2024 Tesla Holiday Update

chewbacca

Posiadacz elektryka
chociażby w sentry mode jak kolega wrzucił powyżej.
Nie chodzi mi o porównanie HW3 do HW4 ale o to na jakiej podstawie twierdzisz, że obraz jest "nieskadrowany" (a tym samym jak rozumiem w HW3 jest skadrowany). O to, jak to sprawdziłeś. A więc może i jakieś porównanie HW3 nieskadrowanego do skadrowanego i analogiczne HW4.
EDIT: żeby było jasne - rozumiem, że FOV obiektywów z HW3 mogą być inne niż HW4. Ale to niekoniecznie musi znaczyć, że w HW3 obraz jest skadrowany tylko po prostu takie może być ograniczenie danego obiektywu...

eimi

Pionier e-mobilności
Nie chodzi mi o porównanie HW3 do HW4 ale o to na jakiej podstawie twierdzisz, że obraz jest "nieskadrowany" (a tym samym jak rozumiem w HW3 jest skadrowany). O to, jak to sprawdziłeś. A więc może i jakieś porównanie HW3 nieskadrowanego do skadrowanego i analogiczne HW4.
EDIT: żeby było jasne - rozumiem, że FOV obiektywów z HW3 mogą być inne niż HW4. Ale to niekoniecznie musi znaczyć, że w HW3 obraz jest skadrowany tylko po prostu takie może być ograniczenie danego obiektywu...
Ale ja pisałem że w HW4 podgląd jest skadrowany.

W HW3 wydaje mi się że jest inna ogniskowa i fizycznie kamera mniej widzi na boki. HW3 ma mniejszą tylną kamerę, więc w HW4 jest większy efekt rybiego oka.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
W tej aktualizacji jest też nowa "kontrolka" pokazująca samochód w pasie ruchu (?). Na lewym pasie autostrady ta ikonka na zielono pokazywała jakąś relację względem linii przerywanej między pasami. Na zwykłej drodze ikonka była szara. Wie ktoś, co to znaczy?

EDIT: Ah Grok mi wyjaśnił :) To funkcja dostępna tylko w Europie. Ikonka pokazuje dostępne dla AP manewry zmiany pasa

chewbacca

Posiadacz elektryka
Ale ja pisałem że w HW4 podgląd jest skadrowany.
No to w takim razie pytam: dlaczego tak sądzisz :) Czy masz porównanie tego samego obrazu skadrowanego i nieskadrowanego z HW4?

W tej aktualizacji jest też nowa "kontrolka" pokazująca samochód w pasie ruchu (?). Na lewym pasie autostrady ta ikonka na zielono pokazywała jakąś relację względem linii przerywanej między pasami. Na zwykłej drodze ikonka była szara. Wie ktoś, co to znaczy?
To znaczy, że jak będziesz chciał skorzystać w danym momencie z automatycznej zmiany pasa w danym kierunku to możesz. Tak to przynajmniej rozumiem.

Dziś sprawdziłem przy cofaniu - faktycznie zalewa czerwonym krawędź kiedy porzeczny samochód jeszcze nie widać ani w obrazie z tylnej kamery, ani w bocznym lusterku
Też się tym dzisiaj bawiłem. Patrzyłem na ekran podczas wrzuconego R i próbowałem zauważyć czy najpierw się pojawia czerwona krawędź czy auto na kamerze. Problem w tym, że czerwona krawędź jest gruba i w sumie to możliwe, że przysłania akurat pojawiające się auto :-D Ale nawet jeśli to działa sprawnie, szybko.

eugtor

Posiadacz elektryka

EDIT: Ah Grok mi wyjaśnił :) To funkcja dostępna tylko w Europie. Ikonka pokazuje dostępne dla AP manewry zmiany pasa
"With Autosteer active, a new telltale will indicate which lanes are available for Automatic Lane Change. (Europe only)"
O to Ci chodzi?

eimi

Pionier e-mobilności
No to w takim razie pytam: dlaczego tak sądzisz :) Czy masz porównanie tego samego obrazu skadrowanego i nieskadrowanego z HW4?
Tak. W Sentry wydaje się być cały widok. W podglądzie w aucie z kamer jest wykadrowane. Wrzucę potem zdjęcia jak mnie ktoś inny nie uprzedzi.