300K zł. do wydania na elektryka

Ironeska

Fachowiec
Cześć
W przeciągu 3~4 miesięcy chcę kupić/zamówić elektryka i mam przeznaczone na to 300k zł. no może z małą górką jeśli to będzie miało sens. Ogólnie niemiecka motoryzacja odpada, nic jakoś nie przykuło mojej uwagi.

Jako ze mieszkam na wsi to tylko suvy i crossovery 4x4 biorę pod uwagę

- tesla Y ( pierwszy wybór) niby wszystko ok ale ... w drugiej połowie 2024 będzie lifting
- kia ev6 teoretycznie faworyt
- ev9 za duzy
- ev5 byłaby ideałem ale w europie będzie dostępna dopiero w 20025

Ogólnie potrzebuje czegoś w kształcie ev5 ale dostępnego

Aktualnie jeżdżę volvo cx40

Michal

Moderator
A kiedy będzie lifting ev6? W marcu będzie już 3 lata.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Cześć
W przeciągu 3~4 miesięcy chcę kupić/zamówić elektryka i mam przeznaczone na to 300k zł. no może z małą górką jeśli to będzie miało sens. Ogólnie niemiecka motoryzacja odpada, nic jakoś nie przykuło mojej uwagi.

- tesla Y ( pierwszy wybór) niby wszystko ok ale ... w drugiej połowie 2024 będzie lifting
- kia ev6 teoretycznie faworyt
- ev9 za duzy
- ev5 byłaby ideałem ale w europie będzie dostępna dopiero w 20025

Ogólnie potrzebuje czegoś w kształcie ev5 ale dostępnego

Aktualnie jeżdżę volvo cx40
MG4 Xpower na okres przejściowy, a za 2-3 lata coś bardziej dopracowanego. wyjdzie trochę lepszych EV, tak jak sam czujesz Tesla też się udoskonali.

chess_m

Posiadacz elektryka
MG4 Xpower to niewtpliwie berdzo fajne auto (szczeglnie, że w zaplanowanym budżecie prawie zmieszczą się 2) ale to raczej nie jest suv ani crossover.

Ja w takim budżecie przymierzył bym się do Ionica 6 ale to też nie SUV,
Może jakiś wypasiony Ionic5 AWD ?

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
można jeszcze rozważyć Nissana X-traila e-power e-4orce ;) jeździ dokładnie jak elektryk a własności terenowe ma godne i w cenie się zmieści full wypas

vwir

Pionier e-mobilności
Auto ze sporym prześwitem to na przykład Nissan Ariya. Większym niż zdecydowana większość rywali (około 18cm, w zależności od wersji). Więc jeśli to masz na myśli pisząc
to zerknąłbym w jego stronę. Aczkolwiek to trochę dziwne sformułowanie, bo mieszkam na wsi i jeżdżę Mach-E, który ma raczej mały prześwit.

Wozisz kogoś na tylnej kanapie? Dzieci czy nastolatków/dorosłych? W EV6 na tylnej kanapie zmieszczą się raczej tylko dzieci. Dorośli będą mieli głowę pomiędzy kolanami.