wersje map. 2022.12-13877 vs 2022.40-14215. Nie wiem czy czekać aż samo się zaktualizuje - czy zgłosić do supportu...
No właśnie też mam taką przypadłość, że auto nie sprawdza regularnie aktualizacji, w zeszłym roku miałem co chwilę sprawdzanie, jakieś dwa miesiące temu zaczął sprawdzać raz dziennie o tej samej godzinie. Na ten moment ostatni raz sprawdził 17go lipca, więc 4 dni temu. Ktoś jeszcze tak ma?

Zigi Hynes

Zadomawiam się
No właśnie też mam taką przypadłość, że auto nie sprawdza regularnie aktualizacji, w zeszłym roku miałem co chwilę sprawdzanie, jakieś dwa miesiące temu zaczął sprawdzać raz dziennie o tej samej godzinie. Na ten moment ostatni raz sprawdził 17go lipca, więc 4 dni temu. Ktoś jeszcze tak ma?
Nie ma dobrego sposobu na przyśpieszenie aktualizacji chyba że wizyta w serwisie. Aktualizacja, moim zdaniem nie jest warta takiego poświęcenia. Pozostaje czekanie aż młyny przemielą, warto zadbać o dobry zasięg wifi w garażu czy miejsca postoju.

Pepek

Posiadacz elektryka
Miałem to samo, sprawdzał 12.07, a potem dopiero 17.07 i od 17-go nie chciał sprawdzić, aż wczoraj ok. północy wyskoczył mi na telefonie update do 2023.6.1. Mam wrażenie, że to jakaś wcześniejsza aktualizacja coś zmieniła, bo jakieś 2-3 m-ce temu sprawdzał min. raz dziennie.

inter

Pionier e-mobilności
Coraz więcej samochodów, szukające aktualizacji. Pewnie dlatego obsuwy.

piotrazz

Posiadacz elektryka
Co do aktualizacji firmware'u nie mam ciśnienia. Jak wpadnie - to się zrobi. Bardziej zależy mi na mapach. Doczytałem, że niestety nie ma sposobu by to wymusić.

KrzysztofFly

Moderator
Miałem to samo, sprawdzał 12.07, a potem dopiero 17.07 i od 17-go nie chciał sprawdzić, aż wczoraj ok. północy wyskoczył mi na telefonie update do 2023.6.1. Mam wrażenie, że to jakaś wcześniejsza aktualizacja coś zmieniła, bo jakieś 2-3 m-ce temu sprawdzał min. raz dziennie.
Mam dokładnie tak samo i takież same odczucia z tym sprawdzaniem, wcześniej zawsze jak wjeżdżałem po pracy do garażu i się łączył z WiFi, to sprawdzał dostępność aktualizacji.
Przy czym u mnie najczęściej reset z rolek powoduje również sprawdzenie dostępności aktualizacji.

danielm

Pionier e-mobilności
Co do aktualizacji firmware'u nie mam ciśnienia. Jak wpadnie - to się zrobi. Bardziej zależy mi na mapach. Doczytałem, że niestety nie ma sposobu by to wymusić.
nowe mapy wygląda to tak:
do 2019 mapy raz w roku
2020 miały buga, zostały wycofane i nie dostaliśmy żadnych
2021 dystrybucja od marca do pazdziernika więc bardzo długo ludzie mieli mapy 2019
2022 dostalismy ze 3 razy nowe mapy
2023 nawet nie wiem kiedy je dostałem, jakieś 2 tyg temu zauważyłem że mam nowe, w sam raz na wakacje