2023.6.9 i Park Assist dla aut bez USS

gim-kg

Pionier e-mobilności
Ja już wiem, że to moja pierwsza i ostania Tesla. Zostawię tą markę wyznawcom. Premium bez czajników parkowania i ta wyrozumiałość użytkowników - specyficzne. Wracać do nawyków z 125p ?, po co ?.
Zrobiłem eksperyment nabywając ten pojazd ale okazał się nie udany.
Czy jak klikałeś, że zgadzasz się na odbiór samochodu bez czujników to było gdzieś napisane, że niedługo ta funkcja się pojawi?
Nie bierz tego za złośliwość, po prostu ja nie miałem takiej informacji a chciałbym się dowiedzieć co tam było napisane.
Jeżeli nie minęło 14 dni to może warto rozważyć zwrot produktu?

krzyss

Pionier e-mobilności
Bardzo lubię moją TMYLR ale to nie powód abym nie widział jej wad w porównaniu z innymi autami. Nie można być zaślepionym tak jak zakochany bez pamięci szczeniak. Oprócz wielu zalet moja tesla jest:
-bardzo twarda, przesiadając się z GLC Coupe jest to bardzo odczuwalne,
-nie posiada wentylacji foteli,
-brak kamer 360st i widoku z góry,
-brak park assist
-jeszcze nie sprawdzałem ale prawdopodobnie nie posiada funkcji natychmiastowego awaryjnego hamowania,
-brak świateł drogowych adaptacyjnych,
-w porównaniu z GLC jest gorsze wygłuszenie.
To są moje obiektywne uwagi, które nie zmieniają mojego stosunku do tego samochodu, którego nie zamieniłbym ponownie na spaliniaka.
I o wszystkim tym wiedziales jak kupowales auto.
Zle wybrales i marudzisz :)
A co do hamowania, to jak przodem dojedziesz i nie zahamujesz sam to tesla zrobi to za ciebie.

Teslowychopak

Posiadacz elektryka
Śmiem twierdzić że nowe Tesle bez PDC są do kitu. i widać to na najnowszym filmie . Jak można wymontować coś co działało bardzo dobra i wprowadzić coś co działa fatalnie.

Michal

Moderator
Nie da się rozwiązać FSD używając USS. Dlatego m.in. Tesla odeszła od tych czujników. Ich cel jest jeden i jasny od początku.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Sprostuję jedna rzecz. To wyrażenie zgody na auto bez czujników pojawiło się dopiero w tym roku. Ci co odbierali w zeszłym roku auta bez czujników tego nie mieli. Oczywiście można było nie odbierać jak już się przyjechało z opłaconym i zarejestrowanym oraz będąc ostro nakręconym. Tzn ja i tak bym odebrał i wiedziałem że prawdopodobnie będzie bez czujników ale tylko tak informacyjnie piszę.

elektryk

Pionier e-mobilności
Śmiem twierdzić że nowe Tesle bez PDC są do kitu. i widać to na najnowszym filmie . Jak można wymontować coś co działało bardzo dobra i wprowadzić coś co działa fatalnie.
Wg mnie są 3 powody czemu tak zrobili:
1. Mniejszy koszt produkcji
2. Mniejszy koszt utrzymania - w razie stłuczki, wymiana zderzaka tańsza + mniejsza awaryjność bo mniej elementów, które mogą się zepsuć, zwłaszcza że mamy do czynienia z wiązkami do czujników w newralgicznych miejscach
3. I tak do odpalenia FSD konieczne jest manewrowanie po parkingach w oparciu o kamery, bo czujniki ultradźwiękowe mają fatalną rozdzielczość i są bardzo nieprecyzyjne jeśli chodzi o umiejscowienie obiektu (odległość mierzą dobrze).

Jeszcze do niedawna ludzie przypinali się do drzew lamentując, że zabrano im radar, dzisiaj nikt o tym już nawet nie pisze, podejrzewam, że po kilku aktualizacjach oprogramowania podobnie będzie z czujnikami ultradźwiękowymi.

Mikołaj Kopernik

Posiadacz elektryka
A ja w tej beczce dziegciu znalazłem dzisiaj trochę miodu. Przy ostrym wyjeździe w lewo brakło mi skrętu i kusiło, żeby trochę ściąć przez pobocze. A tu auto krzyczy, że nie można i rzeczywiście na poboczu była rynna betonowa na której mógłbym felgi obedrzeć. Standardowe czujniki raczej by się w tej sytuacji nie sprawdziły.

elektryk

Pionier e-mobilności
Dla pocieszenia wszystkich co nie mają czujników ultradźwiękowych - w nowej partii nie będzie czujnika temperatury zewnętrznej, więc mamy szczęście, że go mamy, bo przecież ktoś mógłby oblać samochód wiadrem zimnej wody i z prognozy pogody tego samochód nie odczyta!

Co nowa partia to coś usuwają, podejrzewam, że największe oburzenie będzie jak w ramach oszczędności usuną kierownicę - będzie kolejka kupujących do ostatnich sztuk z kierownicą ;-)

c4sper

Zadomawiam się
Co nowa partia to coś usuwają, podejrzewam, że największe oburzenie będzie jak w ramach oszczędności usuną kierownicę - będzie kolejka kupujących do ostatnich sztuk z kierownicą ;-)
poczekaj aż usuną manetki i dadzą okrągłą kierownice z S/X nowego to dopiero będzie się działo :D